Rady pro ty, kterým zhotovili www stránky

Někteří si nechají zhotovit webové stránky za peníze. Problém nastane, kdy si přejeme něco editovat či cokoliv vkládat. Nepotřebujeme přece znát všechno o webech. Jen určité úkony. Nikde jsem se o tomhle nedočetl. Existují poradci pro tuto skutečnost? Nejtěžší je porozumět vzájemnému propojování. Jaký je váš názor?
Od toho existují redakční systémy, které si můžete koupit spolu se stránkami.
Můžete být trochu konkrétnější? Děkuji.
Ve správci souborů vložím text bez chyb. Podívám-li se pak na stránku je výsledný text plný chyb. Zvláště u ž, š, č, ř, ů, ú ě, atd. Čím to je? Jdu-li opět do správce souborů, chyby tam nejsou.
Máš nastaveno asi jiné kódování.... Přes správce souborů (naprostá hovadina, nevím, proč někdo používá) se imho dá ukládat jen v kódování win-1250....
Jinak pokud si zaplatíš za nějaký web, tak už by výrobce imho měl automaticky naprogramovat i redakční systém, pokud ne, je to vychcánek, který si tímto chce zařídit, abys ho pořeboval kvůli každé další změně a on si na tom znova vydělal...
Nebo má takový výrobce na výběr, zda-li chce zákazník web s možností vlastní aktualizace (tedy neco jako RS pres MySql), coz je drazsi varianta, nebo jestli mu bude stacit stranka bez RS a nebude chtit aktualizovat (popripade aktualizuje zhotovitel za nejakou domluvenou castku). Casto se ale setkavam s tim, ze pokud chce objednatel webove stranky bez moznosti vlastni aktualizace a ponecha to na zhotoviteli, ten si stejne udela RS pro tyto stranky, aby se mu usnadnila prace...
Můj požadavek zněl. Jednoduchý hlavní stránky s zaregistrováním. Vše podstatný se má odehrávat na webu po přihlášení. Hl.stránká má pouze upoutavní charakter. Přesně říkáš k čemu došlo. Po dohodě měli postupné finanční požadavky. Tak jsem raději odstoupil. Chybami se člověk učí.
Nejmenovaný majitel internetový kavárny mě předával názorné instrukce. Nějakým záhadným způsobem mě smazal dva soubory.
motto: někdy snaha ušetřit se pořádně nevyplatí!
Dostal jsem od jedné milé rádkyně tuto radu.

Dobrý den, dívala jsem se do správce souborů Vašeho webu. Vypadá to, že soubory hlavní.htm a hlavní.php byly smazány, ať nedopatřením či úmyslně. Tyto nemůžete získat zpět, leda že byste Vy sám nebo Váš bývalý webmaster měl zálohu na svém PC.
Vaše stránky nejsou pouze v HTML, ale částečně i v PHP. Toto je poněkud pokročilý skriptovací jazyk, který není vhodný pro začátečníka.
HTML stránky lze editovat vizuálními editory na PC. Vyhotovené stránky se potom uloží FTP klientem na internet. FTP klient je program, kterým lze stránky nejenom uložit na internet, ale jde je zase stáhnout zpět. Stránky tak lze editovat na PC, bez připojení na internet. Tak není zapotřebí nic editovat pomocí správce souborů na webzu. Nedoporučuji Vám editovat pomocí správce souborů. Je to zdlouhavé a neohrabaané a vyžaduje to připojení na internet.
PHP stránky se musí editovat textovým editorem. Tyto nelze na PC snadno vyzkoušet, jak je tomu s HTML stránkami, protože to vyžaduje instalaci 2 serverů na PC. Je to velmi pokročilá záležitost.
Internet je plný učebnic a návodů k tvorbě HTML stránek. Neočekávejte ale, že to zvládnete za 5 minut.
No.. majitel měl pravdu....

Snad jen k tomu, že PHP ve své podstatě složité není a instalace taky ne, ale je třeba znát html, protože bez něho je vám PHP k níčemu.


Tady bych jen poradil stránky jakpsatweb.cz
Přesně tak, nemám co bych dodal, všichni ste mě předběhli.
Po domluvene castce chtit pri tvorbe webu dalsi a dalsi financni prostredky je prinejmensim neprofesionalni. Objednatel by mel zaplatit vyhotoviteli zalohu podle nejake smlouvy, kde je presne napsano to jak bude web vypadat a co vse bude obsahovat. Spatna neni treba "smlouva o dilo". Napriklad http://www.pravnik.cz/art/article.php?id=16&search=smlouva+o+d%EDlo - muze byt vyhotovitelem upravena, a vsak musi byt pravne presna. Je to neco podobneho, jako kdyz pojedete do ciziny s nejakou realitni kancelari, kde ve smlouve nebudou jasne stanoveny podminky a povinnosti. Muze pak dochazet k nejruznejsim neprijemnym situacim a podvodum...
2Václav>no docala dobre si naletel. naucit se phpko neni fakt na 5 minut. ale zkus se zeptat ve svem okoli. dneska uz se najde skoro vsude nekdo kdo aspon tusi o zakladech html(aspon co sem slysel tak se to povine ucej na nekterych strednich skolach). a s nejkejma lehkejma php scriptama ti muzem pomoct tady (ty by sis je pak treba jen zkopiroval na web).

jinak tvuj problem s diakritikou je celkem jednoduchy. ve strankach mas tento radek:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">

coz nastavuje prohlizeni stranek se spatnym kodovanim. a jelikoz ukladas text pres webove rozhrani a to text uklada v kodovani iso-8859-2, tak to zpusobi ze prohlizec nespravne precte nektere znaky. staci tedy predchozi radek ze stranky zmenit na nasledujici:

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">

a jeden z tvych problemu bude vyresen.
Děkuji "spook". Problém je vyřešen. Stačilo jeden řádek vyjmout a druhý doporučený vložit. Co se týče smazaných souborů, hlavni.htm se mě podařilo znovu obnovit. Soubor hlavni.php, který byl pod ním má asi jinou funkci. Napíši si o něj, snad to dobře dopadne.
Když se tak zamyslím, připadá mě to sedmdesátá a osmdesátá léta. Auta neměla tolik elektroniky a tak si člověk na Škodovce kutil. Dnes už se to na ulici nevidí. Jednou tomu bude asi i u internetové HTML tvorby. Nebo se mýlím?
tezko rict :-)
Si myslím že nikdy :D

I když si člověk chtěl kutit ze škodovkou, musel vědět, kde co patří :D