vazka-c.wz.cz

http://vazka-c.wz.cz
skuste si to pozriet a napiste co si o tom myslite
Moje první dojmy - řazeno chronologicky:
- nesedí mi barvy (i když čitelné to je, to zase jo), doporučovala bych nabídnout uživatelům přehazování css stylesheetů s barevným nastavením
- to, co vidí oko mé, jsou vážně rámy! Pro frámy je takového pěkného webu škoda... na rozdělení horního pruhu a dolní části se dá s úspěchem použít include v php, když se do každé stránky bude ta hlavička vkládat
- metainformace slušné, to je docela řídký jev
- místo tabulek bych dala přednost CSS layoutu - myslím, že na to máš
- vlevo nahoře je logo. Na tomhle místě obvykle logo bývá, ale není tam jenom na ozdobu - měl by v tom být schovaný odkaz na hlavní stránku...

Ta stránka mi obsahem přijde docela užitečná, taky bych chtěla mít generátor svého školního rozvrhu :-)
jsem začátečník a pokud pominu kód, který nejsem schopen profi zhodnotit, tak se mi to zdá docela profi, barva sice extrémní, ale nevadí mi, protože je to celé uspořádané. Shlédnutelné i při 600x800.
Pavel
to Pavel_D:

600x800 ?!
Tak to se jen tak nevidi, mit monaka postavenyho na vejsku, to musim taky nekdy zkusit ;o)
<HTML>Broli: kdyz jsem tak sledoval, tvuj web (vzdy me zaujme kazda stranka o webdesignu) musim rict ze to je opravdu professionalni prace az na jednu velmi zavaznou chybu: windows-1250</HTML>
http://webdesign.czechian.net jsou moje prvni dynamicky stranky. Toho kodovani jsem si vedom. Prave nedavno jsem ohledne toho narazil na problem... spoluprace s MySQL DB a hlavne razeni podle ceske abecedy. Weby, na kterych delam nyni, uz budou v iso-8859-2 a tohle snad nekdy taky prekoduju :o) I kdyz pravda je ta, ze ani tohle kodovani (iso-8859-2) nevyresilo me problemy s razenim. Nicmene je asi pro vetsinu serveru vhodnejsi nez win-1250.
Tak jsem se spletl ... :), ale proč ne i některý monitory jsou na výšku, bylo by to i lepší kvůli zobrazení celé stránky :)
na vysku jo a co na sirku? Zkus si predstavit, ze bys delal stranky pro nejaky to rozliseni 600x800...to znamena, ze na sirku by musely mit maximalne zhruba tech 550px - do toho se toho moc nevejde. Obzvlaste, pridas-li tam jeste takovy 2 mensi menu po 150px ;)
Z hlediska tvorby webových stránek by mi podlouhlé monitory docela vyhovovaly - stejně většinou musím počítat i se zobrazením v nízkém rozlišení a vertikální scrollování (pokud ho není příliš) uživatelům moc nevadí.
Skoro 1000px dostupné šířky v nejběžnějším rozlišení rozumně nezacpu, ani kdybych se rozkrájela, protože dlouhé řádky se stejnak špatně čtou. S dostupnou plochou 550px tam šoupnu jeden vertikální sloupec (třeba s aktualizacemi), doplním to horizontálním menu a tradá, o nepřesahování 65 znaků na řádku se nemusím vůbec starat... A pryč by byly problémy s prázdným místem na stránkách s fixní velikostí a problémy s chybným výpočtem procentuálních šířek, kterých se dopouští *některé* prohlížeče na stránkách elastických. Fakt by mi to nijak moc nevadilo.
No nic, tohle byla taková odbočka do světa sci-fi, vrátím se zas do reálu :-)
tak dik za to ze ste sa kukli na tie stranky (ale jedna prosbicka, pokial chcete rozoberat rozlisenia, spravte si na to vlastnu temu, lebo som si zapol mail notifikaciu a chodi mi vela mailov o tom :)

Freya: co sa framesetu tyka, ono to nie je ani tek technicky, ako skorej moralny problem. Na stranke robime 3 (teda 2 + 1 co nas stale brzi a to, ze by sa to cele postavilo na phpcko bez framov by neprezil). A preto frameset. A co sa CSS layoutu tyka, mozno by som to zvladol, ale co to do certa je? :-) Mozno som o tom uz pocul pod inym nazvom, alebo mozno vobec nie, takze pls mi daj nejaky link kde by som o nasiel viac alebo napis. A co sa linku v logu tyka, tak link na hlavnu stranku je aj v menu pod "Main". Ale asi ho vlozim aj pod logo...
Na http://www.jaknaweb.com/css.php je sbírka odkazů na články o CSS, některé z nich o layoutu, povětšinou z Intervalu.

