celn.cz - kritika webu

Žádám o kritiku webu: http://www.celn.cz

Předem děkuji :-/
kvalita
Můj obecný dojem je takový, že po grafické stránce jsou tyto stránky velmi dobre odvedená práce, stejně tak z pohledu jejich přehlednosti a rychlosti načítání. Tabulkam, pouzitym k definici layoutu stranky se, jak vidím, na těchto stránkách ještě nepodařilo vyhnout, ale to se časem podá.

Web má jen několik drobných vad z pohledu obecné přístupnosti. Uvedu ty kterých jsem si všiml:

- zvolená výchozí velikost textu je velmi malá. To by nemuselo vadit, pokud by bylo umožněno jejich velikost změnit pomocí prostředků internetového prohlížeče, to však díky použité definici velikosti písma v jednotkách px a pt není možné v (ačkoliv mírně zaostalém, přesto) masově rozšířeném browseru Internet Explorer. Doporučuji použit jednotky em, %, ...

- odkazy nejsou dostatečně zřetelně odlišeny od běžného textu, zejména odkazy menu by zasloužily zvýraznit (CSS k tomu poskytuje celou řadu nástrojů), podtržení odkazu pod kursorem myši není logicky aplikováno na všechny typy odkazů, což je zbytečně matoucí (menu vs odkazy v těle dokumentu)

- většina obrázků (loga,...) neobsahují alternativní textový popis. Tyto stránky budou o hůře srozumitelné při použití v textových a hlasových browserech (používáno např zrakově postiženými).

- na webu jsou prezentovány některé dokumenty pouze v uzavřených formátech. Konkrétně dokumenty ve formátu DOC (není li možné použít RTF) by měla doprovázet alespoň jejich exportovaná PDF verze.
Jak říká Ge0rge, ty odkazy by mohly být lépe vyřešené. Když je necháš podtrhnout nastálo, můžou se při :hover třeba přebarvit načerno.

Nějaké metainformace to má, ale co takhle třeba content-language, keywords a description? Ty jsou podle mého skromného názoru mnohem důležitější než <meta name="GENERATOR" Content="Microsoft Visual Studio 7.0">. ;-)

Vzhled není špatný, ale mohl by být lepší. Třeba bych nějak vizuálně odlišila sloupečky Aktuality a Články, můžou mít mírně odlišnou barvu pozadí.

To horizontální menu by klidně mohlo být roztažené do stejné šířky jako řádky pod ním.

Příště už by to HTML nemuselo být jenom Transitional ;-)
Jako firemní prezentace to bohatě stačí a víc už neřeš.
Až na ty Hlavouny, se mi to líbí:)
nice page