target="_blank" v CSS?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se dá pomocí CSS nějak obejít otvírání odkazu do nového okna. Dělám stránky validní podle XHTML 1.0 Strict, kde atribut "target" není povolen. Děkuji za rady.
Neda. Jedina moznost je JavaScript.
Děkuju moc.
Našel jsem toto řešení:

function externalLinks() {
if (!document.getElementsByTagName) return;
var anchors = document.getElementsByTagName("a");
for (var i=0; i<anchors.length; i++) {
var anchor = anchors[i];
if (anchor.getAttribute("href") &&
anchor.getAttribute("rel") == "external")
anchor.target = "_blank";
}
}
window.onload = externalLinks;

<a href="document.html" rel="external">external link</a>
Ještě jedno řešení je na http://www.sweb.cz/pichlik/archive/2003_04_13_archive.html#92799559
Nejlepší řešení je target nepoužívat - uživatel má přece vlastní hlavu ne?
Existuje několik odůvodněných případů, kdy target má smysl. Představ si, že vyplňuješ formulář a nejsi jist, co máš do políčka napsat. Vedle se nachází ikonka nápovědy. Pokud bys to otevřel ve stejném okně, přijdeš o všechny údaje, které jsi už do formuláře vyplnil.
<HTML>>Nejlepší řešení je target nepoužívat - uživatel má přece vlastní hlavu ne?


myslim ze uzivatele precenujes, vetsina profesoru na SS ani nevi ze otevrit v novem okne je shift+click... to je jako odkaz odlisit barvou a nechat arrow cursor pri najeti protoze uzivatel ma vlastni hlavu a vi ze ma kliknout</HTML>
"vetsina profesoru na SS ani nevi ze otevrit v novem okne..." - mám pocit, že i ty profesory trochu přeceňuješ. Spíš bych řekl, že někteří jedinci to ví.

Osobně otvírám nové okno (vlastně panel) klikem na prostřední tlačítko myši.
Dekuji moc za zverejnene skripty.

K problemu novych oken - myslim, ze pokud napr. odkazuji na nejaky clanek na jine strance, ktery ma souvislost s textem na me strance, ma otevirani do noveho okna sve opodstatneni - uzivatel pak nemusi pouzivat tlacitko "zpet", kdyz si chce docist text na moji strance po shlednuti te druhe stranky. Vseobecne pouzivam otvirani do noveho okna u odkazu "ven", ale uznavam, ze toto je sporne.
To:
Autor: Kit (pit.wz.cz)
Datum: 25. 07. 2004 18:06

Pseudo-řešení, které jenom obejde validátor, a jinak je to naprosto to samé jako to napsat do atributu (jen s použitím JS) je řešení?!
To že to obejde validátor BTW neznamená, že je to validní. Validní to není.
. : Nikde tady nevidím Tvé řešení, které by bylo validní v XHTML 1.0 Strict a nepoužívalo JavaScript.
Že by proto, že takový řešení úmyslně prostě neexistuje?! :-)
.: Jak bys tedy vyřešil požadavek na otvírání pop-up oken v XHTML 1.0 Strict? Řekl bys klientovi, že řešení neexistuje? Budeš vypadat jako blbec, když Ti ukáže fungující pop-up okna (byť nevalidní nebo Transitional) u konkurence.
Buď bych použil JS nebo XHTML 1.0 Transitional.
Buď používám Strict verze, a vím proč, resp. i proč jsou v nich ty a ty věci ze starších verzí zrušeny, a nebo je nepoužívám.
Jakej má smysl používat Strict verze, když nechceme dodržovat, proč byly zavedeny? V případě že nechápu jejich smysl, použiju ty, jejichž smysl chápu, ne? Obcházení validátoru s výsledkem, že stránka stejně validní není je k čemu? Pro lhaní si do kapsy?

