Prosím o kritiku

http://freya.webz.cz

Provedla jsem radikální změny jak po vzhledové, tak po technické stránce. Layout už není pozicovaný. Stránky mají koncovku .php, protože jsem se konečně odhodlala usnadnit si práci masivním includováním.

Prosím uživatele Opery, aby mi hlásili případné nezobrazování "odrážkových" obrázků na pozadí menu (v základním fialovém vzhledu). Stalo se mi totiž dneska, že Opera 7.23 to na jednom počítači zobrazila a na druhém ne - bez jakýchkoli odlišností a změn ve zdrojáku nebo sahání na obrázky...

Pokud máte při ruce nějaký jiný prohlížeč než IE, omrkněte alternativní stylesheety a řekněte, který z nich se vám zamlouvá. Pižlala jsem je celý víkend a docela mě to bavilo :-)

Předem díky za nápady a připomínky.
Kritizovat nejvetsi kriticku webuzdarma to je tezke :o)) Zdrojak kontrolovat radej nebudu stejne bych tam nic spatneho nenasel :o))

Ale co se tyka noveho vzhledu tak bych rek ze mi to pripada takove smutne blede docela to uspava :o)) Nic ve zlem ze ano.

Puvodni vzhled mel v sobe vice energie :o)
1) trochu Vám jezdí anketa BlueBoard - dole je při použití scrollovacího kolečka černej pruh (Opera 7.23)

2) hlavní style sheet doporučuju nastavit media="screen, projection" - při zvětšení na celé okno nepracuje (Opera 7.23 zkuste zmáčknout F11)

3) v description máte asi chybu - místo čárky tam máte tečku

No a to je asi vše. Jo a grafika - souhlasím, že je to takový moc smutný a minulý měl vážně víc energie. Jinak je to fajn
1) vím. To je známý nešvar všech blueboardích anket (a mé možnosti řešit ho jsou omezené, k úpravě jejich zdrojáku jaksi nemám přístup). Ale zkusím to nějak obejít.
2) dobrá připomínka, odpoledne to tak nastavím.
3) taky opravím, dík.

Co se týče smutné grafiky, je to záměr. Veselá bílá mi už lezla krkem strašným způsobem a chci mít takové osobní stránky, na kterých se já sama nebudu cítit jako vyvrženec... :-)
Až zprovozním přehazování stylů, bude si každý moct nastavit vzhled dle vlastního gusta. Ty ostatní, vyjma těžce depresivních Mrtvých motýlů, jsou veselejší.
Jinak stránky jsou dobré, ty mrtví motýli jsou docela drsní :o)
Freyo, máš to hezký, akorát to logo nahoře bych udělal menší a myslím si, že by to vypadalo skutečně hezky.

Petr
kazi to jen ten blueboard board a blueboard anketa.
Subarashi Freya-chan, ten novy layout se ti vazne povedl :) Ale vic se mi to libilo kdyz to bylo optimisticky svetly :)

Nevim jak vam ostatnim co pouzivate operu, ale me se vzdycky vsechny ty blueborďácký ankety posouvaji zhruba o 20 px nahoru, takze nevidim celou otazku a dole zbyva cerny pruh... i tady u Freya webu. Za to asi uzivatel nemuze co?
Uff, rozběhla jsem dneska přehazování stylesheetů i pro smrtelníky. Teď už si tam můžete natrvalo nastavit ty optimističtější vzhledy. Asi si čas od času vystřihnu nějaký nový styl, je to zábava...

JANIKA >> uživatel nemůže nikdy za nic, na webu mají všechny rány jít na hřbet webmastera :-) Problém anket vězí v nějakém nedostatku blueboardího zdrojáku.

