css-ohodnoťte

Ahojík, může te mi ohodnotit muj prvni vytvor s pomocí kaskádových stylů?

http://siriusblack.wz.cz
vstupní stránka:
[Stránka je vytvořena pro rozlišení 800x600, prohlížeč IE 6.0] - ale no tak, optimalizace je fuj. Zkus to testnout i v jiných prohlížečích a rozlišeních, bude tě to stát jenom trošku času.
"Come on pages about Sirius Black" - Když už, tak třeba "Enter" nebo lépe "Vstupte".
"[Desidn by Dryny..." - asi překlep.

<LINK href="o_soubory/styl.css" type=text/css rel=stylesheet> - ten stylesheet tam není.
<META content="" name="GENERATOR"> :-)))
Do title NEPATŘÍ nedělitelné mezery!
<BODY bgColor="#ffffff" text="#666666" link="black" vlink="black" alink="black"> - sorráč, ale tohleto že má být využití CSS? Styly máme právě od toho, abychom se mohli zbavit takovéhle kupy formátovacích tagů a atributů.

hlavní strana:
ve Firefoxu/1024×768 se to nějak divně rozjíždí. To okénko je pro obsah nedostatečně široké a nadpis, obrázek i anketa jsou po stranách uříznuté.

Bodla by tomu nějaká slušná metadata.
A ten pravopis - jak v češtině, tak těch pár anglických slůvek - úplně bolí do očí. Viz. <title>Remember on Sirius Black </title> :-(

Je fajn, že je to beztabulkové, ale ta přístupnost...
Freya to přehání, já si myslím že to celkem ujde !

Add Freya:
Vzpomněl jsem si, že ráda takhle píšeš, že ve zdrojáku stačí krátit zápis barev, např. z "#003399" na "#039".
Je to zajímavý, ale já po tom krácení dostanu úplně jinou barvu, než byla ta původní.

Petr
No je to jen takova pripominka:
V Opere mi nefunguje posuvnik, kterej v IE funguje (konkretne hned v prvnim odkazu Fakta...)
Jo a ten design ankety uz sem nekde videl...

Jinak jsou to docela pekny stranky (asi tam budou naky chybky, ale to se casem podda). Jak jsem vytusil jses asi v zacatcich (jako ja) a na to jsou to stranky primo nadprumerne:) (furt lepsi nez moje:))
To neni přehánění, to je kritika. Učelem kritiky je poukázat na všechny chyby, ať už jsou závažné, či nikoliv. Je rozdíl mezi kritikou a celkovým dojmen webu. To že se v kritice vyskytuje dejme tomu 8 chyb a žádná pochvala, ješte neznamená, že je ta která stránka pouze shluk samých chyb, ale že na nich kritik našel 8 nedostatků srážející kvalitu webu z dokonalého, směrem dolů.
Mimochodem, to neni definice kritiky z Ottova slovníku naučného, ale pouze výplod mé šedé kůry mozkové :-).

S těmi barvami máš částečně pravdu. Právě teď jsem to zkoušel a když napíšu jednoduchý zdroják:



<head>
<title>Pokus</title>
</head>

<font color="#00ee00">Ahoj vole</font><br />
<font color="#0e0">Ahoj vole</font>



Je v IE 6.0 i ve FireFoxu 0.8 první text zelený a druhý černý. Ovšem když k tomu ještě připojím Doctype:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">

Druhý text v FireFoxu zezelená, ale v IE 6.0 zůstane černý. Asi do produktu Microsoftu dostala nějaká chyba. Na to abych to testoval s jinými Doctypy sem příliš líný. V každém případě podle standartu W3C by měli být zápisy #00ee00 a #0e0 stejné.
Jen pro upřesnění dvě poznámky:
1.) Ten můj příspěvek výše je reakce na Petra Bláhu
2.) V tom zdrojáku samozřejmě chybí tag html a body
Nevidím chybu, zadávat barvy normálně hexadecimálně. Zkoušel jsem to krácení taky v IE 6.0, nemám s tím zkušenosti a je každýho věc, jak si je zadává a myslím, že když se budou zadávat jen bezpečný barvy dle Netscape ve tvaru třeba "#ff0000", problémy s tím nikdo mít nebude.

