hatmatilka

Potřebuji poradit, jak se píše validní HTML. Nejedná se o konkrétní stránku, jen jsem sepsala, co na stránkách používám.

http://frodoharrysite.webzdarma.cz/hatmatilka.doc

Tak moc prosím nějakého odborníka nebo odbornici, ať mi pošle opravený soubor hatmatilka.doc na můj mail OravovaVera@seznam.cz . Ať se taky něco naučím.

Věrka
Nejjednodušší bude, když si stránku projedete validátorem. Zjistíte sama jaký tam máte chyby, abyste se jich mohla příště vyvarovat.

http://validator.w3.org/
Já stránky už přes validátor projela, ale moc tomu nerozumím. Není aspoň nějaký český validátor?
Věrka
Hoď sem, co ti bylo vyhozeno validatorem a třeba ti bude porazeno...
hanyZ: To není stránka. Do souboru hatmatilka.doc (viz. odkaz nahoře) jsem jen vypsala to, co na stránkách běžně používám a potřebuji vědět, jaký je správný zápis. Ty staré stránky neřeším, ale nechci dělat chyby i v těch dalších. Takže moc prosím o zaslání opraveného souboru mailem.
Věrka
A nechceš si raději pročíst přehled html jazyka na http://www.jakpsatweb.cz/html/ ?
hanyZ: Podívám se na to, ale z mé zkušenosti vím, že učit se hatnatilku jako samouk je příšerné. A já jsem ještě ke všemu na humanitní předměty a ne na technické. :-( Takže nevím, jestli mi to bude něco platné.
Věrka
Na jpw je to popsáno velice lidsky, řekl bych :)
Jo ale já tam i CSS a nějaké skripto. Prostě to všechno potřebuju dát dohromady, ať konečně píšu validní stránky a nemusím to dělat ve FrontPagi.
Věrka
jetsli chceš psát validní stránky a né prasárny tak opravdu jakpsatweb.cz - jiné cesty není
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//CZ"> - místo CZ patří EN. Znamená to nikoli jazyk dokumentu, ale té definice, podle které to má validátor posuzovat.

TEXT-DECORATION: Bold je špatně. Má to být font-weight:bold.

<body bgcolor="#99CCFF">
<body background="bg.jpg" bgproperties="fixed"> - máš tam 2× body.

border: 2 solid #0000FF - u té dvojky nemáš jednotku (např. px).

...na další kontrolování jsem líná, jsou tam prostě chybky. Ale důležitější než rovnou to hnát do validátoru je imho naučit se oddělit obsah od formy (nepoužívat formátovací tagy a atributy a veškerý vzhled ovládat externím CSS). Uklidit ten kód, mít ho logicky strukturovaný a přehledný. Pak se tam ty chyby budou i líp hledat.