Kritika

Žádám o kritiku...http://fici.wz.cz
P.S. jsem absolutní začátečník (asi 3 tejdny v branži :-), každá dobře míněná rada je mi drahá...Dík předem
Pokud skutečně tři týdny, tak to špatný není, ale:

Písmo se díky jeho barvě dosti hůře čte na černým pozadí, chtělo by to nějakou světlejší. Odkazy by při a:hover mohly měnit barvu.

To hlavní menu z obrázků je taky hůř čitelný.

Jinak Pink Floyd mám rád, ale ještě k source:

Chybí metatag o kódování. Nikde nevidím CSS.
Doporučuju www.jakpsatweb.cz
no jako černá a tmavě červená ? koho to napadlo ? no a třeba něco jako pěkné menu z tlačítek,upravenej obrázek ,pozadí či doplňky ? hm .....samá kritika :) nevěš hlavu ! každej nejak začínal :)
podivej se na http://www.jakpsatweb.cz/css
CSS a java script jsem se ještě neučil...ale chystám se na to?
má cenu se učit java script?
hele java je pro chudáky .....tak zvaně to je na nic .... je to pomalý a k nicemu.Skus si přečíst něco jako začínáme s HTML...pak bych šel do CSS ...k tomu se hodí PHP a završil bych to MySQL ....tohle je začáteční cesta programátora
To mgiel:
dík, ale s tím, že každá rada je mi drahá bych to vzal zpět: Každá kromě tvejch. Nemyslím tím snad, že by to byly rady špatný, ale nechovej se tak povýšeně pls...
no zdá se ti to povýšený možna ....ale čím to asi bude ? Prostě řikám svuj názor a realita je drsná.Pravda bolí a lež má krátké nohy takže řikám že tvů web stojí tak zvaně za H .... ! No abych ti nebyl na nic

1.Skus si ve photoshopu udělat obrázek asi 900x100 px velikej. dej tam
jednu vrstvu na kterou hoď kovovej přechod.DO toho můžeš posadit ty tvý obrázky ...na ně hoď menšé pruhlednost a třeba vlastnosti vrstvy překrýt.

pozadí skus dát světlejší ( něco jako temná šedívá když už to musí být )
K temné šedivé máš jedinou možnost vytvořit světlé písmo a to buď bílá barva (ta je neutrální ) nebo nějaká studená ( od modré po zelenou atd) . Hlavně nepoužívej žlutou a červenou ( ta jaksi k černé v malém množství nepasuje)

2.Skus vytvořit něco jako menu ( myslim že na hodně webech to je ) ... tam všichni z čista jasna poznají že se dá na něco kliknout. A když už ,tak aby věděli kam je to navede.No kdybys chtěl nějaky konkretni rady tak rekni
To mgiel: (kua ten tvuj nick se ale blbě píše)

ad1:
Jde taky o to jestli někdy dělal s Photoshopem. Já si myslím, že nejdřív HTML, CSS a když bude chtít programovat tak Javascript by mohl zvládnout taky a rozhodně NENÍ pro chudáky, jak ty píšeš. PHP a MySQL jen doporučuju, bez nich bych si web už nedokázal představit.

Petr
mgiel >> Předně, Java a JavaScript jsou dvě úplně odlišné věci. Za druhé, chtěla bych vidět, za co stály tvé výtvory po třech týdnech učení, když vidím, za co stojí teď...
Stejně jako Petr Bláha bych se přimluvila za větší kontrast textu vůči pozadí, aby se to snáz četlo.

Čitelnosti by se dalo taky dost pomoct tím, kdyby řádky textu nebyly tak dlouhé. Celá ta textová část by se třeba mohla uzavřít mezi <div width="750px"> a </div>, a případně šoupnout na střed.
Ta hodnota šířky samozřejmě není žádné dogma, jenom moje oblíbené číslo :-) Vhodnější by nejspíš bylo nastavit to buď v ex (aby to zhruba počítalo s počtem znaků na řádek), nebo na nějakou menší šířku, aby se to vešlo i do miniaturního rozlišení (což už by nemuselo vypadat tak hezky). Možností je ještě hodně, ale ty už jsou zbytečně složité.

K těm obrázkům Led Zeppelin a Pink Floyd by bylo vhodné přidat nějaký nápis "Vstupte", aby bylo hned každému jasné, že jsou to odkazy a někam vedou.

