Mno to je jedna strana, ale nebyla by trochu nuda tam jenom vrhnout nákej hnusnej kód? Co když příde někdo, kdo se na něj chce kouknout?
Prostě je to o ničem ;-) ... ať tady řikáte cokoliv, tak stejnak se butede snažit psát validně...
>> Co když příde někdo, kdo se na něj chce kouknout?
To IMHO budeme jen my, kritici, zde na WZ
A co náká lama, která se bude chtít kouknout jak se dělá tučný písmo...
Když bude stránka v XHTML, tak většinou tučný písmo bude vystylovaný v externím CSS, do kterého jako lama se stejně nedostane.
Souhlasím s tím, že obsah je nejdůležitější. Je taky pravda, že pro obyčejného uživatele hezká stránka = dobrá stránka.
Prasáckého stylu jsou ale nejmíň dva druhy. Je tu "prasácký" styl pragmatiků, kteří důkladně otestují použitelnost stránky a vědí, proč co dělají - typickým příkladem jsou třeba některé portály a velké weby, které nejsou z formálního hlediska dokonalé, protože třeba šetří na objemu kódu (ale už i ty se přiklání k "čistším" praktikám).
A pak jsou stránky se špatným kódem, který je špatný proto, ža autor to prostě neumí udělat dobře. Za extrémní verzi by se daly označit WYSIWYG výtvory plné zbytečného balastu a zhusta nepoužitelné mimo IE. Nepořádný zdroják nemá v Googlu vedle takových těch supervalidních výtvorů šanci, a tím se podstatně snižují jeho šance na nalezení obsahu uživatelem.
Uvedu příklad z praxe: nedávno jsem uveřejnila novou kresbu jménem Chameleon (jako každá jiná kresba má i tahle na mém webu svou vlastní stránku). Na dotaz "chameleon" je teď tahle čmáranice v Googlu první mezi českými stránkami, ačkoli je to vlastně irelevantní výsledek (je štěstí, že v title té stránky je napsáno "FreyaWeb > Kresby > Chameleon", takže nedochází k matení uživatelů).
Na druhém místě je propracovaný web plný zajímavých a užitečných informací o chameleonech. Proč je až na druhém místě? Protože moje stránka je "takový ten supervalidní web" a Googlu se líbí.
<HTML>Treba se googlu libil vic jen tvuj chameleon :)</HTML>
Jeden klan (nebudu jmenovat) měl ještě nedávno na WZ stránky, kde zdroják úvodní stránky měl přesně 3620 řádků.
A přitom tam bylo jen: reklama, 3řádkový text, obrázek s logem Vietcong, název klanu a odkaz vstoupit
Ono totiž před vlastním obsahem stránky bylo něco takového (a byly toho tisíce řádků):
<b:OhPrintBlock priv="30E">285</b:OhPrintBlock>
<b:FWebPublication priv="C00">True</b:FWebPublication>
<b:FWizardPub priv="E00">True</b:FWizardPub>
<b:NuDefaultUnits priv="1004">1</b:NuDefaultUnits>
<b:LoPageLayout priv="1104">11</b:LoPageLayout>
<b:DptlPageDimensions type="OplPt" priv="1211">
<b:Xl priv="104">7239000</b:Xl>
<b:Yl priv="204">43891200</b:Yl>
</b:DptlPageDimensions>
<b:OhMorphingContext priv="140E">290</b:OhMorphingContext>
<b:OhGallery priv="180E">259</b:OhGallery>
<b:OhFancyBorders priv="190E">261</b:OhFancyBorders>
<b:OhCaptions priv="1A0E">257</b:OhCaptions>
<b:OhQuillDoc priv="200E">280</b:OhQuillDoc>
Jinak já se taky dopouštím určitého "prasáctví" v tom smyslu, že když potřebuju změnit vzhled nějakého jednoho prvku, tak hodím definici stylu přímo do něj, např.
<div style="padding-left: 5px; border: 1px solid white">
Přijde mi to lepší než vytvářet spousty classů nebo je různě kombinovat. Já vím, že tímhle ztrácím možnost změnit z jednoho místa vzhled celých stránek a že míchám obsah s formou, ale když stejně vím, že vzhled měnit nebudu (jsou to stránky víceméně krátkodobé) a přijde mi to přehlednější, tak proč ne, že.
Ale postupně od toho ustupuju, píšu kód stále lepší a lepší ;-)
<HTML>>>Protože moje stránka je "takový ten supervalidní web" a Googlu se líbí.
LOL!
Je opravdu smutny ze google vyhodi jako prvni odkaz na osobni stranku s jednim obrazkem kde ani chameleon snad zadny neni. Ale ja se nedivim, protoze to, cemu ty rikas "google me ma rad: jsem supervalidni" ja rikam "google me ma rad, protoze slovo chameleon mam v title,h2,alt,nazvu obrazku, nazvu zmenseniny obrazku, popisu a uz vubec nezminuju soubor chameleon.php" a kdo vi v cem jeste ...
google zas takovej borec neni, tys nacpala slovo chameleon kam se dalo a toho se google chytl</HTML>
Freya, Richard: "tys nacpala slovo chameleon kam se dalo a toho se google chytl"
A vo tom to taky je.
To je druhá stránka, pokud chci, abych byl vidět, tak to musím napsat dobře.
Když se to napíše XHTML 1.1, tak to má tu výhodu, že to právě tady tihle roboti lépe prolezou. Už jsem to tu několikrát psal, je to jednodušší pro stroje.
tom: <b:cosi...>
tohle má tu výhodu, že se to "správně" zobrazí i jinde jak v html prohlížeči (jiný ns), to podle mě není žádný chyba, teda až na to, že pokud to budu chtít mít výhradně jako webovou prezentaci, tak je to zbytečně veliké....
A to se snad vylučuje? To je přesně to, o čem mluvím.
Nevylučuje, je to takový druhý, prima krok. Když to jde dohromady, tak je to dobré.
Ještě k těm kritikám: když si to někdo nechá zkritizovat tady, tak se nesmí divit, že se mu podívají do zdrojáku. Když tam totiž někdo uvidí GENERATOR FronPage, tak je hoooodně málo lidí co se dívají dál...
Jo, já to myslela pro Richarda :-)
většinou tučný písmo bude vystylovaný v externím CSS >>
Hmm... tak to asi ne... A jesli jo, tak je to hovadina ;-)
A jinak... asi bych tenhle thread vyhlásil flame století, pač se mi zdá, že tady všichni mluvěj o tom samym jenom s jinýma slovama....
meca: Myslíš jako:
"Nenenene, tohle žluté kolečko není žluté kolečko, ale žluté kolečko!"
?
(-;
tak malej dodatek proc mam radsi XHTML (ale transitional) bze se obcas uklepnu a validator rve, nicmene me je validator u prd.... jestli mam 0 bo 20 chyb bo vic, vetsinou se jedna o nevyplnene ALTY u IMG atd....
xhtml & css -> muzu zarovnat div pres margin: auto;
v html to budu patlat a obalovat divem s text-align: center; a dalsim vnorenym divum budu nastavovat text-align: left? a navic ani nevim jestli mi to poberou novejsi prohlizece...no ze bych se na to nevysr....
btw LOL -> http://www.css.wz.cz/ -> chudak malej ;) co tam bylo puvodne?
kurna... tenhle thread ještě pořád existuje?
>>..:: This webside hacked by Marien ::..
Sorry, life is hard ...
Kdyby alespoň uměl dobře anglicky pokud si hraje na machra... je to takovej polopasivní čas...