autorská práva

Jak je to ohledně autorských práv při dizajnu stránek? Kdybych třeba chtěl udělat vzhled stránek pomocí kreseb Josefa Lady, použít obraz Mony Lisy, Marylin Monroe od Andyho Warhola, nebo nějaké ilustrace z knihy. Můžu to legálně udělat i bez svolení autora, když z nějakého objektivního důvodu se ho nemůžu zeptat?
Mno ... měl bys tam nechat nák copyright .. či tak něco ;) .. ale já neim no... jak seženeš Da Vinciho ;)) ... ale fandim ti ;)
Třeba restaurace U Fleků má tuším ve znaku taky Švejka od J. Lady. Platěj něco rodině Ladů? Prostě sem chtěl udělat dizajn za pomocí ilustrací z knížek co se mi líbí, a nevím jestli se to smí. Na druhou stranu, jak udělat stránku klubu přátel Macha a Šebestové (např.) a nepoužít obrázky Adolfa Borna? To přece snad ani nejde.
by bylo blbý, kdyby byly autorský práva na html, php, css....
Já bych dal někam dolů 9px text, třeba: Předlohou grafiky jsou kresby Qvída Skočky. - abych měl při případné při polehčující okolnost. :)
Dokonce sem už viděl i JavaScript s ochranou. Stačilo přemejšlet a použil sem jí jako na moje méno:-)
Columbo - aha, myslíš ten svůj geniální JS na zjištění IP adresy že? Prostě famózní záležitost....

stip > podle mého názoru to udělat nemůžeš, bohužel.
IMHO u nekomerčních projektů by s tim neměl být problém...
asi takhle:
pokud nebudeš provozovat web za účelem zisku tak je to 100% v pohodě.
pokud bys na tom nějakým způsobem vydělával tak už by to mohl být problém, tam zase ale dost pokulhává náš trestní zákon a řád......
spis takhle: pokud autorum, nebo lidem s autorskymi pravy nezpusobis zadnou financni ujmu timto svym pocinanim, tak te ani nebudou zazalovavat, ponevadz by jim to s nejvetsi pravdepodobnosti jednak neproslo a pak jim to je ukradene.
Já bych to řekl takhle: nelegální to je (opravdu si myslím že ano), ale jak bylo řečeno pokud to majitelům autorských práv nebude vadit (nebo si toho nevšimnou což je víc než pravděpodobné), žádné problémy mít nebudeš. S klidnou duší to tam dej.
no pointa je v tom že pokud nezpůsobíš finanční újmu, dle které se určuje trestní odpovědnost, nedopustil ses vlastně ničeho....
knorek: ano, to je nejlepe receno ;)
Toto už mi celkem dlouho vrtá v hlavě, chvilku jsem pátral a našel
http://jirkazz.szm.sk/autorskaprava.htm
s tím, že tam je odkaz na http://www.itpravo.cz/, což by asi po pořádném propátrání byla odpověď. Postupně to ipravo zkusim projít a když tak bych se podělil o nabyté vědomosti.