Tak mě napadá, asi neexistuje něco jako podtržítkový hack výlučně pro Operu? něco jako iframe {position:relative; _bottom:20px;} ? ;-)
Nelíbí se mi přepínání stylů. Standardní styl "vykřičený dům" (sorry, ale já to fakt jinak nedokážu nazvat) se mi nelíbil, tak jsem si ho změnil na "živé motýlky" (nejhezčí). Pak se odkáži na nějakou stránku (libovolnou na tvém webu) a jsem zase ve "vykřičeném domě", pak asi po cca 10s se mi objeví styl "živí motýlci". To nejde udělat hned napoprvé? zkus to pixyho metodou, někde to ne jeho webu je.

ad ankety: je takový problém udělat si vlastní systém?
No je pravda, že mě se taky nejvíc líbí živí motýli, ale i když se mi moc nelíbí celkově smuteční švestková tak ty detaily, jako třeba obrázky tlačítek u menu nebo klikací odkazy na např. rss, jsou opravdu skvělé.
no comment :-) Prostě super!
Nípal >> o PHP přepínači vím (původně jsem ho chtěla použít), ale nakonec jsem se rozhodla pro JavaScript. To proto, že v PHP to funguje tak, že do výsledného zdrojáku se zapíše jenom ten link na stylesheet, který je právě v provozu, a linky na alternativní styly tam jaksi... nejsou. JavaScriptové řešení je imho sémantičtější. A taky se to pak dá přepínat přímo z prohlížeče (odkudkoli, bez chození na tu přepínací stránku), což považuju za výrazné plus.
Nevýhoda JavaScriptu je v tom, že bez jeho podpory u uživatele tahle laskomina prostě nebude fungovat. Ale předpokládám, že když si ten JavaScript někdo vypíná, tak je seznámen a smířen s tím, že se na webu bude muset bez tpodobných šaškáren obejít.
O tom stylovém poskakování jsem donedávna nevěděla. Trochu to prozkoumám, nechám si to rozležet v hlavě... a uvidím.

ad ankety: Jsem líná starat se o vlastní skripty. Nejenom je psát, ale vůbec se jimi zabývat víc, než je nutné. BlueBoard má hodně much, ale nad tím vším převažuje jedna veliká výhoda: je velmi snadné a rychlé to obsluhovat.
ale joooo je to hezky jen uz bych uvazoval o dalsi zmene me ta ruzova moc nebere
Jak tak sleduju reakce, asi nastavím jako výchozí styl nějaký jiný. Možná něco úplně nového.
He - jaka kritika? Mne se to libi - i kdyz ja mam nejradsi kontrast cerne s cervenou ;-)
Freya: Je to mooc pěkný. Defaultně bych tam dal asi industrial nebo mrtvý motýli. Švestková krajka mi taky vůbec nesedla. Přepínání stylů bych taky udělal v PHP pomocí $_GET[] -to bude asi nejlepší řešení.
PS: Moje Opera má tvoje stránky moc ráda :-)
<HTML>Videl jsem jen ten prvni vzhled a bohuzel musim rict ze mi to stacilo... na IE6 vidim menu pod textem a predpokladam ze ma byt nahore vlevo vedle nej... jinak mi to cely prijde nejaky pohrebni a z dob vysivani moji babky za mlada. Ty ikonky validnosti jeste beru (i kdyz jsou vsem naprosto k nicemu, ale beru ze je potreba se tim pochlubit) ale ty ostatni jako HTML kit nebo Mozilla Firefox atd.. jsou smesny to se na me nezlob. Cely se mi to nacita 5minut a kdyz se to nacte nemam ani chut na neco klikat (krome krizku na uzavreni okna). No ti motyli uz nejsou tak spatni ale porad je to tak pro pripojeni na 1Mbit a to nemam. Takze strucne:
obsah: 0/10
rychlost: 0/10
grafika: 0/10
design: 2/10

tohle mi predvest jako referenci tak by bylo zle (pokud zakaznik neni absolutni BFU)

tot muj nazor</HTML>
Pan master mi začíná vadit (byť je to moderátor):

add obsah: co se Vám na něm nelíbí? Viděl jsem mnohem chudší stránky... PG 4/10 není zas tak málo, takže obsah není moc chudy. Inu, kdo si ho umí najít, že...?

add rychlost: napište tam tu adresu - mluví z vše... http://www.websiteoptimization.com/cgi-bin/wso/wso.pl

add grafika: podívejte se sem a pak hodnoťte - http://www.volny.cz/stas777 (zkuste se podívat na ryhlost tady...)

add design: rozdíl mezi designem a grafikou?

A toť zas můj názor!
2 Master > co se týče, tvého hodnocení, tam máš v mnohém pravdu...