V Mraveništi jsem našla pár odstavců o výhodách a nevýhodách css a tabulek: http://www.mraveniste.org/weblog/frames-2-priprava.html#layout

Na lupě je jeden ekonomicky zaměřený článek na související téma: http://www.lupa.cz/clanek.php3?show=2953

...tohle je jenom zlomek toho, co se dá z webu vykopat na dotaz "CSS layout". Dál už můžeš pátrat sám :-)
> místo tabulek bych dala přednost CSS layoutu - myslím, že na to máš

Nevím, jestli bych CSS layout doporučil začátečníkům...spíš asi ne.
Trvalo mi 2 roky, než se mi podařilo vytvořit zcela beztabulkový web. Vzpomínám si na můj první šok...a sice, že IE má zcela odlišný box model než ostatní browsery (padding a margin).
Další problém je, když není dopředu jisté, jak bude stránka dlouhá (PHP include). Také je diametrálně odlišné působení CSS formátování na blokové elementy v různých prohlížečích (třeba alignment). Dále je také jiné působení CSS na vnořené elementy (obzvláště v Opeře).

Takže pokud PERFEKTNĚ neovládáš HTML a CSS tak je to sebevražda.
Ta stránka podle mého názoru nevypadá tak amatérsky nebo začátečnicky, aby její autor nemohl uvažovat o jejím možném technologickém vylepšení.
Nepovažuji CSS za věc, se kterou si mohou dovolit pracovat jenom nějací elitní profesionálové. A nemyslím si, že by qwixovy znalosti HTML byly nějakým způsobem nedostačující pro učení se CSS layoutům.
2 roky mi ten beztabulkový web sice netrval, ale netvrdím, že bych se nemusela učit - učila jsem se postupně pár měsíců a na webu se dají najít lecjaké mé pozicovací prvotiny. Určitě se nedá říct, že si napoprvé ráno sednu ke svému tabulkovému webu a večer ho mám komplet předělaný. Kámen úrazu (ta "sebevražda") může být v tom, že někdo si myslí, že když umí přebarvit písmenka, umí všechno, a pak se diví, když se mu floaty na stránce melou nevídaným způsobem.
Chybně interpretovaný box model a všelijaké další nejasnosti jsou dětská nemoc podpory CSS...nemám kříšťálovou kouli, ale věřím, že časem se to zlepší.

Abych to nějak shrnula:
- i přes nedostatky podpory CSS v některých prohlížečích se už dávno dají vyrobit výborné stránky, které mají všechny výhody CSS layoutů a všechny prohlížeče je zobrazí dobře
- sebevražda je vrhnout se po hlavě do čehokoli, CSS není výjimkou. Ale dá se to naučit. Snadno, je to jenom otázka praxe a trénování.
> Nepovažuji CSS za věc, se kterou si mohou dovolit pracovat jenom nějací elitní profesionálové

CSS Pozicování IMHO ano

> 2 roky mi ten beztabulkový web sice netrval...

Netvrdím, že jsem dělal beztabulkový web 2 roky - Tím mám na mysli, že až po 2-letých zkušenostech s webdesignem jsem ho vytvořil.

>...všechny prohlížeče je zobrazí dobře

Ano, ale nakonec se člověk nevyhne CSS alchymii. Spoustu vlastností chápou prohlížeče rozdílně nebo úplně odlišně a je potřeba dělat v CSS speciální úpravy, aby tu část jeden prohlížeč ignoroval a jinou použil.
Skrátka a dobře - člověk musí dost dobře znát renderovací jádra prohlížečů - vědět, kterou vlastnost jak chápe. Nestačí si přečíst knížku od ComputerPressu "CSS pro sekretářky". Je potřeba mít zkušenosti - hodně zkušeností.
Taky bych se vyjadril k tomu CSS layoutu...
Myslim, ze CSS layout se proste hodi jen nekdy. Na nekterym webu to pouzit jde, ale nekde jsou rozhodne lepsim resenim tabulky.
Zrovna vcera jsem tento problem resil. Delam novej web, navrhnul jsem nejakou grafiku a pak se rozmyslel, zda ji realizovat pomoci CSS layoutu ci radeji tabulek. Po asi hodinem zkouseni CSS layoutu jsem uznal, ze v tomto pripade budou tabulky vhodnejsi. Problem je v tom, ze tam mam docela dost grafickych prvku, vse zapada do sebe, ale zaroven se to musi dobre prizpusobit obsahu a to se MNOHEM lepe formatuje pomoci tabulek. Ale jestli myslite, ze by jste to dokazali udelat lepe pomoci CSS, muzete to klidne zkusit: http://webdesign.czechian.net/design/maddox_www/ ...berte to tak, ze je to zatim jen navrh, neni to jeste zcela konecna podoba. Ve vysledku to bude v PHP. Kde bude vlastni obsah stranky je videt, do leveho submenu se budou includovat prvky jako ankety, dulezite odkazy, bannerove upoutavky atd.
Šlo by to, ale zabralo by to 10x víc času a bylo by k tomu potřeba 10x víc zkušeností.
Určitě by se to s CSS dalo nějak udělat. Pro mě by to bylo možná bez tabulek jednodušší - prostě jsem si na ně už odvykla, je to jenom otázka praxe a zájmu.
Tabulky jsou v mnoha případech snadnějším řešením. Do pekla vede široká a pohodlná cesta ;-)
:)

