Jak vytvořit menu a odkazy?

Jak mám vytvořit pohledné menu podle mé představy? A jak mám udělat, když: mám chat od blueboardu a když dám na své stránky kod, který mi blueboard určí, zobrazí se mi tam přístupové okno. Já bych ovšem chtěla aby tam byl nadpis Chatík a když na to kliknete tak se tam to okno zobrazí. Jak tyto věci udělat?
Dej si pozor, tag <menu> neexistuje. V HTML jako takovem se menu nedeli od zbytku dokumentu, je soucasti tela dokumentu (<body>..</body>). prostuduj si www.jakpsatweb.cz.
Tag <menu> existuje a kdo tvrdi opak nevi o psani stranek nic...
Moje pohnutky k tomuto nazoru najdes na:

http://www.webzdarma.cz/forum/read.php?f=3&i=39180&t=39180

doufam ze to staci. Docela me urazi tvoje narazka, ze nevim o psani stranek vubec nic. Naopak ja si myslim, ze ten, kdo tento tag pouziva, toho moc o HTML nevi.
Neber to tak doslova... ale pokud nevis ty o tagu <menu> tak to spis ty o tom nevis uplne vsechno... :)
Ja o tagu <menu> nevim, resp. nevedel jsem, protoze jsem ho nikdy nepouzival. A jelikoz jsem odjakziva privrzenec striktnich forem, tak jsem ho ani pouzivat nemohl (jelikoz HTML3.2 jsem si zas tak dlouho neuzil).
tag <menu> sice existuje, ale nemel by byt pouzivan (existujou lepsi konstrukce)

skuste si nekdy precist specifikace HTML, a pak si ve slovniku najit vyznam anglickeho "deprecated" kterym je tag menu oznacen
fX: poslednich ctrnact dni nedelam skoro nic jineho, nez ctu DTDs. ano, je deprecated, ale az v XHTML 1 Trans. Pokud mam byt taky puntickar, tak ne tag, ale element, a neni oznacen, nybrz je u nej poznamka. ;)
no, kdyz mluvime o puntickarstvi, tak MENU je deprecated hodne dlouho
a ne jenom v XHTML

HTML 4.01
http://www.w3.org/TR/html401/struct/lists.html#h-10.4

starsi verze HTML
http://www.w3.org/TR/1999/PR-html40-19990824/struct/lists.html#h-10.4
Zapomnel jsi upřesnit, že ta tebou zmíněná"starsi verze HTML" je HTML 4.0, která se prakticky nepoužívala, protože byla velmi rychle nahrazen verzí 4.01.

--Z definice pojmu DEPRECATED:
Zavržený(deprecated) element (nebo vlastnost) je takový, který zastaral díky novější konstrukci. Zavržené elementy jsou definovány v referenčním manuálu na odpovídajících místech, ale jsou zřetelně označeny jako zavržené. Zavržené elementy mohou být v pozdějších verzích HTML zrušeny.

Definice elementů a vlastností jasně uvádí, které z nich jsou zavržené.
--

A vzhledem k tomu, ze u HTML401Trans neni v definici elementu MENU žádné označení, že je DEPRECATED, nemůže být takto element chápán. Poprvé je v DTD jako deprecated označen element menu v XHTML 1.0 Trans.
1) transitional neni jedina verze DTD ktera existuje
2) ohanet se trans. protoze v ni to je "validni" je fkt docela traparna
3) no, nevim jak ty, ale kdyz si otevru jeden z mnou uvedenych odkazu, tak se mi otevre specifikace html (at uz 4.0 nebo 4.1), bod 10.4 The DIR and MENU elements. jako prvni radecka toho odstavce je napsano (dokonce tucnym pismem): DIR and MENU are deprecated.
Takze to, ze je poprve oznacen az v XHTML 1.0 neni pravda
Koukám, že se bitva udála i tady. Nuže dobrá. Vezmu to postupně:

Donny:
>Naopak ja si myslim, ze ten, kdo tento tag pouziva, toho moc o HTML nevi.
Já ho používám. Neexistuje sémantičtější způsob, jak do stránky vložit menu. Že ho w3c zavrhlo? No a co? Podporují ho prohlížeče? Ano. Je nějaký prohlížeč, který ho nepodporuje? O žádném nevím, exotické prohlížeče neznám, ale dost bych se divil, kdyby ho někdo nepodporoval.

fX:
>tag <menu> sice existuje, ale nemel by byt pouzivan (existujou lepsi konstrukce)
jaké? Je snad nějaká značka, která by byla pro menu vhodnější? <ul>? Ne, to je jenom nouzovka.

>skuste si nekdy precist specifikace HTML, a pak si ve slovniku najit vyznam anglickeho "deprecated" kterym je tag menu oznacen
specifikace jsem četl, význam onoho slova znám snad docela dobře. Ale pořád mě to nepřesvědčilo k tomu, abych značku <menu> přestal používat.

