preload

Na jakpsatweb.cz ohledne PRELOADru pisou:

Dejme tomu, že budu chtít, aby se mi "do zásoby" načetl obrázek jménem obrazek.gif. Dá se to udělat například tímto zápisem:

<script>
promenna = new Image();
promenna.src = "obrazek.gif";
</script>

Když potom nějakým jiným skriptem budu chtít použít soubor obrazek.gif, prohlížeč už jej bude mít načtený.

Otazka zni: musim pak ten obrazek opravdu vyvolat jen pomoci skriptu, nebo ten preload zabira i na normalni <IMG SRC...> v HTML?


Druhá otazka je takova, ze jsem si myslel, ze pokud mam na indexovy strance nejake obrazkové pozadi (.gif), a dalsi stranky pomoci PHP odkazuji zase na tu indexovou, akorat s nejakou promennou v hlavicce, tak se mi ten obrazek na pozadi nebude jiz znovu nacitat, protoze se nacetl jiz pri prvnim otevreni indexove stranky. Vypada to ale, ze se po otevreni jakekoliv dalsi stranky (napr.: index.php?stranka=uvod) obrazek na pozadi znovu nacita......mam snad neco spatne
Ad otazka 1: Opravdu by to melo stacit. Obrazek by se mel ulozit do cache a odtud se uz muze nacitat. Nicmene to muze zaviset na prohlizeci.

Ad otazka 2: Totez. Zkontroluj si HTTP headery (popr. meta http-equiv). Pokud tam mas uvedene hlavicky expires a cache-control, popr. pragma, zkontroluj jejich hodnoty.
Když ten uživatel má cache (dost velkou), tak se to tam natáhne a je to. Ale když ji nemá, tak ten preload bude kontraproduktivní-prostě se ten obrázek bude stahovat vícekrát; to by se pakmuselo tim JavaScriptem. Je nějaká statistika, jakou cache mají uživatelé internetu?
>>Je nějaká statistika, jakou cache mají uživatelé internetu?

To by bylo zasahovani do soukromych nastaveni uzivatele, a tim padem by to nemelo jit zjistit. Ac u IE clovek nikdy nevi..