Na svém webu http://marvel.webz.cz se chci zbavit iframeu. V compu už mám web předělaný do divů s nastaveným scrollbarem, ale když změním nějakou položku v menu, budu muset měnit tu položku ve stovce souborů. Slyšel jsem, že se na to dá použít funkce include, popište mi ji prosím, co mám dát do místa, kde se menu zobrazí? Jak má vypadat soubor s menu? Jakou má mít příponu? Mají v něm být věci jako <body> a tak dále, nebo tam mám dát jenom obsah menu? Napište to sem prosím podrobně, jsem začátečník, dík.
<?php include ("relativni_odkaz_na_spolecny_kod.html"); ?>
Soubor obsahujici "include" MUSI mit koncovku *.php
<?php include ("relativni_odkaz_na_spolecny_kod.html"); ?>
Soubor obsahujici "include" MUSI mit koncovku *.php
Do includovaných souborů se píše jen to, co se má includovat, v tomto případě tedy jen vlastní kód menu. Přípona souboru s menu může být html, htm, php, inc...
Ještě jednou, do souboru s obsahem dám <?php include ("relativni_odkaz_na_spolecny_kod.html"); ?> a soubor s odkazem se bude jmenovat něco.php?
Ano, např. v souboru uvod.php budeš mít <?php include ("menu.html"); ?>.
A fakt se musí jmenovat něco.php? Není něco co to otevře kromě Apache? Nechci instalovat žádný server, ale něco co t ootevře, ale nemusí ukazovat funkce?
Musí to být php, tím serveru IMHO říkáš, že soubor bude obsahovat i nějaké ty skripty, které se mají provést na serveru. Když to pojmenuješ html, tak to server IMHO šoupne přímo do prohlížeče a nekoume, není-li v souboru práce i pro něj :-)
Abys mohl problížet php soubory, musíš mít AFAIK nainstalovaný Apache či IIS (ale to já teda vůbec nevím co je, já mám doma Apache).
Muzes mit jakykoliv webovy server podporujici CGI. Doporucit lze Apache, s tim si PHP rozumi IMHO nejvic.
T2Fuser>>pro upřesnění. Ten soubor, který vkládáš nejlíp s příponou .php, ale může být i .htm(l). Ale ten soubor, do kterého vkládáš !MUSÍ! být .php
Pokud chceš testovat PHP na 'lokále' doporučuju Intranetový server od Miroslava Ponkráce. Stáhnout se dá na ww.slunecnice.cz navim, kde přesně. Má Apache, MySQL i PHP, takže nos problemos
Salalum Alejkum
A když dám na webzdarma ten soubor, načte ho to jako normální index, i když to nebude html, ani htm?
Ano, index.php bude normálně fungovat.
a jak je to s tim pozicovanim? Jak pres to include reknu prohlizeci, kde se ma napriklad to zminene menu zobrazovat?
Juchů, v tom případě se podívejte na marvel.webz.cz/php/index.php a tam je první výsledek mojí práce a dokonce bez iframeů ,ale odkazy zatím nefungují.
Změna, dávám to na http://marvel.unas.cz to je stará adresa a tak jí využiju na moje php pokusy
A jak je to tedy s tim pozicovanim?
aha to je pekna blbost na co se ptam. Proste to dam do spanu, nebo divu. Myslel jsem, ze to funguje jinak :-))
Aha, tak neni. Jaktoze kdyz includuju php, misto html, tak se mi to obcas rozhodi?
Tondys: Obsah souboru který includuješ se vkží na místo, kde je include. PHP nemá s pozicováním nic společnýho, co je okolo include je taky jedno.
Hele, tenhle thread by měl bejt v sekci PHP, ale to je jedno...
Když už jsme u toho, zeptám se: když chci ponechat vzhled stránky stejný, jen v samotným těle měnit obsah, je lepší incudovat jen různý text (blabla, blabla1) do určitýho divu, nebo udělat stránky blabla.php, blabla1.php a tam includovat menu, pozadí, prostě všechno ostatní? To druhý je asi blbost, že jo...
Ne, neni to blbost... vlastně je to správně! ...nebo ne?
au, au, to myšlení ale bolí... :(
Includovat se dá i třeba tři čtvtě DIVu + půl následujícího, důležité je udržet si přehled, ale hlavně posoudit, co se bude měnit a co bude stabilní.
no ja nevim, kdyz includuju moje plkatko, tak to je v pohode (mam to v divu), ale kdyz includuju anketu, coz je uplne to same, tak se mi rozhodi cele stranky :(
PHP nedělá nic jiného, než že:
<?php include("jiny.php"); // začne číst zdroj v daném souboru
?> // po přečtení pokračuje v původním souboru
... tady asi platí to o tom přehledu, ulož si zdroják výstupu (z otevřené stránky v prohlížeči) a hledej, kde je chybka. Některý tag může být dvakrát, nebo chybět, v includovaném textu může být nějaké formátování ...
No cele to radeji zkontroluji, diky