Donny:
>Poprvé je v DTD jako deprecated označen element menu v XHTML 1.0 Trans.
Ty značky, které můžeš používat v HTML trans můžeš používat i v XHTML trans a ty značky, které nemůžeš používat v XHTML strict, nemůžeš používat ani v HTML strict. To ví každé malé dítě.
ne ze bych chtel pokracovat v tomhle nekonecnym flame, ale moh by mi teda nekdo vysvetlit v cem je MENU tak skvely oproti UL (nebo cemukoliv jinymu) ?

1) prohlizece zobrazi menu stejne jako ul
2) pochybuju ze vyhledavace davaj MENU nejakej extra vyznam
fX:
pokud tě zajímá sémantika, tak to pochopíš. Jestli je ti sémantika ukradená, tak to nepochopíš. V čem je lepší <ul> (kromě toho, že ho můžeš použít ve striktním dtd)?
Timy: tak mi to vysvetli ne? ja sem docela chapavej clovek.

tady kazdej rika ze menu je spravne, ze to tak ma bejt. ale nikdo nerekne PROC

a ohanet se pouze tim ze je to semanticky spravne imho neni argument
fX:
>a ohanet se pouze tim ze je to semanticky spravne imho neni argument
Ale ano, to je právě ten argument. Proč na nadpis používáš značku h1? (doufám tedy, že ji používáš) Proč na deklarování hlavičky stránky používáš značku head? Proč na odstavec používáš značku p? Proč na důležitý text používáš značku strong? A proč na menu nepoužíváš značku menu? Většina HTML značek má svůj VÝZNAM (či smysl), který bychom měli dodržovat. Proč to ale tak není?
hmm, takze zase zadna informace. jako by si nic nerekl.

ano, pouzivam H1 (dokonce i H2,H3,H4 a H5. H6 sem zatim nepotreboval :) )

pokud je MENU tak vyznamny, tak proc je "deprecated" ?

osobne, pouzivam pri psani XHTML 1.0 strict - duvody pro to mam, ale to je vedlejsi.


takze otazka: Jaka je vyhoda pouzivani MENU oproti jinumu reseni? poucte me.


a pokud na otazku nemate odpoved, tak to nekomentujte
fX:
>pokud je MENU tak vyznamny, tak proc je "deprecated"?
to, že nějaký element páni z konsorcia někdy před pomalu deseti lety označili za zavržený bych neuváděl jako argument. Nehledě na to, že si patrně uvědomili svou chybu a obdobný element s prakticky identickým významem zařadili do xhtml2. Trochu rozšířili jeho možnosti, ale stejně tak mohli rozšířit značku <menu>, ale tím by museli uznat chybu.

>Jaka je vyhoda pouzivani MENU oproti jinumu reseni? poucte me.
Už jsem odpověděl, jde čistě o sémantiku. Nic jiného. Pokud nevíš, co je to sémantika, tak si o ní něco najdi. Napsal jsem o ní celý web. Stačí, když řekneš, že tě sémantika do takovéto hloubky nezajímá a už neřeknu ani "ň".

Teď se ptám já. Jaká je nevýhoda používání <menu> (deprecated není argument) a jaká je výhoda používá <ul>?
no takze zase nic.

kdyz teda trapnej flame bez jakejchkoliv "smysluplnejch "argumentu tak ...

Timy rika : MENU se ma pouzivat kvuli semanticnosti
ja rikam : MENU se nema pouzivat kvuli specifikaci

takhle se fakt nikam nedostanem.
jeste ad semantika: moh by si uvest nejakej odkaz? ja se opravdu rad neco naucim
fX:
Timy rika : MENU se ma pouzivat kvuli semanticnosti
ja rikam : MENU se nema pouzivat kvuli specifikaci

Ano, s tímto bych souhlasil. Kdyby w3c tento atribut nezavrhlo, tak pravděpodobně stojíš na jiné straně barikády. Ale bohužel u značky <menu> svítí nápis depracated a proto se ho všichni štítí jako čert kříže. To je celé.

>moh by si uvest nejakej odkaz? ja se opravdu rad neco naucim
www.semantika.name
www.webylon.info (to není ani to o sémantice, ale o tom, že w3c rozhodně není neomylné, opravdu doporučuji pročíst celé).
tohle fakt nema smysl.

takovyhle flame by sel dal udrzet na hodne dlouho, porad se muzem necim ohanet, ze tuto jo, tuto ne.

je to to samy jako diskuze XHTML versus HTML, strict versus transitional, relativni versus absolutni poziciovani, validita versus hezky zobrazeni,...... se da fakt dlouho pokracovat. nikdo proste neni schopnej uvest argument kterym by presvedcil druhou stranu

semantika.info - precet sem cely, a nic extra sem se nedozvedel. resp. absolutne nic novyho. mi to pride proste jako opsana knizka o html 4.01

webylon.info - neco podobnyho. proste jenom neci kritika. "me tuten kod nefunguje, to je chyba w3 protoze spatne napsali specifikace". imho je vetsi vina na strane programatoru IE, FF, opery a dalsich, protoze si to pisou jak se to jim hodi. kdyby vsichni napsali prohlizec podle specifikaci, tak nikdo nemusi vymejslet _ hacky a podobny zrudnosti.


