hodnocení stránek

prosím, mrkněte na www.elitegroup.wz.cz ... obsahu si nefšímejte, hlavně design a grafiku.
Prosím OBJEKTIVNÍ kritiku... díík...
Obrázek na úvodu dost zdržuje (napoprvé) a na té ostré stránce také. Zkus je optimalizovat a zmenšit ve velikosti souboru. Ve zdrojáku bych doporučil používat uvozovky (v odkazech na začátku) a možná i parametry obrázků (jako velikosti). Ten formát obrázků by to chtělo jiný, ať se průběžně nahrávaji a je vidět, že se něco děje. Design se mi líbí, ale ale.
Černé na černém mi trochu nesedí, ale je to můj názor, možná bych to pozadí udělal tmavé, ale v jiné barvě. Nejsem grafik, možná by ti v těchto odstínech víc poradila Freya, jestli se jí bude chtít. Jinak to vypadá (aspoň podle mě) docela dobrý, je vidět, že svou vizi máš.
Vypadá to docela dobře, akorát ty obrázky v pravém menu - vidím co je tam napsaný až po přejetí (viz černá na černém).
A ten obrázek v úvodu fakt zdržuje.
Zdroják - vidím nějaký tagy velkýma písmenama. Pro tvorbu v budoucnu by to bylo lepší mít asi všechno malýma. Chybí uvozovky a definice znakové sady + hodily by se jistě i další metadata. Jsou tam zbytečné <br>, a to <b> a <u> by se taky dalo udělat pomocí css. Obrázkům bych přidala ještě i alt, a spravila bych title stránek, aby z něho u každé stránky bylo poznat, co tam je např. [elitegroup] - Odkazy, nebo tak nějak.
Pokud mam hodnotit grafiku, tak ta je IMHO docela slusna a zajimava ale... Nevim, zda je to slunickem, co mi to pali do monaku nebo tou volbou barev, ale hodne spatne se to cte. S tou kombinaci barev by si to opravdu chtelo trochu pohrat.
Cela ta grafika je oproti textu dost velka. Pod IE6 mas strasne malej font. Zkusil bych ho zvetsit, 9px je na tenhle web hodne malo. Minimalne 10, ale zkus klidne i vic. Mozna bych i zmensil trochu tu horni grafiku, je az zbytecne moc velka.
Ve Firefoxu je font sice velkej (asi mas nejakou chybu v CSS, ze to neni stejny), ale zas mi tam blbne kodovani. Zrejme je to tim, ze ho nemas uvedene v META znackach, to bys mel doplnit.
Dalsi problem je s menu. Ve FF mi vubec nefunguje, tedy vubec se ani nezobrazi obrazky. Opet to zrejme bude chtit doladit CSS, aby vyhovoval jak IE, tak ostatnim browserum. Sam jsem se podobne menu snazil nedavno vytvorit a vim, ze vyladit to, byl vcelku problem. Kdyby ti to neslo, mrkni na http://boxer.unas.cz/NEW/ ...tam mam stranku, na ktere jsem to zkousel a aspon pod IE6 a FF to chodi v pohode. Ted nevim, zda jsem to zkousel i pod Operou a starsimi IE. Pro jistotu bych doporucoval jeste nejake alternativni textove menu.
Jeste lepsi priklad toho menu mam na http://www.maddox.cz/ ...tam jde stejne, jako u tebe, jen o zamenu 2 obrazku na pozadi, bez textu. Na tom boxeru to navic obahuje i nejakej text. Pod IE 5.0 >> a FF to funguje v pohode. Opera mela, myslim, nejake problemy s prekreslovanim, ale jinak to fungovalo taky.
Ty vstupní obrazovky nemám moc ráda - autoři je tam většinou dávají proto, aby měli kam jednoduše odstrčit banner (a nemuseli řešit jeho zapracování do stránek samotných) zdržují, a navíc jsem před časem četla, že v příštích pravidlech WZ už možná nebudou povolené.
Ten obrázek vypadá hezky, ale je opravdu moc velký. Omez počet barev, pokud můžeš, a ulož to třeba jako png.
"[elitegroup]" v title bych vyměnila za "Elite Group" - title je důležitý pro vyhledávače, a předpokládám, že vaši známí vás budou hledat spíš jako "elite group" nebo "elitegroup" než "[elitegroup]". Ozdobné znaky vypadají kůl, ale pro použitelnost webu nejsou dobrým nápadem.
Proč má ten vstupní obrázek cursor:default? Málem jsem neobjevila odkaz a dovnitř jsem se dostala náhodným překliknutím. To je, panečku, odpuzovač návštěvníků jedna báseň :-/