Osobně moc nemám rád názory: "pche tabulky - seš nula!"
Je pravda, že tabulky nejsou primárně určeny pro vytváření layoutu stránek, ale náhodou se na to docela dobře hodí...
Hlavním argumentem proti tabulkám je, že se pomalu načítají - to jsem na svém modemu skutečně nespozoroval. Pokud není webdesigner lempl a definuje rozměry všech obsažených elementů, nemůže být časový rozdíl víc jak půl sekundy - kolikrát se složitý CSS layout zobrazuje dýl kvůli přetížení renderu prohlížeče, případně stránky "poskakují"

Nicméně je jasné, že důkladně provedený CSS design poskytuje daleko větší možnosti, než tabulky. Škoda jen, že se prohlížeče nedrží W3C standardů, pak by to bylo jednoduché.
Pro mě je nejdůležitějším argumentem proti tabulkovým layoutům fakt, že jde o znásilňování tagu, které se tak vžilo, že dnes to každý považuje za normální. Je to stejné, jako použít třeba <blockquote> jenom proto, že chci mít po straně odstavce kus volného místa.
Tyhle přetabulkované postupy měly své oprávnění v době, kdy bylo HTML v plenkách a web nenabízel žádnou slušnou alternativu, která by umožnila dosažení podobných vizuálních výsledků při stavbě layoutu.
> že jde o znásilňování tagu

Je to pravda, ale musíš uznat, že uživateli je to naprosto jedno a spoustě webdesignerů taky - účel světí prostředky...
Profesionalita spociva prave v tom dosahnout daneho cile co nejjednodussi cestou... proc nektere veci delat jednoduse, kdyz to jde slozite....
Na CSS layoutech není nic složitého - do krve se to dostane mnohem rychleji než tabulky, aspoň v mém případě. Pro zarytého tabulkáře je to možná velký problém napsat, ale výsledný kód bývá kratší a pochopitelnější (i s připočtením velikosti stylesheetu). Uživateli jsou všechny ty podivné značky šumafuk, ale rychlé stahování ocení kdokoli. Jediné, co to vyžaduje, je trocha zájmu na straně tvůrce.

Profesionalita spočívá ve správném využívání nejlepších dostupných možností. Profesionální weby by měly být nejdřív přístupné a použitelné a až potom krásné.
To je pravda, prave, ale table nijak pripustnosti ani rychlosti neubira... a velikost kodu? Mno, rekl bych ze je celkem zanedbatelny rozdil mezi <table class=blalba"> a <div class="blabla">...
> velikost kódu:
"Pro zápis tabulkového layoutu se spotřebuje průměrně asi třikrát víc html značek, než pro zápis layoutu beztabulkového (zjednodušeně řečeno jednomu tagu <div> odpovídá sekvence <table><tr><td>) Pokud budu dohromady sčítat jeden web tabulkový a jeden beztabulkový, tabulkový web převáží statistiku ve prospěch tabulkových tagů v poměru 3:1."
viz. http://www.jakpsatweb.cz/weblog/archiv/2003-11.html#260141

Dodávám, že vyhledávače mají raději weby s větším podílem opravdového obsahu (textu) než html značek. A i taková jednoduchá tabulka nadělá velkou kupku tagů.

> přístupnost:
"Tabulky nedovolují stránku správně logicky strukturovat, pokud je používáte, musí obsah stránky následovat tak, jak se má zobrazit (od levého horního rohu do pravého dolního rohu). Kvůli tomu musí uživatelé používající nevizuální prohlížeče nejdříve projít méně důležitým obsahem stránky (respektive levým sloupcem prezentace) a až pak se dostanou k samotnému obsahu nebo v horším případě může dojít k úplné dezorientaci uživatele (co je na stránce vizuálně blízko sebe, nemusí být blízko sebe i ve zdrojovém kódu). Nevizuální prohlížeče čtou totiž stránku tak, jak je definována ve zdrojovém kódu. Oproti tomu stránky řešené pomocí CSS mohou být správně strukturované – nejdříve hlavní obsah stránky a až potom ostatní části (navigace, novinky..), související pasáže stránky se nacházejí ve zdrojovém kódu u sebe. "
"Stránku řešenou pomocí CSS zvádne interpretovat každý prohlížeč tak, aby jeho uživatel měl ze stránky maximální užitek (díky tomu že dokument je správně strukturován a nachází se v něm čistý obsah bez formátovacích tagů), což se o tabulkách rozhodně říct nedá. "
viz. http://interval.cz/clanek.asp?article=1223
Tvrdim to samy, zanetbatelny rozdily...