"This stinks, i'm going home"
proste koncim, nehodlam timhle stravit celej den
fX:
Promiň, ale jediný, kdo tady neuvádí důvody, jsi ty. Takže to shrnu:

>XHTML versus HTML
XHTML je pro většinu stránek nepotřebné, je akorát složitější, většina prohlížečů stejně pořádně XHTML nepodporuje (ano, specifikace povoluje posílat text/html, ale v tom případě vlastně jenom píšete zprasené HTML).

>strict versus transitional
pokud chceš používat zavržené značky, použij transitional, pokud nechceš používej strict. Pokud chceš používat rámce, používej frameset. V tom bych problém neviděl.

>relativni versus absolutni poziciovani
podle případu, nelze se bavit obecně

>validita versus hezky zobrazeni
nechápu, co má validita společného s hezkým zobrazením

>nikdo proste neni schopnej uvest argument kterym by presvedcil druhou stranu
uveď alespoň jeden pádný argument, proč by se v (X)HTML trans nemohla používat značka <menu>. Já říkám, že je sémanticky správnější než značka <ul> (to snad nikdo popírat nemůže, ledaže by nevěděl, co je to sémantika). Ty máš přesvědčit mě, že značka <menu> je špatná a to se tobě pořád nedaří (vlastně se o to ani nesnažíš). Ty jsi psal, že existují lepší konstrukce, tak bych je chtěl vidět. Jestli myslíš právě <ul> tak mi řekni, v čem je tak lepší? Bavíme se teď o trans verzi, kde tvůj argument nevalidnosti nemá smysl.

>semantika.info
semantika.name

>precet sem cely, a nic extra sem se nedozvedel. resp. absolutne nic novyho
To tě jenom šlechtí

>mi to pride proste jako opsana knizka o html 4.01
žádnou knihu o html 4.01 jsem při psaní tohoto webu nepoužíval

>webylon.info - neco podobnyho. proste jenom neci kritika.
V sekci "kritika w3c" obvykle bývá kritika w3c. Jde o druhý pohled na věc, hlavně pro jedince, kteří bezmyšlenkovitě věří konsorciu. Jde o uznávaný web, ale o něm se bavit nechci, protože nejsem jeho autorem (kdyby tady autor byl, to by bylo jiný kafe, já jsem jenom hodně slabý odvar :-)).

>imho je vetsi vina na strane programatoru IE, FF, opery a dalsich, protoze si to pisou jak se to jim hodi
Fakt nevím, neznám příliš historii, ale zavázal se snad IE někdy, že bude standardy dodržovat? Jestli ne, tak to jeho chyba být nemůže. (ale je možné, že se zavázal, o tohle se nezajímám)

>kdyby vsichni napsali prohlizec podle specifikaci, tak nikdo nemusi vymejslet _ hacky a podobny zrudnosti.
Kdyby konsorcium náhle zavrhlo element <a>, taky bys ho taky přestal používat?
Helpík se asi nestačí divit ;-)
sakra, tady jsem zaspal... tak postupne...
fX:
>3) no, nevim jak ty, ale kdyz si otevru jeden z mnou uvedenych odkazu, tak se mi otevre specifikace html (at uz 4.0 nebo 4.1), bod 10.4 The DIR and MENU elements. jako prvni radecka toho odstavce je napsano (dokonce tucnym pismem): DIR and MENU are deprecated.
Ja se odkazuju na DTD, coz je pro me jedine voditko a směřovadlo.

Timy:
>Ty značky, které můžeš používat v HTML trans můžeš používat i v XHTML trans a ty značky, které nemůžeš používat v XHTML strict, nemůžeš používat ani v HTML strict. To ví každé malé dítě.
v tomto pripade se nejedna o znacky jako takove, ale to o jejich "deprecated".

Ad menu a semantika: na prakticky kazdy strance mam v tele dokumentu nejake zahlavi a zapati. kdyz <menu>, tak proc ne <header> nebo <footer>? Taky by to bylo semanticky idealni, ne jako <div>.

> zavázal se snad IE někdy, že bude standardy dodržovat?
zavazal ses ty nekdy, ze budes dodrzovat zakony?

>Kdyby konsorcium náhle zavrhlo element <a>, taky bys ho taky přestal používat?
Kdyby W3C zavrhlo element 'a', musel by byt jiny se stejnou funkci, protoze kotva je to, co dela hypertext hypertextem. V tom pripade, pokud bych pouzivat tu verzi jazyka, kde by bylo a deprecated, bych ho nepouzil a misto nej bych pouzil to, cim by byla jeho funkce nahrazena.