New problem

Kdyz pres formular davam data do databaze ve ktere je id auto_increment a pak nektere id smazu, tak se mi dalsi data cislujou porad dal a to smazane id se uz neobsadi. Muzu se tomu nejak vyhnout?
Diky OTA
Ten problém mám taky, nakonec jsem to udělal tak, že prostě nebudu mazat id:o). Nevím, jestli někdo ví jak na to tak bych to taky rád věděl...
Ps: Todle by spíš patřilo do sql... Ale budiž
proc to je problem ? tohle je feature, jestli chces neco jineho, pouzij neco jineho
Mimochodem ... proc ti vadi neobsazene ID??? ... naopak, vzhledem ke konzistenci dat je vyhodnejsi jednou pouzite ID uz zahodit a dal nepouzivat. Pokud pro ID pouzivas typ INT tak se nemusis bat, ze by ti IDcka dosla :)

Navic ... najit prvni neobsazene ID neni zrovna trivialni operace a povede ke snizeni vykonu ... Musis udelat FullScan tabulky nebo nekde udrzovat frontu neobsazenych ID.

Radek
Jenomže pokud máš zaplé auto_increment, tak se o to nemusíš starat:o).
Stačí dát jako ID 0 a ono ti to zapíše na id po posledním...
Takže nemůžeš vědět, jak je to prohledává že...
Dokonce ID jako 0 vubec zadavat nemusis, proste ho v INSERTu neuvedes ... jinak samozrejme nevim, jak je dany mechanizmus v MySQL implementovan, ale podle nazvu a intuice bych se skoro vsadil, ze tam bude u kazdyho takovyho sloupecku promena, ktera uchovava hodnotu nejvyssi hodnoty a pokazde se incrementuje o 1 :)

Radek
Asi, takže je to dosti rychlé že:-).