Obrázky

Jak se dá zajistit, aby se větší obrázek nenahrával od shora, jak je tomu obvykle, ale nejdriv se nahral cely ve shoršené kvalitě a následně se doostřoval. Vím že to jde, na několika stránkách jsem to už viděl, ale nemám ani páru, jak to funguje. Je to zajištěno nějakým skriptem, nebo záleží na formátu? Poraďte prosím!
Je to dáno vnitřní strukturou obrázku, při ukládání obrázku se zapne volba "progresivní". Běžné grafické editory to zvládají.
Myslím, že aspoň u GIFu a PNG se téhle možnosti říká interlaced (prokládaný obrázek). Umí to leckterý prográmek, třeba i IrfanView.
Vyzkoušel jsem si v GIMPu: GIF a PNG to skutečně označuje za prokládaný obrázek, zatímco ukládání do JPEGu (na tom jsem zkoušel předtím) označuje tuto (?) vlastnost jako ukládání progresivní. Tak si vyber.
Kit: U JPEG prgresivni nacitani znamena postupne zobrazovani na strance, prokladane u gifu a png postupne zlepsovani kvality. Je to vec toho formatu a prohlizece.
Ačkoli progresivní jpeg a prokládaný gif je svou podstatou něco naprosto odlišného, na pohled to vypadá docela podobně...
Odlišnost vyplývá ze způsobu ukládání:
gif-ukládájí se jednotlivé scanny, prokládaný gif má nejprve každý osmý scan (aspoň myslim), pak každý čtvrtý, každý druhý, a pak ty zbývající, takže se obrázek postupně "prokresluje"
jpeg-barvy některých částí obrázku se dopočítává (na základě něčeho, nevim, tadytomu zas tak úplně nerozumim), při progr. jpeg postupně dopočítávání vychází z hustější a hustější sítě...
...aspoň tak bych to popsal, kdyžtak ať mně někdo zkušenější opraví!
JPEG je vytvářen pomocí Kosinovy transformace. Při vykreslování se nejprve zobrazí každý osmý bod a roztáhne se na políčko 8x8. Potom se vezmou nejnižší harmonické a postupně se jde k těm vyšším, až se vykreslí celý obrázek.