Jak optimalizovat stránky

Můžou vadit aplety?
Je lepší tvořit stránky přímo html kódem?
Je vůbec vhodné používat Javu?
Můj názor:
Používej html, kde je to možné. Je to rychlejší na stahování, není třeba dělat alternativní stránky pro uživatele, kteří nedisponují nějakou tou nadstavbovou technologiíí a vůbec. Já mám třeba stránky v php, ale to proto, že jich mám fakt dost a údržba klasických html stránek by byl horor. Pro uživatele to je ale jedno - ten dostane normální html stránku.

Takže ideální technologie: HTML+CSS (+PHP, pokud je třeba něco dynamického)
S JavaScriptem opatrně (někteří ho mají zakázaný a stejně - většina věcí jde udělat i bez něj), Java nevím (nedělám s tím, ale hodně lidí nemá nainstalovaný plug-in => nejede jim to), Flash s mírou (taky moc nerozumím, ale určitě má uplatnění, jenom to nesmí být "hlavní hvězda" webu)
Nejlepší varianta se zdá PHP, ale vůbec s tím neumím, kde si o tom můžu přečíst?
Doporučuju "Tvorba interaktivních internetových aplikací" od Jirky Koska, je to sice starší, ale fajna kniha, co tě naučí solidní základy. Obsahuje i referenční přehled funkcí, takže skvělá pomůcka. Novinky si dohledáš na netu, ale tuhle knížku oceníš vždycky.
Jinak je třeba pohledat na internetu, materiálů ke studiu je dost (akorát občas bacha na kvalitu). Solidní je například interval.cz nebo builder.cz
Díky za radu kouknu se a uvidím, fakt dík.
Thaweg >> krásně řečeno ;-) ... jenom PHP můžeš používat jak chceš... to s prohlížečem nemá nic společnýho....
Jinak taky www.php.net, to jsou domácí stránky PHP a je tam něco i v češtině (např. v seznamu funkcí je u některých popis česky).
Ale jako "učebnice", tedy nikoliv referenční příručka je opravdu lepší buď nějaký specializovaný seriál na webu nebo papírová knížka (např. již uvedený Kosek)
Moc dík za tip. Knížku si koupím. Bez potřebné literatury se do PHP nemá cenu pouštět.
nebo ještě dobrá příručka + tipy sou tady:
http://tvorba-www.webz.cz/php/azphpMenu.htm
<HTML>Publikaci Jirky Koska bych dnes uz zrejme nedoporucoval..
Myslim ze v dobe kdy ji vydal bylo php dnes jiz dost stare a navic afaik meli zacatecnici dosti problemu predevsim s kodem opsanym z knihy. To ale tvrdim jen na zaklade procitani diskuzi o php, osobni zkusenost nemam.</HTML>
Já jsem taky slyšel o Koskovi dost škaredé věci a je pravda že ta jeho PHP knížka je stará. Ale je podle mě napsaná dobře pro úplné začátečníky, je jasné že některé věci v ní bere trochu nešikovně nebo vůbec, ale ty úplné základy tam jsou napsány myslím si dobře. Pro hlubší studium PHP to ale rozhodně nestačí.
Btw žádnou chybu jsem nenašel, je ale pravda, že jsem žádný kód přímo z knihy nepoužil, jen jsem se inspiroval jak se to dá udělat a napsal to ručně, takže jestli tam chyby jsou, mohly mi uniknout.
Takhle, ten kód je opravdu v dnešní době už nepoužitelný (hlavně ty ukázky složitějších scriptů), ale základní použití jazyka se z toho dá pochopit velice dobře. Navíc ten refenční přehled je moc fajn. Samozřejmě to ale chce další studium (to ale u jakékoliv knížky). No Danieli, podívej se v knihkupectví, poraď se a uvidíš ;)
Na stole mi už delší dobu leží knížka "PHP a MySQL" by Hugh E. Williams and David Lane. Nevím, jestli je to vhodné pro úplné začátečníky v programování - tím myslím, jestli se z toho dá pochopit ta filozofie. Píšou tam, že předpokládají aspoň částečnou znalost programování. Ale jinak to vypadá dobře...
Já můžu doporučit knížku PHP a MySQL rozvoj webových aplikací (druhé vydání) od L. Wellinga a L. Thompsonové.
Je dobře napsána, soustředí se méně na základy a o to více na příklady, které jsou více "reálné" než v Koskovi.
"PHP a MySQL" by Hugh E. Williams and David Lane ... áááááá... od toho pryč, spálit, usmažit... pak do urny a rozprášit někde na Antarktidě... sice jsem se z toho něco málo naučil... ale moc toho nebylo ...
Ahoj lidi moc dík za Vaše názory. Stejně to vypadá složitě, asi zůstanu jen u Javy ale díky.