Jak zprovoznit PHP

Pokud napíši stránku v HTML, tak funguje. Samotnou testovací stránku v PHP nebo příkazy PHP vložné do stránky HTML nezabírají. Musím PHP na počítač nějak nainstalovat? Pokud ano, pak co a odkud? Nikde jsem se to ve fóru ani v návodech zatím nedočetl.
Tam, kde chceš provozovat PHP skripty, musíš mít samozřejmě PHP nainstalované a správně nastavené. Z tvého dotazu není zjevné, odkud se je pokoušíš spustit. Jestli z lokálu (pak nemáš nainstalované PHP), nebo ze serveru WZ (pak máš chybu ve skriptech).
Pokud máš Windows, hledej WAMP.
<HTML>PHP skript se provádí na serveru a jeho provedení je závislé na tom, zda je na něm PHP interpret. Na WZ je a je nastaven tak, aby zpracovával soubory s příponou php. Tedy soubor s příponou html jím není zpracován.</HTML>
Stránky ukládám na server s příponou php, část patřící k HTML se provede, ale část k PHP jsou hluché ať je uvádím jakkoliv. Na serveru poskytovatele PHP5.cz vše běží bez problémů - asi to vzdám.
A máš PHP kód uzavřený v <?php ... ?>
?

Pošli sem ukázku toho, co nefunguje.
A co třeba přípona souboru .php?
Taky koukám, že všechny přípony na bezdek.wz.cz jsou .html a ne .php . Ovšem to by nefungovalo ani na php5.cz. A nevidím v nich ani kousek PHP.

Dokud tady neuvidíme ukázku nefunkčního kódu, vaříme z vody.
<HTML>Pokud je mi známo, na blogu php skripty nejdou.</HTML>
Děkuji všem za příspěvky, už mě vše poslouchá.