Ahoj, prosím o zhodnocení mých stránek

Ahoj, najde se někdo, kdo by mohl zhodnotit stránky www.honza.wz.cz . Zatím jsou ve vývinu, a tak chci zjistit, jestli se vydávám tím správným směrem...
Co se mi líbí
-design, zdá se mi takový čistý, je to i barevně sladěné

Co se mi nelíbí
-máš na stránkách odkazy, které se tváří, že někam vedou, ale ... vedou na hlavní stránku. Chápu - nějak se začít musí, ale zkus si připravit alespoň dvě stránky a odkazuj pak na ně. Návštěvníci z toho budou mít lepší pocit
-vzhled svých stránek hodně definuješ v kódu stránek, uvažoval jsi o CSS (nejlépe externím). Teď se to možná nezdá, ale když máš víc stránek, tak se to MNOHEM lépe udržuje. Navíc je kód jednotlivých stránek pěkně přehledný a je to rychlejší (o dost). Doporučený zdroj - www.jakpsatweb.cz
-zkus v hlavičce stránky definovat kódování, ve kterém píšeš. Opět www.jakpsatweb.cz Jde o to, že pokud někdo nemá nastaveno jako výchozí kódování win-1250 (kódování textů tvých stránek), tak se mu místy zobrazují divné znaky (čtverečky a tak)
-další věc, zkus vymyslet nějaký výstižnější titulek. "..::www.HONZA.wz.cz::.." je sice graficky pěkné, ale pokud chceš optimalizovat pro vyhledávače, tak titulek opravdu stojí za pozornost, dávají mu hodně velkou váhu => hoď tam nějaké klíčové slovo (opět www.jakpsatweb.cz)

Tak, víc bylo kritiky, ale neber si to osobně, většina výtek ber spíš jako návrhy, které ti můžou pomoci k lepšímu webu. Nejvážněji myslím tu první výtku, ta se týká opravdu závažné věci, ale zamyslet se můžeš nad všemi

Hodně zdaru ve vývoji webu přeje
Tonda Szturc
Souhlasim se vsim zminenym jen mi i ta grafika neprijde nejaka sladena.Nevim co je na grafice kdyz je tak jen cerna barva a obcas neco modreho ale je to subjektivni pocit. Takze jinak hodne zdaru
Já zase souhlasím s Petrem. Ty odstíny opravdu nejsou moc sladěné.
Děkuju za zhodnocení stránky. Budu se snažit je poupravit podle vašich rad... (ne všech). honza
Mně teda ty barvy přijdou docela sladěné. Možná bych na pozadí těch jednotlivých buněk použil nějakou hodně tmavou šedou (skoro až černou, třeba #202020 ? ) a tím je tak trochu odlišil od černého pozadí. A každopádně se mi nelíbí ty bordery. Udělal bych je raději jednobarevné ... A taky bych zleva odsadil texty, ať nejsou tak nalepené na okraj ...
Ber tento názor ne jako kritiku, ale jako radu.

1. Jestliže je to nový web, možná by mohl být už v XHTML. Není to nijak těžké a kód bude čistější.
2. Použij externí soubor pro připojení kaskádových stylů. Bude se ti lépe upravovat a velikost stránky bude menší. Navíc změnou ve stylu v jednom souboru upravíš design ve všech.
3. Osobně bych zvolil světlé pozadí a tmavý kontrastní text. Zvyk lidí je číst tmavé na světlém, proč jít proti tomu? Myslím si, že tmavé pozadí se hodí pro prezentaci grafiky. Jestli chceš, podívej se na www.volny.cz/fractals, ale není to žádné dogma. To bych neviděl jako problém.
4. Jako problém ale vidím velikost píma. Používám rozlišení 800x600, a je to hodně malé, špatně se čte.
5. Dnes se už tabulky pro design stránky používají méně. Stránka je datově menší a rychlejší.
6. Určitě tam dopiš kódování. Podíval jsem se na tvůj web v Mozille a čestina dostala na frak. A to jsem použil Mozillu ve Windows, v Linuxu by to bylo stejné. To, že 90 - 95% lidí používá Internet Explorer by mělo být druhořadé.