...ALE ta kritika zas nemusí bejt tak zdrcující. myslim, že Freye šlo především o technicky dokonalé stránky a v tom už je dost daleko. samotnej obsak stránek je víceméně nová kapitola, do jistý míry oddělená od enginu.

abych řek svůj názor, tak ten novej styl (švestkovej) se mi taky nelíbí... chce to nějakou živější barvu. možná, že zdroják je dokonalejší od minulý verze, ale ta minulá byla rozhodně "koukavější"...
Ten redesign je jednoznačně krok zpět.

1) Švestková krajka (ala vykřičený dům - fakt dost trefné ;))) - tento styl je imho asi nejkvalitněji zpracovaný, ale je moc tmavý. Výchozí nastavení mého monitoru (NEC MultiSync) je poměrně tmavé a tak nevidím nic kromě titulního nápisu

2) Živí motýli - kombinace černá-žlutá působí dost jedovatým dojmem.

3) Mrtví motýli - docela dobré, ale osobne nemám rád černobílou grafiku

4) Industrial - No fuj! Kobinace barev celkem vhodná, ale ty ozubené kola z Photo-Paintu! Příště zkus použít GIF Adaptive nebo Selective, jinak z toho vyleze taková tečkovaná hrůza.
Tedy kritiky se tu seslo docela dost...

Ja myslim ze ty stranky jsou udelane dost dobre hlavne po technicky strance. Libi se mi ze se da prepnout styl. Ale to na co se da prepnout.... ehm... no ja nevim ale z tech "zivych motylu" jsem mela docela husinu... :)

Bylo by fajn kdyby z predchoziho layoutu byly vybrane barvy a obrazky a bylo to jenom prehozno sem... to by preci slo udelat ne? treba jako dalsi moznost kdyz uz ne defaultne.... ;)
Koukám, že bílá je fakt ještě líbivější, než jsem čekala. OK, udělám bílý styl. Někdy, až na to budu mít sílu.
Začínám z toho uvažování nad barvou mít trochu pocit, že bílá je takový dost levný prostředek, jak se líbit. Něco podobného, jako když si ženská odbarví hlavu a hned má dvakrát tolik nápadníků. Že stránky nemusí být nijak zvlášť dobře zpracované - stačí, když budou veselé...

DoubleThink >> Strávila jsem teď několik přínosných minut štelováním svého monitoru do všech možných extrémů, abych se mrkla, jak vypadá fialový styl při tmavém nastavení. Ale jediné, čeho jsem dosáhla omezením světlosti, bylo velmi výrazné a čitelné písmo :-/ Ani při sundávání kontrastu se mi nepovedlo dosáhnout stavu, kdy by byl k přečtení jenom nadpis.
S kvalitou obrázků v posledním stylu něco provedu, tady bez výhrad souhlasím.
Ovšem s tvrzením, že tenhle redesign je krok zpět, souhlasit nemůžu. Možná, že vzhled není tak efektní, ale vnitřnosti se tomu velmi výrazně zlepšily.

Master >> Neber to jako urážku, ale mám pocit, že ses dneska nějak špatně vyspal... IE6, menu pod textem? To by ukazovalo na moc velkou šířku jednoho z plovoucích sloupců. Zvláštní. Teď jsem na to koukala a nic takového se tam v mém IE6 neděje... Jestli tuhle chybu zaznamená ještě někdo, dejte mi prosím vědět.

Všem děkuji za názory, ať už kladné nebo záporné. Pomáhá mi to vytvořit si obrázek o celkovém dojmu uživatelstva. :-)
> ale vnitřnosti se tomu velmi výrazně zlepšily.

S tím souhlasím, ale já jsem mluvil jenom o grafice.
Rozhodně nejvíce se mi líbí 'Živí motýli'. Naopak u Industriálu souhlasím s DT. Není moc povedený, navíc nevím, jestli to byl záměr, ale (šedé) pozadí horního obrázku se neshoduje s (jinak šedým) pozadím hlavního těla stránky. POkud to je záměr, tak bych ty odstíny odlišil důrazněji nebo alespoň oddělil čárou nebo tak něco. Taky ta modrá a šedá mi k sobě nějak nejdou.

No ale všeobecně vzato jsou stránky výborné jak z designového hlediska (Třeba pozadí ikonek je obzvláště cool:-) tak z obsahového. Proto moc nerozumím Masterově kritice, ale co člověk, to názor...