Framy a fulltext search

Když jsem tak pročítal ty poslední dotazy, tak jsem si řekl, že taky přijdu s jedním zcela blbým (nebojte, neptám se jak se používá tag <table> :-))

Používám framy (hlavně mi nepište, že se na ně mám vykašlat - to vím sám) a když někdo něco hledá ve fulltextovým vyhledávači, tak ho to odkáže na nějakou stránku, která se má zobrazovat v hlavním framu a tudíž jí pak chybí to ostatní v okolních framech (menu, hlavička, atd.).
Neměli byste někdo tip na skriptík či jinou vychytávku, jak zařídit, aby se stránky načetly i s ostatníma rámečkama.
Řešení by bylo zakázat vyhledávači prohlížet tyto stránky, ale to pak ztrácí smysl je umísťovat do vyhledávačů.

No nic. Dík, jestli se někdo ozvete.
mno, vyhledávače by tě měli hodit na index ale pokud ne, napiš do těch scriptů něco, jako pokud neexistuje v teto strance jeste nejakej frame, tak ho hodit na index...
>vyhledávače by tě měli hodit na index...

proc, jak, kde jsi na to prisel? kdyz najde stranku, ktera nejvice odpovida zadanym keywordum, proc by te posilal jinam??? co to ma za smysl? co jsi tim chtel rici?

>Používám framy
...na ty se vyprdni!
>(hlavně mi nepište, že se na ně mám vykašlat - to vím sám)
...aha, pardon :-)))

>Neměli byste někdo tip na skriptík či jinou vychytávku...
...nejakej dobrej napad co? hmmm, tak ted me nic nenapada, snad jen - vyprdnout se na framy :-)

>Řešení by bylo zakázat vyhledávači prohlížet tyto stránky...

...to se mi libi, dobrej napad! :-)
btw: to mi pripadne jak microsoft vyhrozuje, ze jestli bude soudem donucen sirit nektere soucasti oddelene, tak radeji stahne cele windows. hrozi nam zaplaveni planety tucnaky? :-)))

m.s.
S framy jsem mel podobny problem, vyhledavace nachazely to, co nemely, takze na nalezene strance chybelo treba menu a horni banner :) Vyresil jsem to samozrejme tim, ze jsem se vykaslal na framy a delam vse pres tabulky :-)
Dík za vaše rady :-)

4Lukasik: Co se týče vyhledávačů, tak samozřejmě katalogové vyhledávače mě hodí na index, ale fullextové logicky ne a pak mi právě chybí menu atd.

AdFramy: Když já si na ně tak zvyknul a například pro tisk přímo z webu jsou dobrý. Až to předělám do php tak se na ně vykašlu, ale zatím fakt nehodlám na každou stránku vypisovat menu a jiné blbosti (to vytváření eště jde, ale pak chcete něco změnit a o práci na několik dní je vystaráno).

AdWoknaXTučňáci: No já vím, že to není řešení, to byl jen úlet. To bych to pak nemusel registrovat ve vyhledávači, když bych to zakázal.

AdSkriptík: To mě taky napadlo, ale netuším, jak konkrétně by vypadal skriptík, kterej by zjistil, jestli je obrazovka rozdělená na framy. (Kdo ví, prosím poraďte).

Dotaz: Nevíte, jestli se fulltextový roboti dostanou do zaheslený části webu (pomocí .htpasswd). To by neměli, že?
Jak jsem tak psal předchozí příspěvek, tak mi to došlo (stačilo sáhnout po refernční příručce). Vždyť objekt "window" má vlastnost "frames[]", která obsahuje seznam rámů v okně. nebo "length", což je počet rámců v okně a další užitečný vlastnosti.

