hodnotenie

Skontrolujete mi prosim stranky?
http://mackysos.czweb.org
Na první pohled:
Zarazila mne rozštěpená reklama a přihlášení překrývající jiný text. Title stránky vypadá celkem dobře, ale ještě by vedle mohl být název sekce. V databázi koček mi chybí vlevo menu. Stránka nemá nadpis, taky mi chybí odkaz na úvodní stránku.

Pitva:
Kód je poměrně slušný, nechybí ani kódování. Jediné, co mohu vytknout, je zneužití tabulek k rozvržení stránky. Taky se podle validátoru tagy kříží, či nejsou správně zakončeny. Také zamrzí některé staré odepsané atributy (ALIGN), viz validace.

Hodnocení:
6 bodů z deseti

Doporučený odkaz:
http://www.wellstyled.com

Zaprotokolováno 13:9, 5. srpna, podepsán Nípal
>>Zarazila mne rozštěpená reklama a přihlášení překrývající jiný text
Ako to myslis? Ja mam doma 800/600, skusal som pod Linuxovskou Mozillou, konquerorom, inde na 1024/768 IE, kamarat na Opere a ziaden text mi prihlasenie neprepisoval - kde ti to robilo?
Tabulky - no jo, ja som to povodne totiz robil v tabulkach cele, ale tu mi za to znadali :) tak som sa zacal ucit CSS ale niektore veci sa mi zatial v tabulkach robia prirodzenejsie a <align> postupne poprerabam, vravim, CSS som sa naucil nejak pred 5 dnami a na stranke makam uz dost dolho...
Dik za link, ten si urcite preluskam...
No musím začít tím, že mně osobně se moc nelíbí kombinace oranžové a modré, jinak to vypadá docela dobře. Možná bych zkusila vystačit si jen s odstíny oranžové, černou a bílou. Nevím no.

Koukla jsem na kód. Sice je tam css, ale taky nějaký to b, align, inline styly - to bych všechno přesunula do toho externího css souboru. Ve firefoxovi to vidím taky dobře, jen border je širší než v IE - v IE to vypadá jaksi jemněji. V opeře mám rozhozený levý sloupec (Prihlásenie překrývá informace v súrne).
Nějaký obrázky nemají alt.
Z hlavního loga bych udělala odkaz na hlavní stránku, nějak jsem si ho nikde nevšimla.
Myslím, že reklama je zbytečně všude nahoře, nebyla by lepší teda všude dole?
aj, byla jsem předběhnuta... holt se musím naučit psat ještě rychleji
Robí mi to Opera 7.51, rozlišení 1280 na 960, MS Win XP Pro.
screenshot: http://nipal.wz.cz/mackysos.jpg
reklama furt dole nepojde, lebo sa mi ta vkadaju stranky include - om, takze by som ju mal vsake 2 krat...
>>Nějaký obrázky nemají alt.
ono ziasne nemaju alt :) To asi nie je moc pozitivnem, ze? hmm, to sa napravi...
>>uvodna sranka
Ono ja uvodnu stranku nemam - iba ako uvod zneuzivam jeden z clankov. Neviem naco by som robil uvodnu stranku, kde nic zaujimave nebude, iba aby bola. Menu je stale hore, nepotrebujete uvod ani koli nemu. Tak naco? Alebo matie uzivatelov, ked tam nie je? Mam to tam dat aj napriek tomu, ze mi to pripada zbitocne?
Ano, mně to dělá to stejný na Opeře 7.23 (Win98, 1024x768), viz Nípalův screen.
Tou úvodní stránkou jsem myslela přímo jen http://mackysos.czweb.org :-), nemyslela jsem dělat nějakou speciální stránku. Prostě jen z obrázku udělat odkaz, ale nutný to pravda asi v tomto případě až tak není.

Co se týče reklamy, tak tu já includuju např. jako banner.html, includovaný soubor si napozicuju, kam chcu (dolů) a na ten includovaný soubor mám nastavený, že se do něj bude reklama vkládat nahoru. Takže mám reklamu na všech stránkách dole a přitom jen jednou.
Jelkosz: Pokud chceš mít reklamu dole a nechceš, aby se ti nasáčkovala i do všech php includů a podobně, tak doporučuju nastavit v administraci umístění reklamy nahoru do určitého souboru, např. nezobrazujici_se_soubor_zcela_na_hovno.html .... Pak si reklamu vlož ručně do všech souborů dolů, kam ji chceš.... třeba pomocí <!--WZ-REKLAMA-1.0-STRICT-->
To řešení Thalie se jeví taky poměrně rozumně...:-)
hanyZ: Ten nazov suboru asi pouzijem, je super :)))
Thalia, Nípal: Tak som si stiahol Operu, fakt, robilo mi to tiez, uz by to malo byt v pohode, teda dufam, ale ten zdrojak plny <br> radsej ani nepozerajte, to len tak na rychlo, vecer to spravim poriadne...
Ale je az zarazajuce jak rozdielne sa chova Mozilla a Opera...
Překrývání v mé Opeře už není, ale ve srovnání s IE (a nejen proto, bude to pak vypadat líp) by to chtělo spravit ještě tu mezeru mezi súrne súrne a Pomožte nájsť. V IE je to hned pod nadpisem súrne, ale v Opeře ne, je tam velká mezera. (snad jsem to napsala srozumitelně, nechce se mi dělat printskríny :-))
Nene, rozumiem tomu, vidim to v Konquerorovi :) Nom, uz tam ta medzera neni, ale zasa v Opere je az moc velika! Uz nemam cas, musim padat, vecer sa to pokusim odladit vsade, zatial diky za rady...
Ty mezery se určitě podaří doladit.

