Obrázky na webu

Potřebovala bych pomoct. Dělám hasičské stránky a bude tam i fotogalerie.
A to je právě problém, nevím jak udělat, aby se obrázek po kliknutí zvětšil.
Nechci tam dávat moc velké obrázky, aby to nezabralo moc místa.
pro kazdy obrazek budes mit 2 varianty. Jedna normalni (puvodni obrazek, rekneme v 800x600px) a druha bude zmensenina. Na web umistis zmenseninu a pomoci ni odkazes na originalni obrazek...

napr.

<a href="img/obr1.jpg" target="_blank"><img src="img/obr1_maly.jpg" width="sirka" height="vyska" alt="popis"></a>
Možná by byl lepší odkaz na soubor např. "img/obr1.htm" , který otevře ten větší obrázek a hlavně by v něm byl odkaz po kliknutí zpět do výběru těch malých obrázků. Mám něco podobného na stránkách a stačí mi to, je možná ještě jiná varianta, ale už jsem to neřešil dál.
akorat tam nedavej to target="_blank" - neni to slusne.
Samozrej, ze pokud by se otviral soubor s obrazkem, bylo by to idealni, ale pokud tech fotek ma hodne, tak to je sileny prace navic (v pripade, ze si v php nevytvori nejakej skript).

Co se tyce otvirani v novem okne, myslim, ze pokud otvira pouze fotku (tedy ne soubor HTML s fotkou), je "_blank" na miste. Pokud by otviral nejaky soubor obsahujici dalsi info vcetne zpetneho odkazu, pak bych ho samozrejme vynechal a otviral ve stejnem okne.
No, ono i u těch fotek je to imho diskutabilní... při browsení nějakou větší galerií to je spousta oken k zavírání...
zkus si treba stahnout nejakou galerii ...

http://coppermine.sf.net/

ta je docela dobra
>>> při browsení nějakou větší galerií to je spousta oken k zavírání...

radeji to okno pro kazdy obrazek zaviram, nez pres mysoidni menu otviram odkaz v novem okne :o)
Broli: proc pres mysoidni menu? v ie staci pri kliknuti podrzet shift, v mozile shift nebo ctrl nebo kliknout prostrednim mysitkem
taktak
Náhledy se daj dobře spravit pomocí funkcí php, ale jsou pak takový škaredý (je to k vidění např. na o99a.wz.cz). Pro generování fotogalerií doporučuju IrfanView, a to i profíkum, pač umí hezky vytvářet ty náhledy, i to pojmenuje podle přání. Vůbec IrfanView miluju, dokonce mam v kontextovém menu každého souboru vlobu Otevřít v IrfanView.