Velmi se všem omlouvám, že jsem je Tím tedy otravoval (já psal na začátku, že je to blbej dotaz)., ale on na to člověk přijde, až když to napíše. :-)

No, až ten skriptík napíšu, tak ho tady uveřejním, aby z toho měl taky něco někdo jinej.
Tak zde je ten jednoduchý skriptík (dá se udělat deseti dalšíma způsobama a doufám, že tehle nebude mít mouchy):

function Start()
{
if (window.parent==window.self) document.location='index.html'
}

Pak už jen napíšu:

<body onLoad="Start()">

a je to.
A co to dělá? No zjistí, jestli aktuální okno je zároveň rodičovským (což u okna v rámu by nemělo být) a pokud ano, tak to stránku přesměruje na hlavní stránku, ketrá již obsahuje definici rámů.

Celé to má tu nevýhodu, že z fulltextového vyhledávače se člověk sice dostane na vaše stránky a vypadají tak, jak mají, bohužel se mu ale nezobrazí stránka, kterou si vyhledal, nýbrž vaše úvodní. :-( V případě mojí stránky je mi to ale fuk.
> Celé to má tu nevýhodu, že z fulltextového vyhledávače se člověk sice dostane na vaše stránky a vypadají tak, jak mají, bohužel se mu ale nezobrazí stránka, kterou si vyhledal, nýbrž vaše úvodní. :-(

To by se dalo vyresit tak, ze bys prepsal index.html na index.php a parametrem mu predaval, ktera stranka se ma zobrazit v hlavnim ramu.

>> Používám framy
> ...na ty se vyprdni!

Ja osobne frames uplne nezavrhuju :) ... mam par stranek, kde je vyuzivam at uz z historickyho duvodu, ze se to nevyplati prekopavat ... nebo proste jiny reseni by bylo neschudny.

Tenhle problem resim tak, ze na vsech strankach, ktery se zobrazuji ve frame, je link na hlavni stranku ... neco ve stylu ....

<a href="../../index.html">Tato stranka pochazi z webu www.xyz.cz</a>

Radek
> Celé to má tu nevýhodu, že z fulltextového vyhledávače...

no a nema to cele tu nevyhodu, ze pri pristim update te vyhledavac vyhodi z databaze, protoze tam uz nenajde to, co tam bylo minule, ale jen vstupni page??? takze pro nej to bude prakticky stranka bez obsahu...

m.s.
> ... ze pri pristim update te vyhledavac vyhodi z databaze ...

Jestli se nepletu, tak vyhledavac bude ignorovat JS, pres ktery to chce resit, tak by to melo byt OKi, ne?

Radek
....tak potom by to snad melo byt v pohode. nevim, jak je v tomto google moc inteligentni, ale aby to nebylo zaskriptovane tak, ze se nakonec nedostane jinam nez na vstupni page :-))) ale jinak SE guru pouzivaji ruzne metody, jak robotum vnutit neco jineho, takze by to fungovat treba i mohlo.

m.s.
Myslím, že vyhledávače ty skriptíky ignorujou, jelikož oni fungujou tak, že prolítnou text a najdou v něm hledaný výrazy (a vypustí tagy, popř zaostří na nadpisy). Takže to je v poho.

To s tím php (dát parametr co zobrazit v hlavní framu) je docela dost fajn nápad. Něco takovýho jsem si představoval. Eště vychytat některý drobnosti (aby tam tak zuřivě nepřeblikávala obrazovka a nemuselo se čekat na načtení než se přepne) a je to fajn.

Ad rámy: Já nevím, ale mě příde dost blbý nechat neustále načítat to samý. Mám tam logo, pak rozsáhlý grafický menu a pak v patičce pár skriptíků. Dost by to zdžovalo to nechat při každým kliknutí celý znova načítat. Já prostě vidím v rámech víc pozitiv, než negativ (kromě výše zmíněných o dalších již nevím) a za zastaralé je taky nepovažuju.
>oni fungujou tak, že prolítnou text a najdou v něm hledaný výrazy...

necekam samozrejme, ze google bude emulovat javaskript, ale vlastne bych se ani moc nedivil. on totiz algoritmus robota musi celit lidem s umysly neprilis ferovymi. a v tom je google docela dobrej. ale uz kdysi altavista zvladala snadno poznat text, ktery je napsanej tmave na tmavem pozadi (tedy s malym kontrastem), pripadne vyrazne mensim pismem atd. a takove texty ignorovat. stejne tak dnes uz zadny robot snad nenaleti na kopie stranek na ruznych domenach a totalni crosslink. ale optimalizovat stranky pro vyhledavace je tema na vlastni knizku a na internetu o tom se da najit dost - uz to zacinam odbocovat jinym smere :-)

>mě příde dost blbý nechat neustále načítat to samý.