Akorát jsem zabrouzdala i do fóra a strašně mě mate, že text příspěvků má tmavší (no tmavší, nevím jestli by nebylo lepší slovo výraznější) pozadí než zbytek. Nějak to beru jako nadpis a hledám další věci pod tím. Ale pod tím je už další příspěvek, takže jsem z fóra mírně dezorientovaná. Možná by stačilo, kdyby ta mezera, co vidím mezi "autor" a textem příspěvku, byla místo toho mezi textem příspěvku a "čas pridania" dalšího příspěvku. Čímž by se příspěvky opticky oddělily a už by mě možná nemátly ani ty barvy.

Taky jsem proklikla na "Pomožte nájsť túto mačku" - v IE se ty dva obrázky kočky dají vedle sebe, takže ten rámeček je pak širší a je třeba horizontálně scrollovat (1024x768). Ve Firefoxovi jsou pod sebou. Já bych tam ale dala jen jeden, když jsou oba stejný a vycentrovala. Hm, v Opeře jsou vedle sebe, ale vejde se to tam (zdá se, že se v Opeře přizpůsobí velikost loga - že by to bylo tím width="100%"?).
No ale to už jsou jen takový detaily... :-))
Thalia: Tak som to odladil, ale iba pomocou absolute a na svojom stroji, co znamena 800/600, cize netusim co to spravi na niecom inom - cizhes pls? Inak uz som to forum prerobil - zda sa Ti uz prehladnejsie?
A mas pravdu, jednu fotku som stade vyhodil - snad ma majitelia neukrizuju hlavou dolu :)
Jsem teď doma, a protože už nechcu svoje chudinky WinXP ještě víc zahlcovat, tak tu mám jen IE 6.
Levý sloupec v tom vypadá dobře. Akorát tu reklamu mám nějak moc dole. Do toho sloupce tabulky td, kde je reklama bych připsala colspan="2" a z css souboru bych z .reklama odmazala POSITION: absolute; TOP: 2300px a mělo by to byt ok, aspoň teda v IE :-) A z konce dokumentu bych dala pryč div <DIV style="LEFT: 10px; POSITION: absolute; TOP: 2450px"></DIV>, tak nějak jsem nepochopila, k čemu je.
Ostatní prohlížeče zkusím kdyžtak až zítra.
Fórum je takhle přece jen přehlednější, možná tam mohla zůstat ta původní barva toho tmavšího pozadí, ale i tak je to good, už se v tom vyznám :-)
A ještě k logu - obrázek má šířku 100%, takže se přizpůsobí velikosti okna, což při větším rozlišení nemusí nutně vypadat dobře (je to rozmazané nebo jak to říct). Dala bych tomu pevnou šířku v px (nechala bych těch 226px, což je skutečná šířka toho obrázku).
No to by mohlo stačit, měla bych jít spat.
Tak jsem zkusila Firefoxe i Operu a vypadá to ok (jen tu reklamu je potřeba spravit).
>> tak nějak jsem nepochopila, k čemu je.
Ono je to ta preto, ze inak mi Opera a Mozilla ignoruje jej position (proste akobych tam nic nepisal a nepytaj sa preco to robi...). Nemozem to dat iba do dalsieho riadku tabulky, lebo sa mi bude vzdy posuvat hore - dole podla toho, aky dlhy bude obsah pravej strany, a ked ten obsah bude kratsi, ako lave menu umiestnene pomocou absolute, tak sa mi cez neho hodi reklama, cize som to musel hodit tam, kde mi neprepise ani najdlhsiu moznu cast pravej strany... Nejak moc vadi, ak je az tak dole?
Mimochodom, do dalsej bunky tabulky som to vlozil preto, (aj ked by to malo byt logicky zbitocne, kedze to beztak formatujem position absolute) lebo inak mi to zasa raz mozilla ignorovala bez ohladu na to, ci som pouzil p, div, span...
Zkusila jsem zmenšit obsah pravého sloupce a fakt ta reklama překrývala ten levý sloupec.
No ale když už používáš tabulku, tak by možná šlo udělat ty položky v levém sloupci jako buňky, kterým nastavíš třeba pevnou výšku nebo margin a pravé buňce nastavíš rowspan tak, aby přesahovala příslušný počet řádků, který zabere levý sloupec (Když uděláš v levém sloupci tři buňky, dáš rowspan="3"). Tak se zbavíš absolutního pozicování a mělo by pak fungovat i to umístění reklamy v dalším řádku tabulky, tak jak jsem to psala v 00:13.
Jinak asi nevadí, že je to až tak dole, ale je to takový zvláštní no.