Pro Kita a Freyu

Jestli vás můžu poprosit, dělal jsem nějaké úpravy na stránkách dle vašich rad. Zkuste se mi na to podívat, co bych tam měl ještě vylepšit nebo opravit. Fotky asi nechám tak jak jsou, v hlavním indexu jsem dal nakonec iframe, protože jsem nevěděl jak jinak udělat odkazy z menu, aby to šlo stejným způsobem v tom okně, jak to jde teď. Nebráním se samozřejmě vyjádření od jiných hodnotitelů stránek, rád se nechám poučit, co se dá spravit. Od těch, co mají vytáčené (pomalé) připojení, bych se rád dověděl, jestli to není moc pomalé, případně jak se to jeví při stahování ohledně rychlosti.
Začala bych asi tím, jak se zbavit iframu při zachování podobného cílového efektu:
Asi se ti nechce do každé stránky kopírovat menu a hlavičku (a při každé malé úpravě zasahovat do všech stránek). Změníš koncovky všech souborů na php a tyhle opakující se kusy kódu tam můžeš vkládat pomocí funkce include ( <? include("menu.php") ?> ) - takže budeš mít třeba soubor menu.php s příslušným fragmentem zdrojáku, který stačí v případě úprav editovat na jednom místě.
A pokud jde o to scrollující vnitřní okno, stačí hodit obsah do divu, který bude mít nějak nastavené rozměry a overflow:auto v CSS.

On ale ten pevný rozměr obsahového okna má hnusnou nectnost - v menším rozlišení snadno dosáhneš počtu tří scrollbarů, a to už se špatně ovládá a špatně vypadá. Zařídit stránky pro minimální rozlišení 1024×768 je nevhodné: většina uživatelů má opravdu tohle rozlišení a velká část používá rozličné rozsáhlejší rozměry, ale lidí s 800×600 je zhruba 20%. To je už hodně velké číslo na to, abys na ně kašlal.

Líbí se mi, že menu má textová tlačítka v nečíslovaném seznamu. Kód je rozumný, akorát mě hrozně mrzí ten atribut align="center". Ty "vnitřní" stránky by si zasloužily DTD. Hlavní stránka má vylepšenou hlavičku. Bylo by fajn mít i meta description - vyplatí se mnohem víc než keywords.

Hlavní stránka má ve validátoru 7 chyb. To je docela pěkný výsledek, jestli ses o žádnou validaci moc nesnažil. Stálo by za to se na ty chyby podívat (třeba chybějící atribut alt se dá spravit jako mávnutím hůlky), a třeba bys měl právo tu úžasně ošklivou ikonku :-)

Chybí tomu <h1> - úplně zbytečně. Nedávno mě Tonik pošťouchl, abych zcivilizovala řešení obrázku pod <h1> na svém webu, a zprovoznili jsme něco docela použitelného...

btw, měla bych jednu částečně rýpavou poznámku: to velké černobílé počítadlo vypadá jak pěst na oko. Většinu uživatelů tahle čísla nezajímají, je to spíš věc pro potěchu webmastera, a tudíž by asi mělo smysl to zmenšit a taky udělat textové. IMHO je šikovnější nechat Toplist nebo něco vypracovávat komplet statistiku, která na webu nemusí být vidět, ale vlastník stránky si s ní užije spoustu srandy :-)
Iframe s rolovátkem je podle mne úplně zbytečný. Mám teď 1024x768, mám vedle sebe 2 rolovátka a působí to divně.

Menu vlevo působí na mne velmi dobře. Až se mi nechce věřit, že jsi to udělal jen s pomocí CSS.

Místo <meta name="author" content="Philips DVP720SA">
by bylo vhodnější spíše
<meta name="description" content="Philips DVP720SA">

Stále nevidím v dokumentu žádný nadpis (ten obrázkový nepočítám). Nedávno tady proběhlo Pixyho řešení kombinace grafického nadpisu přes CSS a textového nadpisu bez CSS. Zatím používám sice jen textové nadpisy, ale možná se u některého webu nechám inspirovat.

Místo iframe by (jak už uvedla Freya) bylo vhodnější includovat menu. Když si stránky zobrazím v Lynxu, tak se mi na první stránce objeví jen menu. Není to nejhorší, protože přes to menu se dál dostanu.

Větu "Stránky jsou optimalizované pro rozlišení 1024x768" bych úplně vypustil. Stránky se neoptimalizují pro rozlišení, ale pro čtenáře. Zbytečně Ti to nabourává vzhled a vnáší do stránky text, který tam po obsahové stránce nepatří.

Pokud někdo vstoupí do samostatného rámu (z vyhledávačů je to časté), tak nemá jak se dostat na hlavní stránku webu. Hodil by se odkaz.