...cache... rika ti to neco? :-)))

kdyz mas treba stranku, kde nechas surfera cekat na nejake precteni licencnich ujednani (nebo nevim ceho - proste me nic rozumneho nenapadlo, nejakou textovou vstupni page), muzes zatim obrazky prednacitat do cache <IMG SRC=menu.gif WIDTH=0 HEIGHT=0> atd.
obrazky se pak zobrazi pekelne rychle :-) neni to navod k praktickemu pouziti, jen k vyzkouseni cache...
nebo treba neco praktictejsiho:
http://www.athemis.cz/ukazky/dana/ - grafika menu se nacte jen jednou a pak uz se nacita prakticky jen text...

m.s.
Jen takova ot pripominka k te strance.Chapu, ze nekdo udela preklep, kdyz pise treba do dis.fora, ale udelat takovy preklep v nadpisu stranky...Jeste, ze tam neni rekremacni stredisko :-)
:-))) je videt, ze jsi na to koukal pozorne :-) hned kontaktuji grafika (je videt, ze kdyz se jedna o nezaplacenou ukazku, tak de pozornost stranou...) jinak kdyz uz to tak pozorne prohlizite, tak i v textu mohou byt chyby, protoze kazdy zakaznik dostava temp_access a muze zkouset administraci webu a menit libovolne obsah (takze koukat jen jednim okem;-)

m.s.
Ad nadpis:
No co, každej se může zmýlit. Je to tím, že příspěvek po sobě ještě trochu čtu, ale nadpis už v tom hornějším rámečku nečtu. No, ale přece nejsme na nějakém jazykozpyteckém servru - i když, chápu že inteligentní člověk by měl psát správně stále. Omlouvám se tedy.

Ad cache:
Samozřejmě že tyhle fígle znám, ale přesto, že obrázky se načítaj z lokálního disku, musí se nejdřív natáhnout z dálky info o nich a dojde tam k nepěknému blikání a pokud je server trochu zaneprázdněnější (což u freewebhostigu není neobvyklé), tak to může trvat i pěkně dlouho (a to jsem připojen kabelem).

Ale to jsou detaily. Já spíš neobjevil zásadní negativa na používání rámů. Trochu mě zkazily nadšení vyhledávače, ale to je uspokojivě vyřešeno.

PS: vynechávaj roboti stránky, které jseou v nepřístupné části webu? (jde o zaheslení pomocí .htaccess)
no pokud se tam nedostanou, tak jak ji muzou zaindexovat?

a co se tyce frame, tak treba browsing z consoly je pro me dost velky padny duvod :-)

>omlouvám se tedy...
neomlouvej se, diky tobe treba dostanu pochvalu za pozornost pred nastoupenou rotou :-))) to je spravna postreh a za to mohu snad jen podekovat :-)

m.s.
Andrew - Tady asi došlo k nedorozumění. Já jsem tu připomínku o překlepech neadresoval na tebe ale na tu stránku, co uváděl Martin. Takže se nemusíš omlouvat.:-) A vůbec, já taky nejsem nějaký lingvista a je mi fuk, jestli někdo píše s chybama nebo ne ale sám se snažím dělat překlepů co nejmíň, třeba si příspěvek po sobě vždycky alespoň 1x přečtu. Prostě mě jenom překvapilo, že někdo vysek hrubici v nadpisu stránky.Mimochodem to už jsem viděl několikrát, což mě dost udivuje. Přeju úspěšný pracovní týden, ach jo:-(