Include

pomoci tabulek neudelas nikdy moderni CSS design.
dneska jsem o tom psal clanek http://www.tondys.wz.cz/css.php az se naucis css, tak popremyslej o php - jinak s tabulkama nema ani cenu include pouzivat (no jasne ze ma, ale ne pro tento ucel)..
Tak tomuhle dotazu už nerozumím. Asi si napřed vyzkoušej něco někam tím includem vložit. Ono ti to pak začne bejt jasnější. Zdravím, prchám.
Aha!
Jenom eště trošku vysvětlit...
Můžu to mít i bez těch divů, jen tak v tabulce?
A v tom index.php?strana=soubory/objednavka
je strana název include a soubory/objednavka.html název souboru, kterej se tam má po kliknutí zobrazit....Je to tak?
A u include
<?
$strana = $_GET["strana"].".html";
if (File_Exists($strana))
include($strana);
else
echo "Nepodařilo se načíst menu!";
?>

je echo hláška při nenačtení obsahu
$strana = $_GET["strana"].".html"; je méno souboru který se má načíst jako první
a co je jméno include?
include($strana); ? a nebo if (File_Exists($strana))?
"Poslední otázka":
Nevadilo by, kdyby ty vkládaný soubory měly celý html?
( i <head>atd... )
Protože někde potřebuju margin="0" a někde je mi to na obtíž....
To vážně musím napsat do toho nadřazenýho souboru margin="0" a tam kde to nepotřebuju, to musím dávat do tabulek?
od toho je tu css... http://www.jakpsatweb.cz/css/

vkládat celé soubory můžeš, to neni problém ale proč head? maximálně jednou, ale to už můžeš rovnou vložit celej začátek včetně
jo je to tak :D
no to includovane by melo byt bez <head> a dalsich veci, ponevadz bys to tam mel pak dvakrat, nebo vickrat (zalezi kolikrat bys includoval). Proste si predstav ze to co se includuje je jakoby vysek z te stranky..

jinak ja bych i ty ostatni soubory udelal v php, ponevadz kdyz tohle pochopis tak zacnes stavet podminky a budes chtit do tech includovanych souboru includovat.
a sakrys, pozde :-)
Tondys: Tabulka - netabulka. Já se jen snažil vysvětlit, jak include funguje...
VzA: $strana je jméno toho souboru
if (File_Exists($strana)) je dotaz, jestli ten fajl $strana existuje, aby ho tam šlo vložit
mimochodem, na tvém počítači to chodit nebude, musíš to mít nahrané na servru
jenze on se ptal jestli to jde udelat jako tabulka, takze si mu nevedomky nahraval a on by se neucil CSS...
A include($strana); je v tom případě jméno toho include.... jo?
include($strana) je příkaz: Vlož "$strana" do textu zdrojáku!
Samozřejmě, že místo <div>ů může použít tabulky, pak si ale musí jinak upravit konstrukci souboru, to uže záleží na něm:

Váš známý Astronom:

include($strana) je funkce v PHP, která ti vloží někam jiný soubor a v těch závorkách je její parametr, respektive název toho souboru co se má vkládat.

$strana = ten dolar na začátku označuje, že se jedná o proměnnou. Všimni si v těch odkazech jak jsem ti psal výše je za otazníkem uvedeno:

strana=soubory/objednavka

"strana" je v tomto případě parametr v odkaze a "soubory/objednavka" je hodnota toho parametru vlastně cesta k souboru, co se má vložit.
blahapet muze, ale nebudem tu preci radit prasecinky
jméno inculde? co to je? include je příkaz. a příkaz něco provede. a příkaz include provede to, že to co má jako parametr ($strana) vloží do stránky....

jinak podobně funguje require, akorát při cyklech se include provede jen jednou, require vždy.

a to skládání názorně

index.php :
začátek stránky (html, head a třeba menu)
include - obsah.php
include - obsah2.php
include - patička

a ve výsledku vznikne jedna stránka kde nikdo nepozná že se něco skládalo. prohlížeč prostě dostane kód začínající html, head pak menu a následně obsah a obsah2 a zakončí se to patičkou.

ve výše uvedených příspěvcích se akorát místo parametru rovnou jménem souboru používá proměná ve které je ono jméno uloženo...
Marek:

Myslím si, že nemá cenu teď tady vysvětlovat o rozdílu mezi include() a require()
A v tom include(strana , tam se nemusí psát přípona, protože je to v $strana = $_GET["strana"].".html";
?
A v tom odkazu se ta přípona takypsát nemusí?
proc se includuje napriklad paticka jsem nikdy nepochopil
Třeba proto, aby se nemusela měnit na všech stránkách, když se v ní něco změní.
Váš známý Astronom: Správně, gratuluju!

Tondys: Protože když v ní něco občas chceš změnit, tak abys to nemusel dělat 50×
Pozdě, sorry ....
Díky za pochvalu a za rady!
vkládat příponu nemusíš, pokud jí tam šoupneš jinak. :) takže při použití $strana = $_GET["strana"].".html"; k proměnné strana (ve které je jméno sounoru bez přípony) přidáš příponu. jednosušší ovšem bude pokud se na to vykašleš a budeš to psát všude s příponou. nebudeš v tom dělat chyby a vcelku to vyjde nastejno, jen přijdeš o možnost využívat stejně pojmenovaných souborů s jinými příponami.

patička: no když jí chci mít všude stejnou tak proč to neincludovat?

a o rozdílech jsem se zmínil spíš jako varování, kdyby se náhodou používal cyklus a chtěl jsem vložit stejný soubor víckrát...
blahapet: to nic
na 50x bych si eště troufnul nějakou hromadnou záměnou třeba v Homešitu, ale na mejch třeba 4168 stran už fakt ne, tam minimálně spadne spojení se servrem.
blahapet: Marek: kdyz neco budu chtit upravit v paticce, tak to proste upravim v indexu a uz to nikde upravovat nemusim..
V kódu mám tohle:

<head>
</head>
<body>
<?
$p = $_GET["p"].".html";
if (File_Exists("Soubory/".p.".html"))
include("Soubory/".p.".html");
else
echo "<b><i>Nepodařilo se načíst menu!</i></b>";
?>
<a href="index.php?p=k.html">něco o mně</a>