v jakych jednotkach je nejlepsi uvadet velikost pisma v css? rozhoduju se mezi em, procentama a slovnim zapisem. bohuzel kazdy zpusob ma nejakou nevyhodu: em pry blbe zvetsuje ie, kdyz je to zanorene (http://www.jakpsatweb.cz/css/font-size.html : Při zvětšování a zmenšování písma v Exploreru se zvětšení přidává všem jednotkám em ve stránce, takže zanořené em-stylované fonty se nezvětší o asi těch dvacet procent, ale třeba o šedesát procent [jsou-li třikrát zanořeny].); procenta se mi nechteji pocitat (kolik je 125 % z 80 % ze 115 % atd); slovni zapis zase neni vsude stejny. pls poradte.
a dal dotaz k jednotce em (a podobnym): z ceho se urci velikost 1em? mam treba div a v nem normalni text strednim pismem a nadpis vetsim pismem, velikost divu je v em. a to em se bude pocitat z normalniho textu nebo z vetsiho nadpisu?
Na písmo je IMHO nejlepší slovní zápis! V tom, že neni všude stejný, nemáš zas až tak pravdu! Záleží to na doctype...
Jednotka em nabírá velikost podle toho, jakou velikost písma máš nadefinovanou v body! Myslím, že kdyby em mělo záviset na tom, jakou velikost písma máš v divech, tak by to udělalo pěknej zmatek - mít na stánce pár divů nadefinovanejch pomocí em, ale v každým by em mělo jinou hodnotu :(....
>>Záleží to na doctype - no prave. takze to neni vsude stejny. mam totiz zatim transitional, i kdyz ke strict nemam daleko... ale jaksi se mi do toho nechce
prave proto se na to ptam, protoze mi to prislo blby, kdyby to bylo u kazdyho divu jinak. a nejak me nenapadlo, ze by to mohlo byt podle body
ve stylu pro tisk pouzivat: pt
pro obrazovku : px
2cb:
ve stylu pro tisk pouzivat: pt
pro obrazovku : px
... to je pravidlo, které platí všeobecně a k písmu se zrovna moc nehodí! Nevím, proč by se mělo písmo ve verzi pro obrazovku definovat pomocí jednotky px...? Celkem zbytečný, když existujou jiný a lepší varianty!
kdyby neexistovaly parodie na prohlizece, co neumijo ani zvetsovat pismo, pouzil bych px. bohuzel...
Em, ex nebo slovní zápis! Prostě když to tak všeobecně shrnu, tak relativní jednotky...
ja osobne pouzivam na pismo procenta a layout mam v em.
Jednotka em se výborně hodí třeba na šířku menu, pokud nechci, aby se mi v něm při zvětšení v browseru zalomily řádky.
<HTML>ja pouzivam px, nekde je opravdu dobre si pismo moci zvetsit ale radeji tuto moznost nedavam... pouzivam 1280x1024 a kdyz to prectu ja bezproblemu, meli by vsichni...</HTML>
Když už dávám velikost v px, tak nejméně 12px, protože jinak z toho vzniknou nečitelné blechy. Jedu v 1024x768 a v práci 800x600, ale neřídím se ani tak citem, jako spíš vyzkoušenými hodnotami.
"a kdyz to prectu ja bezproblemu, meli by vsichni..."
Kristepane...
<HTML>co se modlis? relativni size je pro tabulkove layouty dost komplikovany</HTML>
Dokud se to člověk nenaučí, může to bejt trochu komplikovanější. Jakmile se ale CSS2 člověk v dostatečný míře naučí (resp. ho i pochopí), komplikovaný to už není :-)
Ale "modlil" jsem se ale hlavně k tý větě. "Pokud já mám zrak jako ostříž, musí ho mít všichni". Hmmm.
<HTML>Ne takova definice je spatna...
ja mam naopak zrak v prdeli</HTML>
Richard: Když máš zrak naopak, jak čteš noviny? Jenom na WC? :-)
2 Tecka: Ty ses z Klacikova?
To Sojkovec: To už jsem taky někde slyšel :-)))
Jo jo, dva z jednoho města. Já teda sice jen relativně, ale Klášterec je náhodou nádherný město.
Jaxe to vezme, ale koneckoncu ziju tu uz 17 let :)
Říkej si co chceš, pro mě je to jedno z nejhezčích měst, který znám :-) (tečka!)
:-)
Nerikam, ze se mi tu nelibi :-))
Kit : Tak to byl dobrý hlod:-)))
To mi připomíná jeden z posledních dílů SP, jak Cartman začal žrát prdelí a srát hubou.....;-)