V menu v sekcích o kapelách by určitě stálo za to přidat k těm obrázkovým odkazům alty - aby se v přpadě dlouhého načítání obrázku uživateli zobrazil aspoň zástupný text. Taky by bylo hezké, kdyby ty obrázky při přejíždění myší něco dělaly, což se imho nejsnáze a nejkompatibilněji zařídí pomocí CSS.

Velký červený nápis "Stránky stále ve výstavbě" můžeš klidně sundat. Na uživatele to nepůsobí moc dobře, protože si řekne, že to ještě není hotové a nic zajímavého tam nenajde. Skoro každé dobré stránky jsou stále ve výstavbě, jenom to nemusí dávat tak okatě najevo ;-)

Až se v tom trochu otrkáš a naučíš se CSS, ho můžeš vyměnit za všechny ty <b>, <font color=red> a aligny, a bude to mnohem lepší. Ale všechno má svůj čas.

Na tři týdny je to dost dobré :-)
kua jaky CHUDAKY !

Ja rikam ze je dobry zacit s html a css

no a do toho zacatky s PHP a MySQL .....ale JAVU bych vypustil ...tohle je muj nazor
JAVA & JAVASCRIPT ... diffefent things ;p

i kdyz abych se priznal nemam rad JS... dycky to z neceho pastnu :P treba TATOUSEK aspol.

GN
Já bych se připojil k té diskuzi o JS, jelikož Java sem asi ani moc nepatří. Můj osobní názor je, že neni nutné se do detailků JS učit, protože se spíš nehodí a většinou zpomaluje stránky. PHP je určitě mnohokrát lepší a výkonnější, ale zase na duhou stranu, třeba v takové knize návštěv, když si uděláš s pomocí JS smajlíky, který tam potom můžeš kliknutím vložit, nebo třeba kontrolu údajů tak se JS zase rozhodně vyplatí. Toť můj osobní názor :-)
Dík za všechny rady, budu se snažit si co nejvíc z nich vzít k srdci a v budoucnu sem zas vložím nové téma na kritiku a doufám, že se to bude líbit víc a víc.
Hm, na Siemensu je ta červená úplně neviditelná, ale nenech se od těch nahoře odradit jejich náročností - oni to totiž umí a to dobře, takže už zapoměli, co unese začátečník. Vyzobej si z toho to, čemu rozumíš (nejprv HTML + CSS), pak holt zapoj vyhledávač a něco si přečti. Pro pochvalu a úžas můžeš zavolat sousedku od plotny.

S použitím CSS bych neváhal, stejně by ses tomu asi nevyhnul. Budu trapně a asi po sté opakovat jak úžasně mi pomohl malý prográmek TopStyle Lite (je zdarma), ale nemůžu si pomoc, je to pravda. Pracuje se v textu, ale jsou tam asi všechny možnosti CSS a zároveň náhled, kde je vidět co to dělá. Využívá se zároveň psaní, nabídka i výběr možností, asi jako v HomeSite.

To skriptování a databáze se přihlásí samo, až ho budeš potřebovat.
mgiel: cituji "hele java je pro chudáky .....tak zvaně to je na nic " .. a proto se v javě dělají systémy které třeba jme koupila asi za 15.000.000 slovy patnáct miliónů korun českých. Takže nic pro chudáky... ;-)

A Photoshop? To je na mě moc drahé. A pokud to někdo šlohne, tak to je ostuda a vůbec..

Fici: je dobré umět všechno a pak si vybrat. Jsou situace, kdy se bez JS člověk neobejde. (třeba v Mozille to jde vyřešit hoverem, ale v IE ne, tak se použije JS).

Ale jinak souhlasím, html (co nejvíc pokukovat po posledních verzích (teď jsem viděl zmínku o XHTML 2.0 - na w3.org) a css. Asi hned nedělat to poslední, protože poslední nebývá moc extra podporované, ale aspoň to k tomu tlačit. Navíc poslední verze (už XHTML1.1) se spíš snaží věci omezovat (ve smyslu k čistšímu zápisu a striktně blokovému modelu (nikde nelítají řádkové elementy bez uzavření do blokového)).

Hodně se člověk naučí, když šťourá do cizích webů.....
"A Photoshop? To je na mě moc drahé. A pokud to někdo šlohne, tak to je ostuda a vůbec.."

no tak, jaka ostuda? myslim, ze adobe uz tak jako tak nevi co s penezma ;)
A co stále lepší GIMP? Ten je free...