Hlavní strana je, obávám se, v Mozille poněkud poprzněná a navigace tam funguje na principu "tajemného masa" :-)
Tomu očku v grafice bych doporučila rozplynout hranaté okraje doztracena. Obrázky jsou fakt pěkné, ale pořád v jpg a hodně velké.
Ty obrázky v navigaci by si určitě libovaly, kdyby na ně někdo přidal bílý stín podle černého písma - byly by čitelnější.

Koukala jsem, proč je text v Mozille tak divně velký:
font: 9px;
font-family: verdana;

zkus nahradit tímhle:
font-size: x- small /* nebo třeba 85%, pixely v písmu jsou nevhodné */
font-family: Verdana, Arial, sans-serif . A určitě se zbav těch default kurzorů nad odkazy, za to zmatení uživatelů to rozhodně nestojí.

Teď ke kódu: nemáš definovaný charset (windows-1250), takže se tomu v mém prohlížeči rozpadá diakritika. chtělo by to víc metadat, třeba content-language nebo description ještě nikoho nezabily.

Menu by šlo řešit mnohem elegantněji. Velkým prohřeškem proti přístupnosti je chybějící atribut alt u img. Jak si to prohlédne někdo, komu se grafika ne a ne načíst nebo někdo, kdo má v prohlížeči nastaveno nestahování obrázků?
<br> jsou tam zbytečně, stačilo by myslím #menu a {display:block}. Class="menuitem" je tam tolikrát, a přitom by to šlo vyřešit podobným kontextovým selektorem.

<span class=nadpis><img src=web/nad/home.gif></span><BR><BR> je zbytečnost - proč tam nedat třeba <h2><img src="web/nad/home.gif" alt="Home"></h2>? Bylo by to kratší, sémantičtější, přáteštější k robotům.

Tag <em> je sice významový, ale na nadpisy jsou další h-tagy, třeba tady by to mohlo být <h3>. <b> bych radši nahradila <strong>, a v podnadpisech například <h4>.

Místo tak častých <br> by bylo vhodné používat spíš <p> (jejich odsazení se dá korigovat pomocí CSS).

To podtržené slovo "lenosti" je matoucí, pletu si to s odkazem.

Title na podstránkách by měl obsahovat jméno webu i jméno příslušné sekce.

Líbí se mi beztabulkový layout, ale i ta tabulka s obsahem je zbytečná.

Už toho nechám, jinak se upíšu :-) Není to špatné, ale chce to zapracovat na kompatibilitě.
Mno, Freya to vystihla dobře, já to zas ráčím po svém napsati :)

Baf, čučím na prázdnou obrazovku, která se mi načítá (I S MÝM RYCHLÝM PŘIPOJENÍM!) 2 sekundy! bod dolů!

Teď šmátrám po odkazu, jestli se dá dostat dál. Odkaz MÁ pacičku, tak jsem zvyklej, tak bych je dokonce chtěl i normálně na tlačítkách v programech pro windows :) Pakliže nemá pacičku, jak ho mám najít? Aha, podle titulku, který mi hodí Opera: "Address: ...". Pěkně děkuji, bod dolů.

Je to naprosto nečitelné. Ahá, ono tam není kódování! Ale to je přece vaše povinnost, ho tam dát! Bod dolů.

Z hlediska dyzajnu - je to žluté, špinavé, zabírá mi to tolik obrazovky, že to musím scrolovat! Bod dolů.

Menu! Další ostuda! Když najíždím myší, vyskakují mi odkazy pokaždé o trochu posunuté. To je podle mě obtížnější, než to udělat správně funkční. Takže bod dolů.

Kolik nám jich to zbylo? Pokud mám škálu deseti bodů, zůstalo vám jich PĚT!

Přečtěte si něco o přístupnosti a použitelnosti webu, jinak si neříkejte [elitegroup] !
Tak vám všem moc děkuju... budu se snažit aspoň něco vylepčit.
toho dlouhého načítání jsem si vědom... i když mám rychlý připojení. Budu se snažit něco s tím udělat.