HTML 4.01 Transitional

používáte někdo? jak se s tím dělá? např. v porovnáním s HTML 1.0..
V porovnání s HTML 1.0 je to nepochybně procházka růžovou zahradou... ale dost bylo srandy ;-)

4.01 Transitional je měkká norma, se kterou se dá dělat, co hrdlo ráčí, a vyžaduje dodržování jenom těch nejpodstatnějších zásad. Pokud chceš něco, co bude jakž takž validovat, a přitom nemít moc práce s perfektním kódem, tohle DTD by mohlo být to pravé ořechové.
ja to pouzivam. prijde mi to tak nejak jakoze normalni, podle jinyho dtd jsem nikdy nedelal. vyhoda je, ze ie se tim prepne do std rezimu (musis uvest cestu k dtd, viz http://www.wellstyled.com/html-doctype-and-browser-mode.html), takze stranky pak vypadaj v gecku a ie6 skoro stejne.
jinak si stojim za tim, ze i v html 4.01 transitional se daji psat stranky podle pozadavku xhtml.
zajímá mě, co se mám naučit, jestli zrovna 4,01, nebo 1,0.. jako záčátečník :-)
Petr:

Tak určitě ne 1.0. Myslím si ale na druhou stranu, že by vůbec nebylo těžký se rovnou učit XHTML.
imho kdyz umis xhtml 1.0, tak vlastne umis i html 4, v podstate... ale opacne to neplati tak uplne. takze xhtml.
Imho je základní tvorba stránek v xhtml možná i jednodušší než v html 4.01, ale předpokládá větší využití css a asi i větší pozornost při psaní kódu, i když to je spíše otázkou zvyku. Pokud si hned od počátku zvykneš na uzavírání i nepárových tagů, psaní tagů malými písmeny, používání entit atd.

Vždyť xhtml odbourává spoustu zbytečných formátovácích tagů, které jsou nahrazeny kaskádovými styly. Takže je kód imho přehlednější a jednodušší...
» Vždyť xhtml odbourává spoustu zbytečných formátovácích tagů, které jsou nahrazeny kaskádovými styly. Takže je kód imho přehlednější a jednodušší... «

Už se to párkrát probíralo. Já tvrdím:
Jaký kód si uděláš, takový budeš mít. Není problém napsat HTML 4.01 Přech. krásně sématnicky, na druhou stranu není problém popadnout xhtml 1.0 přech. a naprasit do něj tolik fontů, iček, bček a vláčků... Je to na tvůrci, ne na tom, co umožňuje/neumožňuje norma.

Momentálně se pokouším přejít úplně na xhtml 1.0 přísný. Má totiž jednu velkou výhodu, pročež jej začínám mít rád - uvedu-li xml deklaraci, dokonale odříznu IE quirk od ostatních prohlížečů a tím pádem si vystačím s podtržítkovým hackem (netestováno na IE/Mac). Doufám, že IE7
a) zachová toto své užitečné chování
b) neujme se natolik, aby se na něj optimalizovalo

Ale momentálně se válím u jakéhosi C++ :D

Každopádně, abych odpověděl - uč se rovnou xhtml+css. Někteří lidé to ocení, protože ne každý vidí (jestli vůbec) web tak, jak předpokládá autor ;)
OK, dik, tak zacinam s xhtml a css, snad to pujde rychle ;-) az pretvorim stranky, tak to sem hodim...

jo uplne mimo tema, jak mam nejjednoduseji zmenit URL adresu? znovu se registrovat?
>>jo uplne mimo tema, jak mam nejjednoduseji zmenit URL adresu? znovu se registrovat?

Tak, tak...

Nípal: Souhlas. Na schopnostech a soudnosti kodéra záleží hodně moc více než na použitém doctypu...