Jak přistoupit k českym znakum retezce?

Ahoj, mam problem s timto kodem.

$a= "očko";
echo $a[1];

Vypíše se mi otazník. nevím co s tím, nějaký problém s kódováním češtiny. Stránku mám v kódu UTF-8 - v záhlaví html stránky.

Potřebuji řetězec českých znaků zkonvertovat v řetězec českých znaků tak, aby mezi znaky byly mezery. Potřebuji k tomu k těmto znakům přistupovat jako k poli a to je problém. Pomůžete někdo?

Děkuji
<HTML>Ja s tím nemám problém...
Nestaci pouze rict prohlizeci o jake kodovani jde, ale musi to take v tom kodovani skutecne byt.
Nemas ten soubor ulozeny jako UTF-8, pouzij na to editor ktery to tak ulozit umi</HTML>
= Jakub123455 (jakub123.wz.cz) =
To mas nekde nejakou chybu.
Kdyz mas soubor v kodovani UTF-8 a mas nastavenou i HTML hlavicku META na UTF-8, tak by to melo byt v poradku. Ted je otazka, ktere z toho nemas. Mozna soubor editujes v necem, co mu dava kodovani win-1250, ale hlavicku mu davas utf8, coz je uplne jine kodovani.
Treba na strance mas:
charset=iso-8859-1
coz rozhodne neni
charset=utf-8
Diky za info. Edituju to v Dreamweaver, ten vazne asi vazne mozna ten soubor uklada ve win-1250, ackoli mam v hlavicce head utf-8.

Nakonec jsem to pristupovani ke znakum vyrezil skrze mb_substr s implicitne uvedenym utf-8.


Vite nekdo, jak presne DREAMWEAVER pristupuje k souborum z hledika kodovani? Uvedu zvlastni pripad. Napriklad nejaky soubor, ktery ma v hlavicce utf-8 edituji v dreamweaveru, pouziji v nem znaky s diakritikou. Tento soubor normalne ulozim a mohu ho editovat v notepadu, pricemz i v tom notepadu se mi dobre zobrazi diakritika a zaroven se vse dobre zobrazi i v prohlizeci. Kdyz vsak soubor do notepadu prevedu z dreamweaveru pomoci copy/paste, tak v podstane soubor s naprosto stejnym textem se nasledne v prohlizeci zobrazi nespravne, s otazniky misto znaku s diakritikou?

Vi nekdo, co ten Dreamweaver s temi soubory provadi, ze to chova takto? Diky