CSS - FF: Border-left se pocita do width

U jednoho objektu mam tohle:

width:690px;
border-left: 10px solid #BFDEFF;

ve FF mi to zobrazi jako 710px sirokej objekt, a v IE jako 700px (border se pocita uz do sirky).
Sice jsem problem jiz trochu krkolome vyresil pomoci padding:left, ale prece jenom to odeslu, zajimalo by me, proc se vyrobci prohlizecu nesjednoti a nektere funkce v CSS hodnoti uplne jinak... pak je webmaster nucenej udelat bud verze pro jednotlive prohlizece nebo se hodiny babrat v kodu a zkouset ruzny moznosti... Tohle me stve!
Tohle štve každého.

Lze ale použít _hack viz. http://www.wellstyled.com/css-underscore-hack.html
ad hack: Neni to trochu riskantni? Co kdyz s nastupem IE7 tento bug zmizi, to budou tisice programatoru predelavat weby? Tady nemusi jit o 10 pixelu, klidne o mnohem vetsi vzhledovy chyby...
To je taky duvod, proc underscore_hack nepouzivam. Podivej se, jak jednotlive prohlizece pouzivaji standardni/quirk mod v zavislosti na DOCTYPE a najdi takovy zapis DOCTYPE, ktery mody v ruznych prohlizecich sjednoti.
Nebo to jde i např. přes php. Zjistit prohlížeč a použít jenom jeho styl. (Osobně bych toho ale nešel - zatím)
já podtržítkovej hack nepoužívám, protože je to prasárna. už takhle moje stránky nejsou zrovna čistopis, tak proč si ještě prasit CSSka...
fyi galee: normy (doporučení) existují, najdeš je na w3.org, ale ne všichni jsou ochotni je dodržovat, schválně si tipni, kdo tyhle zásady dodržuje a kdo ne.
galee:
řešení již bylo řečeno, přepni IE do standard modu nebo ostatní donuť používat box model.

Historické souvislosti, proč to IE vykresluje jinak najdeš na webylonu: http://www.webylon.info/C10.cs.aspx
galee:
jenom dodatek k Timymu -> byla tu diskuze, co je lepší,,, ale nakonec je asi nejlepší převést IE a Operu do normálu. (to uděláš tak že u doctypu uvedeš adresu stránky.)