To že je TARGET ze Strict verzí vypuštěn je úmyslné. Kdo neporozumí tomu proč (resp. kdo s tím nesouhlasí), má možnost použít verzi XHTML 1.0 Transitional a stránky bude mít validní.
Verze Transitional má nevýhodu v tom, že se v prohlížeči zobrazuje v quirk režimu, u kterého je jiný box model. Proto se mnozí snaží o přechod na Strict a target nějakým způsobem obejít.
jasně, souhlasím s tečkou. když mi někdo přikazuje, ať otvírám stránku v novém okně, je to jako by mi přikazoval, ať používám MSIE a nebo přeba tiskárnu HP.
To Kit:
Není pravda.
http://wellstyled.com/html-doctype-and-browser-mode.html
Když už jsme u toho: jde nějak vošéfovat, aby se odkaz v Mozille otevřel v novém panelu? Myslím ze strany stránky ne ze strany uživatele samozřejmě.
R.U.R. >> zajímavý dotaz... Trochu jsem proklepla Google a našla jsem několik případů, kdy se na tohle někdo ptá, ale bez odpovědi. Vsadím se, že to neexistuje, protože standardy směřují k tomu, aby stránky nekecaly uživateli do toho, jak si je prohlíží. Takže validní by to nebylo... a prohlížeč, který je znám svým kašláním na standardy, tabbed browsing neumí ;-)

A vůbec, byl by to akorát další target=_blank v bleděmodrém. Z uživatelského hlediska to vidím tak, že nová okna mě prostě štvou - nemám ráda, když si stránky myslí, že ví, co je pro mě nejlepší, a nepoužitelné tlačítko "zpět" bývá matoucí. Ale kdyby mi nějaký drzý web kecal do tabů... rovnou bych ho zavřela, a ještě s nevalným míněním o jeho autorovi.

Ještě k těm novým oknům - imho je nejlepší, když uživatel přesně pochopí, kam ten odkaz vede (na obrázek, na další stránku, nebo na úplně jiný web...) a na základě toho se může rozhodnout, jak ho otevře.
V krajním případě, když už to musí být popup, to chce viditelně sdělit, že se ta věc otevře v novém okně.
Target ma sve opodstatneni u ramu administracnich panelu. Vyhoda ramu tam spociva v tom, ze se nacte jen cast stranky, coz ma za nasledek usetreni poctu spoustenych skriptu a SQL dotazu a tedy i celkove zateze serveru. Tohle nedokazi pozicovane DIVy nahradit.
Sojka: a co takhle obrázky generované pomocí PHP, he? (jestli teda dobře chápu o čem píšeš)

Freya: jenže průměrný uživatel často neumí otevřít odkaz v nováém okně, tak se mu musí trochu pomoct...
Mně taky štve když se mi něco otevře v novém okně, zvlášť v M., kde bych to radši otevřel v novym panelu (taky to ta k dělám-to nové okno zavřu a otevřu to znova v novém tabu). V IE mi to nevadí.
Napdla mě věc: co kdyby se v M. dalo nastavit, aby se target="_blank" otvíral v novém panelu? To by byla bomba!
R.U.R: A jakou souvislost ma generovani obrazku s frejmy? phpMyAdmin AFAIK zadny obrazky negeneruje :-)
>Když už jsme u toho: jde nějak vošéfovat, aby se odkaz v Mozille otevřel v novém panelu? Myslím ze strany stránky ne ze strany uživatele samozřejmě.

Když jste už u toho: O něčem takovém do Opery nevíte?
<HTML><i>Target ma sve opodstatneni u ramu administracnich panelu. Vyhoda ramu tam spociva v tom, ze se nacte jen cast stranky, coz ma za nasledek usetreni poctu spoustenych skriptu a SQL dotazu a tedy i celkove zateze serveru. Tohle nedokazi pozicovane DIVy nahradit.</i>


naprosto souhlasim... u administraci jsou takove vyuziti bezne i kdyz je fakt ze admin byt validni nemusi,ne ten nevrejny</HTML>