Petr
Z úvodu mě to hodí do nového okna, které je nalepeno v horním levém rohu. obsah toho okna přelézá mimo rám. (mám mozillu) Ten JS mi nějak nefunguje, o počítadlech si myslím svoje :).
Pavel
CeBrk >> Ty barvičky ve třech znacích samozřejmě nefungují, když jsou přiřazené jako atribut HTML.
Ony jsou totiž platné akorát v CSS, takže slušný prohlížeč (čti Mozilla) se na <font color="#0e0">Ahoj vole</font> samozřejmě tváří stejně jako třeba na <font color="rgb(0,238,0)">Ahoj vole</font> ;-)

Petr Bláha >> samozřejmě, že klasický hexadecimální zápis je zcela správný. Ale jsou někteří líní jedinci, kteří si ta tři ťuknutí do klávesnice rádi ušetří :-)

btw, <div style="background:#003399">003399</div> a <div style="background:#039">039</div> u mě mají úplně stejný výsledek... neměl bys někde příklad těch různých barev?
Petr: Nemas pravdu, 002255h je totez co 025h
Tak to je asi ten problém, že to krácení funguje jen v CSS a ne v HTML. Doma jsem to takhle zkoušel a funguje to.

Petr
Ja to kraceni radeji nepouzivam...
"zkracovani" (barev v CSS) je velmi uzitecna vec, pokud se vytvari web pomoci tzv. "bezpecnych barev". je mnohem jednodussi napsat #69c nez napsat #6699cc a kontrolovat, jestli je kazda cislice spravne zdvojena a jestli jich je opravdu sest.

pokud je potreba sirsi barevna paleta, pak je lepe volit konzistentni 6-mistny zapis. vyjimky typu #000 (#fff) lze tolerovat - sam jsem liny tyhle barvy psat "dlouze" :o) ovsem zkracovat barvu "vzdy kdyz to jde" vnasi do kodu zmatek.
Já to taky nedělám a myslím si, že je lepší si na to ani nezvykat !

Petr
> zkracovat barvu "vzdy kdyz to jde" vnasi do kodu zmatek.

Zmatek? Proč? Pro mě je to přehlednější (jak už tu zaznělo, snáz se vyhnu překlepům při zdvojování znaků). A dokud se obejdu bez šíleně dokonale vyladěných barevných přechodů, tak mi ty tři znaky bohatě vystačí. Je to rychlé a pohodlné, vyhovuje mi to.

> myslím si, že je lepší si na to ani nezvykat !

Ono třeba i takové čištění zubů kartáčkem bylo ve svých počátcích považováno za módní výstřelek, který nepřežije déle než pár let. A jak se uchytilo! :-)
imho je každého věc, který ze zápisů si vybere. Oba jsou správné. Nevěřím, že bych si za to zasloužila shořet na hranici ;-)
Pěkný. Ale bylo by to lepší vycentrovat na střed na bo nastavit okno prohlížeče na velikost webu (zbytećně mnoho volného místa kolem).

by Sargas
Může mi prosím někdo poradit jak mám zaregistrovat můj web PROSIM~~~~
> jak mám zaregistrovat můj web PROSIM~~~~
Tvůj web - dangers.wz.cz - je evidentně zaregistrovaný, když sem píšeš v přihlášeném stavu...
no na web se lidi dostanou tak ze jim o webu reknes nejlepe to jde kdyz des na chat př.1 http://www.xko.cz
iu
Ad kraceni: Kraceni je debilno, teda pro ty co na to nejsou zvykli. Tedka ve skole delame ve Visual Basicu a ten krati sam (jeste je ten zapis barvy v takovym debylnim tvaru, ze to (&H80000012&), me to hrozne depta, ale s timhle problemem bych asi mel navstivit psychy(i)atra ...

Petusak: *Vytejte ...* bud si oprav to *y* nebo z toho udelej *Vyjete ...* :)