.htpasswd a co s ním

Chtěl jsem si zaheslovat přístup do adresáře, ale nějak mi to nefunguje.
Do souboru .htaccess jsem vložil toto:

AuthName "Private"
AuthType Basic
AuthUserFile http://oc-gv.wz.cz/cesta_k_heslům/.htpasswd
Require valid-user

Při pokusu o vstup do adresáře se mi otevře dialog s žádostí o heslo, ale nechce mi to vzít mnou zadané heslo.
Soubor .htpasswd jsem vytvořil pomocí programu htpasswd z Apache.
Mám tušení, jestli to není kódováním, jelikož jdou mi spustit všechny způsoby, kromě jednoho, který není pro Windows (a právě wokna běhaj na mým počítači).

Předem dík za odpověď
Zkus prohledat historii fora, uz se to tu resilo ...

S heslama jsem osobne nikdy nepracoval, ale nemelo by tam byt spis

AuthUserFile /.../wz.cz/o/oc-gv/cesta_k_heslům/.htpasswd

Tedy absolutni cesta z pohledu serveru misto URL? ... mozna to je mozny, ale co si vzpominam, nikde jsem to takhle nevidel. Ta absolutni cesta co jsem napsal, neni presna (nepamatuji si ji z hlavy), ale muzes ji zjistit tak, ze udelas treba syntaktickou chybu v PHP a obevi se ti v chybovy hlasce.

Rade
Dík za radu. Opravil jsem si tu adresu, abych používal správně absolutní adresu (tj. u mě /3w/wz.cz/o/oc-gv), ale stále to nefunguje. Jak prosím vytváříte soubory .htpasswd? Nevím, kde jinde už bych mohl mít chybu.
Dík.
Zkus si opravdu projít starší příspěvky, už se tu to několikrát probíralo!

Lukasik
Dík všem za rady - hlavně Lukasikovi.
Než jsem napsal ten druhý příspěvek, tak jsem si vše samozřejmě přečet ale včera ve dvě ráno mi to nějak nepomohlo. Pak jsem se tedy na dobrou (jako vždy) Lukasikovu radu znova přečet příspěvky v historii, nově vygeneroval hesla, provedl novej upload stejných souborů a ejhle, ono to funguje.
Musím poznamenat, že až zas některej nešťastlivec bude číst tyto příspěvky, tak mu opět nebudou k ničemu, jelikož stejně jako v těch starých se nikdo nedozví, v čem byl zakopanej pes. Každýmu to prostě z ničeho nic začalo fungovat :-)

Ale aspoň nějakej závěr pro ty další nešťastlivce - vždy si ¨překontrolujte, jestli máte správnou absolutní cestu. Tu zjistíte tak, že si do adresáře s hesly nahrajete nějaký soubor, ve kterém máte v php sintaktickou chybu (prostě napíšete neexistující příkaz) a ten soubor si pak z webu načtete.
PS: to poděkování Lukasikovi jsem původně myslel ironicky i když nakonec díky jeho přínosným radám jsem to zprovoznil, takže dík teď vážně. Ale hlavně taky dík Radkovi za tu absolutní cestu.
Taky jsem jsem spíše nabyl dojmu že to bylo ironicky, ačkoliv pozděj to vcelku vypadalo opravdově:-).
Ale neboj, já se s tím taky trápil asi hodinu než my to začalo fungovat...:o).
Tak už jsem přišel na to, kde byl zakopanej pes. Prosím ale nesmějte se mi. Mám ve woknech nastavenou klávesnici QWERTY. Program htpasswd se ale spouští z příkazové řádky a tam se to vždy přepne na jinou klávesnici, která má přehozený Z a Y. No a já použil heslo, který obsahovalo Z, jenže v programu htpasswd jsem to napsal jako Y (člověk to nepozná, jelikož vidí jen hvězdičky) a při testování se to psalo opět jako Z. No prostě totálně stupidní chyba. Asi se vrátím k číselnejm heslům. :-(
wow;). Hezké...:o).
jo jo ... tyhle chyby jsou nejlepsi :o) ... moje omlacene celo by mohlo vypravet :))) ... pocitac udela presne to co mu reknete (bohuzel), ale ne to co po nem chcete ;~)

Radek
myslim, ze by admin mohl tohle .htpasswd a .htaccess konecne nejak zpracovat do FAQ.
:-) me to pripadne, jako kdyby tam mel zapracovat celou dokumentaci...

ve faq jsem nasel toto:

[start]
Jsou podporovány soubory .htaccess?
Ano, ale jen částečně -- je možné zaheslovat adresář, omezit přístup např. na dané IP adresy, měnit nastavení indexových souborů. Nastavení serveru Apache povoluje pro uživatele (podrobné vysvětlení najdete v <link>originální dokumentaci</link>):
AllowOverride AuthConfig Limit Indexes
Při nastavení zaheslovaných adresářů použijte absolutní cestu k souboru s heslem.
[end]

co by tam mel jeste napsat?

m.s.
> co by tam mel jeste napsat?

Nic ... lidi by to spis meli cist ;~)

Radek
Myslím, že admin tam toho napsal dostatečně a opravdu si nemyslím, že by tam měl psát něco dalšího. Od toho je opravdu ta dokumentace, ta kterou se tam odkazuje (což je plus navrch).
Já sám, kterej jsem tohle téma rozjel jsem si přečet jak FAQ tak dokumentaci k Apache. Myslím, že to stačilo, ale přeci jen něco jiného je praktická skušenost a právě k tomu je ideální tohle auditko.
Do FAQ a do Infa musí admin napsat vyčerpávající popis služby (což tam je), ale nic víc. Přece nebude psát, že odkaz vložíte do dokumentu pomocí href - to hledejte jinde :-)
Pro neznalce linuxu...jak to spravne pouzit abych mohl treba adresar /test bloknout pro IP xxx.xxx.xxx.xxx??
Stačí do adresáře /test nahrát soubor .htaccess a do něj napsat

deny from xxx.xxx.xxx.xxx

a stačí zadat třeba jen jednu nebo dvě skupiny čísel, aby se zablokovalo celé rozmezí
Andrew: diks, jeste to zkusim, myslim totiz ze mi to nefungovalo, ale to si asi fakt budu jen myslet ;)
Já to teď zkoušel a fungovalo. Pravdou je, že abych se nemusel koukat na svoji IP tak jsem tam napsal

deny from all

ale myslím, že by to mělo fungovat jakkoliv.
Jojo, funguje, diks moc...a jeste kdyz uz sme u toho .htaccess :)...to s tim indexes...muzu tam nastavit NEJAK? (nevim jak) aby mi to bralo index.php? (uz sem se ptal vedle ;)...ale kdyz te tu mam :)
Staší tam napsat

DirectoryIndex index.php

a případně seznam dalších souborů.

PS: tohle jsem ale netestoval
jo, dobry, ja ti to votestuju ;)
Snad to bude vpohodě, klidně se ptej, jelikož mě je hej, neboť jsem se s tím konečně naučil trochu zacházet :-) ale když jsem zakládal tohle téma, tak jsem v tom trochu plaval.
Asi jako ja ted, co? :DD
No jo. Hele do vedlejšího tepatu (na ten index.php) jsem doplnil, co s tím dělat ajak to vyřešit s reklamou. (tam co jsi psal, žes to nepochopil)
diks cece, mas to u me