Začátky s PHP

Ahoj všem. Mám prosbu.
Html znám a umím celkem dobře, ale chci se vrhnout do php, hlavně kvůli jeho možné "proměnlivosti" oproti statickému html.
Chci někoho poprosit, jestli by mi zde mohl nadhodit několik funkčních kódů jen pro začátek, hlavně počáteční (pro index.php) abych se v tom začal lépe orientovat. Chci to psát obyč v texťáku.
Děkuju předem všem
Proč by to někdo dával tady, když na netu máš obrovskou spoustu tutoriálů?

http://interval.cz/serialy/php-uvod-do-jazyka/
http://www.builder.cz/art/php/clanek1837579016.html
atd., atd., atd.
<HTML>http://www.linuxsoft.cz/php/</HTML>
Citace: "Html znám a umím celkem dobře..." - ovšem když se podívám do zdrojáku tvých stránek, tak si o tom dovolím s úspěchem pochybovat. A divné taky je, že při této úrovni "znalostí" před tebou zůstala skryta adresa www.google.com
Lama: no v google člověk najde spoustu věcí, ale když chci vědět, co z toho je dobré, tak je nejlepší se zeptat (nebo kouknou na wiki, občas ji používám jako katalog - předpokládal bych, že v článku PHP budou dole dobré odkazy).

A jinak já si pořád myslím, že knížka PHP od Koska je skvělá pro naučení se PHP, ale ostatní se mi kvůli tomu smějou, takže jako bych nic neřek :-D
R.U.R.: Kniha od Koska je výborná, ale to platilo tak před pár lety. Na dnešní dobu už nestačí. Základ je psán ještě pro PHP3. Na dnešní PHP5 tam vůbec nic není a psané kódy neodpovídaji dnešní době. Mimochodem Koskova kniha je vůbec první kniha o PHP na světě ;)
To bych raději doporučil nějakou aktualní knihu, která se více zaměřuje právě na PHP5. Koska bych bral jako doplněk. Pro lehké seznámení stačí jakákoli kniha. Pro vážnější bych doporučil už nějakou komplexnější. Třeba "Velká kniha PHP a MySQL 5" od Zoneru.

Vendateam: Poskytnutím zdrojových kódu se PHP nenaučíš. Musíš je pochopit. A pohledem na ně je nepochopiš. Pochopiš je, až budeš vědět co je co. Proto je lepší nejdřív projít nějaké knihy nebo tutoriály.
R.U.R.: PHP od Koska je skvělá kniha, ale dnes už poněkud zastaralá. Objekty v ní nehledej.

http://www.kosek.cz/php/
<HTML>Ta je tak stará, že některé věci dělá u nás nefunkčními způsoby - např. na upload souborů používá funkci copy() a nikoliv move_uploaded_file(). Na což tady velmi často začátečníci narazí.</HTML>
Pro: Lama

Heleď urážet nemusíš, jen se chci přiučit něco novýho. Co se týče těch stránek, tak mají spíše informativní charakter než jen oslnit. Navíc plánuju jejich úplnou přestavbu.
Vendateam: Když se podívám do zdrojáku, tak vidím, že jsi ho nedělal v HTML, ale ve WYSIWYG od Microsoftu. Pokud chceš používat PHP, bylo by skutečně nejlepší začít právě tím HTML a CSS.
Vendateam: Budu se muset připojit. PHP je jiný kafe než si myslíte. Na něj neexistuji nějaké klikátka. Jako, že máme něco jako Word a do něj jen tak vložíme třeba počítadlo, anketu, apod.

Pokud chcete skutečně něco umět s PHP, tak musíte umět i základy HTML v čisté formě. Word a jiné programy Vás PHP nenaučí. Stejně tak Vás nenaučí HTML. Prostě si to slovo HTML mylně interpretujete. HTML není Word. HTML je to, co je pod tím.

>> tak mají spíše informativní charakter
Co si pod pojmem informativní představujete. Pokud jim nerozumíte nebo Vám nic neříkaji, tak pak nemůžete rozumět ani HTML. Jsou tam naprosto srozumitelné věty, kterým by měl člověk zajímající se o programování rozumět. Nerozumíte jim, pak asi na to nemáte.


Nechci být kritický a nějak Vás od toho odrazovat. Každy nějak začínal.
Takže Vám skutečně doporučuji se naučít čisté HTML a pak se můžete vrhnout na PHP. Pokud Vám nevyhovuji internetové návody, tak zkuste knihu. Jestli to nezvládnete, tak zkuste třeba i hotové možnosti jako redakční systémy nebo se na to vyprdnout.
původně jsem to dělal v texťáku jen s html, ale z časových důvodů jsem to potom hodil do front page a tam to dodělal.
<HTML>A jak chcete bez trpělivosti dělat s PHP?</HTML>
WYSIWYG nástroje a PHP příliš dohromady nejdou, tak se našim reakcím nediv. Kvalitních odkazů tady už pár proběhlo, tak se do toho pusť s vervou.

Pokud chceš poradit nějaký vhodný editor pro Windows, tak nejspíš PSPad - zvládne HTML, CSS i PHP.
Kit:

jj díky:-)

Jo a nebojte, nejsem nějak udivenej:-) Vím, že ty stánky pod kterejma jsem lognutej nejsou zrovna nej, ale to je stará historie. Teď už jsem uplně někde jinde. Teď si na to chci udělat čas. Pár návrhů už mám a chci to rozjet v PHP abych měl možnost interakce.
http://www.volny.cz/peter.mlich/www.htm#main4
http://www.volny.cz/peter.mlich/www.htm#main6