Držím ti palce, abys web dotáhl do konce. Každá stránka o webdesignu a tvorbě webu je pomoc ostatním.

Kdybys chtěl něco prodiskutovat, mail na mne funguje.

Zdravím

Petr
Mě se to nelíbí, vypadá to jako PHP nuke
zatím všem díky... je pokračujte...
zatím všem díky... jen pokračujte...
Není to špatný
Modrá barva loga by měla být lépe sladěná s modrou barvou stránky. Takže logu ubrat trochu zelené, nebo stránce trochu zeleného nádechu přidat.

Na pozadí těch chlívečků (tabulek? :-/ ) bych použila jiný odstín, než na pozadí celé stránky. Takhle dvoubarevné to vypadá hodně stroze. Přidej tam něco, klidně šedou. Pokud se ti nechce tlačit do do moc grafického stylu, je to úplně v pořádku - tisíckrát lepší, než tuna přeplácaných kradených obrázků nebo animovaných gifů.
I stránka bez obrázků, s obyčejným textem a trochou CSS může být vizuálně přitažlivá, ale chce to víc na ní zapracovat.

Řekla bych, že je trochu nevhodné opisovat do title adresu webu i s "www", ale jelikož se to tak vyskytuje i v logu (patrně jako název webu), nebudu tomu nic vytýkat. Nicméně, oddělala bych ty tečky a dvojtečky. Totiž, <title> je prvek důležitý pro vyhledávače.
Do formuláře na Googlu nebo Jyxu nikdo, kdo tě hledá, nenapíše "..::www.HONZA.wz.cz::..". Málokdo by tě hledal i jako "www.HONZA.wz.cz" (když nezná tvou adresu, že :-) ). Většina lidí by napsala prostě "Honza", a proto je dobré napsat to do title hned na začátek, nebo aspoň oddělené mezerou od ostatních znaků.
Mimochodem, dostat se na takhle konkurenční slovo na vysokou příčku ve výsledcích by od tebe byla docela frajeřina :-)

"!STRÁNKY JSOU VE VÝSTAVBĚ!"
- viděla jsem to, a myš už podvědomě chmatá po křížku vpravo nahoře. Tahle hláška mému mozku naznačuje, že na těch stránkách nic zajímavého nenajdu (jako to je u většiny webů, kde se píše něco podobného). Vypusť to. Místo toho tam hoď třeba "Osobní stránka - programování, grafika, staré hry". Něco, co přiláká návštěvníky.

Písmo by opravdu mohlo být o pěkný kus větší. A boxy by mohly mít nějaký hutnější padding.

Ty nefunkční položky v menu mě matou a iritují. Dokud to nikam nevede, je nevhodné uvádět odkaz. Návštěvník na to jednou klikne, zjistí, že to nefunguje, naštve se a znova už to nezkusí... třeba ani tehdy, až to bude hotové.

Co se týče kódu, mohl bys do budoucna postupně:
- fláknout CSS do extra souboru
- přidat metadata: keywords, description, content-language...
- <center> před <body> je hnusec
- nahradit zastaralé formátovací tagy a atributy formátováním v CSS. Má víc možností a budoucnost.
- místo nesémantického způsobu, jakým děláš ta odrážková menu, použít opravdový nečíslovaný seznam <ul>. Možnosti jeho vizuální modifikace jsou přímo ohromující, viz. třeba http://css.maxdesign.com.au/listamatic/
- oddělat ta kvanta zneužitých tabulek...
- a jednou, až budeš mít pěkný vymáklý zdrojový kód, přidat na první řádek DTD, projet to validátorem a pokochat se :-)

S tou otázkou tmavého pozadí a světlého textu bych to neviděla tak jasně. Něco jiného je číst černou na bílé na papíře a něco jiného je tahle barevná kombinace na monitoru. Třeba mě se na monitoru mnohem líp čte bílá na tmavém pozadí.

Není to špatné :-)
:)