Po stránce obsahové hodnotím stránku pozitivně. Chce to jen doladit technické detaily a bude z toho pěkná a užitečná stránka.
Tonda >> hlavne to pozadi :/ je priserny ... bud barvu nebo neco vkusnejsiho ... a bude to hned o 99% lepsi
Díky za rady, něco jsem i upravil, když tak se zase mrkněte. A dokonce se mi tam povedlo H1. To pozadí budu řešit asi až nakonec, podle toho co najdu, asi kdyby bylo něco podobného, ale stříbrné, ale to si vymýšlím. Nevíte o nějakých stránkách, kde nějaká pozadí jsou ? Zatím díky.
A mohli byste mi to taky zkontrolovat na tu invaliditu ? Ať vím, co mám spravovat. Dík
Zkontroluj si ji sám: http://validator.w3.org/
Kite, dík. Nevěděl jsem kde to najít, ale testem to prošlo až jsem opravil pár drobností. Jinak teď začnu pracovat na odstranění iframe, jak mě na to navedla Freya (díky). Všechno je již jen v html s css, JS je jen na počítadle.
to Freya nebo Kit:
tak jsem se zbavil iframu, ale mám jeden problém. Na úvodní stránce mám posunutou reklamu (asi o 28-36 px doprava) a nevím, čím to je. Na dalších stránkách dle menu to je OK. Dělám někde chybu, nebo je to v nastavení na WZ ? V nastavení jsem odkaz pro rámce zrušil a index.html jse 4x přehrál a vždy si to tam nějak doprčí. Mám třeba počkat nějakou chvíli (1 hod- 1 den) a pak to znovu přehrát ?
Sorry, že se do toho motám, ale mám IE 5.0 a rozliš. 1024x768 a reklama se mi nikam nehejbe, ale co mě trochu zaráží je fakt, že to počítadlo dole v menu překrývá tlačítko správce.

Petr
to Petr Bláha:
Dík, asi budu mít binec v pozicování css, předělával jsem to narychlo.
Dělá ti to cos pasl jen na úvodní stránce nebo i na jiných, třeba Správce ?
to Petr: teď mě to zapálilo, vždycky večer a trvá to někdy do rána, mi to blbě myslí. :-)
Ono asi v tom IE 5.01 co máš, tak asi funguje trochu jinak. O kolik px by stačilo dát to počítadlo dolů, aby to nepřekrývalo to tlačítko ? Odhadem. Dík
tak sem tu stranku otevrel v mozilla FF 0.9.2 a pocitadlo je tam trochu vysoko. zasahuje 1 pixel do tlacitka Spravce.

a to co asi melo bejt border txtovy casti tak taky nejak ujlo.
viz cubix.webzdarma.cz/720.jpg
to cb : dík, mrknu na to
to cb: tak to mi dělá v mozzile taky, to je tam něco domršeného a nevím co, ty další stránky jsou stejné nebo normální ?
Nebude to absolutním pozicováním toho počítadla? Já nevím, ale na zdroják se nedostanu.
V těch dalších stránkách to je taky.
Asi jo (taky sedíš furt na netu ?), budu to muset pomalu prozkoumat a bude to určitě jen nějaká prkotina ve sledu pozicování, ale na těch druhých stránkách to nedělá. Asi mě do půlnoci šlahne :-)
Tak jsem pro kontrolu udělal kopii první strany tak, jak je v PC v PSPadu.
Kdo se chcete podívat a případně mi poradit, tak je tady odkaz:

http://www.philips720sa.wz.cz/web_4_8_2004.jpg

Má to asi 250 KB, díky za rady.
Zkus si v tom PSPadu přepínat rozlišení při tom náhledu, jestli to nebude jen tím.
to Petr: tak je to spravené i pro Mozzilu, pro IE 5.01 (co máš) to nemohu posoudit, ale asi to bude OK. Ta reklama na úvodní straně je i tak šibnutá o 1 banner doprava, na dalších výběrech je reklama v pořádku. A to v IE 6 i Mozzile nastejno. A jdu chrápat, nechám to na ráno.
toniku udelal jsi velky kus prace, preci jen zbavit se frejmu a zacit s CSS je poradny krok kupredu. ALe nepotesil jsi me ... koukam, zdali jsi vymenil pozadi, vymenil a je tam jeste snad horsi :/ ... zkus tam dat nejakou prijemnou "teplou" barvu ...

Weby s takovymi pozadi vypadaji ... >> amatersky << :/

jinak GW
Ahoj Freyo,
tak jsem tu funkci include a funguje to, ale vypadá to, že to ignoruje pozicování. Je to tady:

http://zongler.wz.cz/pages/pokus.php

a to menu je tady:

http://zongler.wz.cz/pages/menu.php

Jestli budeš mít chvilku, koukni na to prosím.
David
Tak už to chodí. Měl jsem to špatně, protože jsem měl uvození divu i ve vnořeném souboru i v tom, kam se to vnořuje. Teď to mám jen ve vnořeném. Snad je to tak syntakticky správně.
D.
A když si ten soubor spudtím v IE a dám zobrazit zdroják, tak tam už není include, ale normálně ten kód, co je v menu.php. Je to tak správně?
je :) php skripty se ti ve zdrojaku neukazou a proto tudiz PHP rulz

a pripadne kopirovani zdrojaku nehrozi ...