prozba

Přeji hezký den,

Potřeboval bych vědět co znamená nastavení reverzního záznamu pro pevnou IP adresu mockrát děkuji za vaší odpověď.

libor.kovac@upc.cz
Jsem tu zaregistrovaná ale nevím ted jak mám udělat ty stránky.
Revezni zaznam je proste zaneseni hostname k dane IP adrese do verejneho DNS.
Takze revezni zaznam napriklad k IP 193.75.245.230 muze vypadat takto uzivatelx.root.cz.

Bohuzel, neni u nas uplne bezne aby byly sluzby DNS nakonfigurovany spravne vcetne primych a reverznich zaznamu (casto to je dusledek bezne neznalosti, v horsim pripade lenosti spravcu techto siti). Ti se konfiguraci site zabivaji pouze do te miry, do jake jeste ovlivnuje jeji lokalni "fungovani" a s cimkoliv navic si hlavu prilis nelamou. Mnoho serveru spravovanych znalejsimi spravci dnes na tuto omezenost reaguji konfiguraci, ktera se zjednodusene receno, odmitne s ip bez rev. zaznamu jakkoli bavit. Coz jsem mnohokrat pocitil take. :-) Resenim je pak, urgovat, urgovat a urgovat u sveho ISP dokud to neda doporadku. Pocitejte ale s tim, ze odpovedi budou spise ve stylu: ctyrem z peti zubaru to vubec nevadi, takze reseni tohoto problemu mozna zaradime do naseho dlouhodobeho planu.
Dobře ale, furt mi není moc jas. k čemu to je potřeba. Já se domnívám když, člověk si udělá web host name tak přece stránky nahrává ze své IP adresy a tím pádem reverzní záznam pro pevnou IP adresu je automaticky dám přiřazen k doméně. Tak že když místo domány zadá do příkazového řádku svou IP adresu tak by se měla teoretický zobrazit jeho host name? Nebo jeto jinak Děkuji za vaší odpověď.
Reverzní domény jsou zvláštním druhem domén. Jsou to domény, které slouží ke zpětným převodům IP adres na doménová jména.

Celý strom reverzních domén "vyrůstá" z domény první úrovně "in-addr.arpa". Například, reverzní záznam pro IP adresu 193.85.3.50 je třeba hledat v doméně "3.85.193.in-addr.arpa".

Na rozdíl od normálních domén se reverzní domény delegují spolu s přidělenými IP adresami, ovšem běžně pouze po úroveň bloků třídy C (plyne z principu tečkové notace). Takže pokud dostane zákazník od providera přidělený subnet menší než 256 IP adres (a takových případů je dnes většina), reverzní DNS bude spravovat provider pro více takových zákazníků v jediné reverzní zóně.

viz. http://jyxo.cz/s?s=reverzn%ED+DNS+z%E1znam