značka font

Tak se najednou všude dočítám, že tag font je zastaralý a je chyba ho používat.
Promiňte, asi jsem trochu zaspal, ale proč? A případně čím byl nahrazen?
<font> je opravdu typický formátovací tag, protože označuje vzhled a ne význam textu v sobě obsaženého. Formátovací tagy jsou na ústupu a místo nich by se měly používat sémantické značky, které ukazují význam textu ( třeba místo b je vhodné použít strong - místo tučného textu text zdůrazněný).

Pokud máš mezi <font> a </font> nadpis, nahraď to nějakým nadpisovým tagem, třeba <h4>. Všimni si, že těch h+něco tagů je 6, tedy dost široká škála pro všechny třídy důležitosti nadpisů. Když ti nevyhovuje základní zobrazení nadpisu (třeba) h4 v prohlížeči, není nic jednoduššího než ovlivnit jeho vzhled pomocí CSS.

Ten <font> se užíval místo všeho možného, ale já bych to tipovala asi na nějaký zvýrazněný text, takže <strong>, případně <em> pro jenom trochu zdůrazněný text. Sémantických značek je fakt kupka... stačí trochu hledat a určitě najdeš tu správnou pro jakoukoli příležitost :-)

btw: A i kdyby ne, tak aspoň <span style="">...
Díky, zkusím to.
A ještě něco - proč není dobré moc používat tabulky?
Já jsem se učil HTML podle www.kosek.cz a tam je docela chválí.
JA osobne jsem zastance tabulek protoze kdyz je treba slozitejsi design a jeste navic je stranka vic propracovana tak by se clovek v tom vsem mohl stratit. A takhle si hlidam bunky a radky a je to v pohode. Ale samozrejme jak se neobejdu bez tabulek tak bez css stylu uz vubec ne ten dokaze super vecicky a bez nej by na webech byla docela nuda :o)
Tabulky jsou vec, bez ktery se soucanej web porad jeste NEOBEJDE (Freyo, nezapomen na textove prohlizece, tam je CSS nepouzitelne), ale je pravdou, ze <font> by se uz pouzivat nemelo, CSS je v tomto pripade mnohem snadnejsi reseni. BTW pouziti formatovacich tagu neni chyba, je to jen zastaralejsi zpusob (Freya bude oponovat, ze se jiz nepouzivaji, ale opak je pravdou, pouzivaji se stale dost hojne...)
Tak jo, Freya bude oponovat :-)

Používání tabulek pro obyčejný layout je prasárna a dělají to lidi, co jsou prostě líní naučit se to dělat pořádně. Kosek to na té stránce vychvaluje, ale ta stránka je už pěkných pár roků stará - tyhle texty pocházejí z dob, kdy byla podpora CSS v prohlížečích tak zoufalá, že pořádný design bez tabulek byl prakticky neuskutečnitelný.

> Proč není dobré používat tabulky?
Tabulky je dobré používat, ale pouze a jedině pro tabulková data :-) Není vhodné na tabulkách stavět design, protože to je hnusné zneužívání tagu k věcem, ke kterým není určen a které neodpovídají jeho sémantickému významu.
Navíc, kód stránky s tabulkovým layoutem je obvykle o takových 15 - 30% větší než srovnatelná beztabulková stránka se stejným obsahem (včetně stylesheetu).

> ad textové prohlížeče
- když používám textový prohlížeč, tak jsem prostě smířená s tím, že tam uvidím akorát správně strukturovaná data a ne spoustu šaškáren, které akorát zvětšují objem stažených dat. Když narveš obsah i formátování do jednoho souboru a ještě to pečlivě promícháš (případ stránek s tabulkovým layoutem), nedáváš uživateli možnost stáhnout si jenom to podstatné.

Ještě k těm správně strukturovaným datům - v textovém výstupu je vhodné zobrazit nejdřív obsah a až potom (dole) mít navigaci. Jak uděláš tohle tabulkama, když chceš při běžném prohlížení vidět menu nalevo nebo nahoře? ;-)

> pouziti formatovacich tagu neni chyba
- podle toho, jak to chceš brát. Jasně, že normální prohlížeče to zobrazí a hlavu ti nikdo nesetne. Akorát tvoje stránka bude zbytečně těžkopádná, ve vyhledávačích ji zadupou do země líp napsané weby a návštěvníci s méně obvyklými platformami (PDA, slepecká čtečka nebo třeba nějaké stařičké PC s mrňavým rozlišením) si tvoji stránku často budou muset odepřít.
Formátovací tagy půjdou pod drn... brzo. Nepopírám, že se používají. Ale není to správné.

A mimochodem, ono CSS má víc možností než zneužité tabulky :-)
Místo tabulek jsou lepší pozicované/vnořované divy ;-)

k tomu tagu <font>... microsoftům to nevysvětlujte ;-)
Dobře, až se pořádně naučím CSS a tagy jako span atd., tak navždy zapomenu na font, tabulky a podobné zastaralosti.
<HTML><i>Používání tabulek pro obyčejný layout je prasárna a dělají to lidi, co jsou prostě líní naučit se to dělat pořádně.</i>

mno...... aspon jsem nebyl liny ucit se vic programovacich jazyku a nerozdrbavam html (css) ktery je stejne vsem BFU uplne ukradeny hlavne kdyz se jim to zobrazi!</HTML>
To je otázka priorit... když už něco dělám, ráda to dělám pořádně.
nechapu proc vsichni tvrdi ze je na css neco slozitejsiho nez tabulky, vetsina lidi tady tvrdi ze pracuje v notepadu atp. ale pokud chcete nejaky obrazek rozrezat a poskladat do tabulek (ktere delate v notepadu) tak je to podle me vetsi prace nez to udelat v css, kde mate mnohem vetsi volnost...
jimmy: jo, nebejt box modelu IE a tech ostatnich, tabulky maj tu vyhodu, ze se zobrazej stejne na vsech prohlizecich, bohuzel...
Existuje mnoho a mnoho vcelku snadných a pochopitelných způsobů, jak ten box-model očůrat...v tom bych problém neviděla :-)
V tom je problem CSS, ze je nutny porad neco ocuravat, to neni u tabulek nutny a pri tomhle soucasnym stavu je to pro ne dost silnej argument...
Takže než mít v kódu jednu nevyhnutelnou prasečinu, je výhodnější zprasit kód celý? ;-)
Nemá cenu se kvůli tomu nějak moc pošťuchovat, stejně se nejspíš nedohodnem...