kódování

jaké mám pouýívat kodovani, kdyz hodim charset=windows-1250 tak je vsechno v poho pro windows, ale pro linux bleeeeeeee, a zase kdyz hodim to iso.... tak se nepisou hacky .......... co s tim, pls poradte
když hodíš iso....? Tak tam zkus hodit to utf....

Pokud použiješ znaky v kódování iso-8859-2 a metatag uvedeš
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> tak to bude fungovat - pouhé vyměňování metatagů nestačí.
moc jsem te nepochopil, mam ted iso, ale pismena jako ž š č atd. nejdou... a ja pisu na svem webu s interpunkci a diakritikou.......
Já mám teď zrovna hlad. Co to znamená : mám teď iso?

Editor, ve kterém to píšeš má nastavené nějaké kódování znaků s diakritikou.Pokud je to pod Windows tak asi standardně bude nastaveno windows-1250. Podle nastavení zapisuje kódy znaků.Pokud chceš psát ve znakové sadě iso-8859-2 musí být tato nastavena v textovém editoru.Metatag v hlavičce souboru řekne prohlížeči jakou znakovou sadu má pro zobrazení.Je jasné, že pokud tato dvě nastavení nebudou v souladu, tak se odlišné znaky nebudou zobrazovat správně.
ok ale nikde to tam nevidim, mam pspad, nevis kde to je, ja tam nasel jenom UTF-8
už mám, díky za radu
Ve menu Formát - vybrat volbu ISO 8859-2. Ve stavovém řádku se pak vypisuje Kódování ISO 8859-2.(Mám PsPad verze 4.3.3.(2092))
mohol by mi niekto prosim napisat, preco pouzivate iso-.. alebo win-..?

preco nepouzivate utf-8?
ISO 8859-2 = je norma. Vyuziva jej hlavne systemy unix (Linux, FreeBSD, ...) a je svym zpusobem hlavni kodovani pro internet.

windows-1250 = je kodovani vytvorene microsoftem. Vyuziva se hlavne ve windows. Tudiz vetsina zacatecniku pouziva hlavne toto kodovani. (BTW: Microsoft potrebuje neco vlastniho, nespokoji se nejakou jinou habadurou, kterou nevytvoril sam)

utf-8 = je "nove" kodovani, ktere obsahuje vsechny mozne znaky. Ma byt sjednotitelem vsech kodovani, ale nejak se moc neujal. Proto se moc nevyuziva.
aj tak nechapem ludi co nerobia stranky v utf-8.

az take nove to inac nieje.

ja si myslim, ze vecsina webstranok .. hlavne takych starsich, zastaralych, alebo nemotornych pouziva win-1250 alebo iso-8895-2.

taka mala statistika>>
wz.cz .. iso
centrum.cz .. win
atlas.cz .. win
seznam.cz iso
microsoft.com utf-8
google.sk utf-8
mandriva.com utf-8
azet.sk utf-8
pobox.sk utf-8
post.cz win
php5.cz iso
cesnet.cz iso
pasnet.cz win
orange.sk iso
t-mobile.sk utf-8
sap.com utf-8


hm.. co si o tom myslite?
ake kodovanie pouzivate?
>> aj tak nechapem ludi co nerobia stranky v utf-8.
Proc? Mne utf-8 nechybi a nevim proc bych ho mel pouzivat.
Popravde utf-8 po svem startu moc nezakrikl, proste vetsina si toho mozna vsimla, ale to bylo tak vsechno. Delali dal to co delali.

>>hm.. co si o tom myslite?
No proste kazdej webmaster pouziva to co se mu vice hodi. Jestli chces delat v utf-8, tak delej.

>>ake kodovanie pouzivate?
Pouzivam ISO-8859-2, protoze je zazity a funguje vsude.