zobrazení SVG obrázku

Jak vložit do stránky SVG obrázek?

Když ho volám na lokálu přímo, tak se mi zobrazí v prohlížeči normálně. Když ho dám sem, tak se mi zobrazí XML kód.

Když ho chci použít na lokálu i na wz v XHTML, v tagu <img src="pic.svg" /> tak nefunguje nikde.
Poohlédnul bych se po elementu <object>.
No a v CSS třeba jako pozadí to SVG použít nejde?
Zdá se mi, že jsem to SVG asi špatně pochopil. Ono jde asi o to, že je třeba celý dokument napsat jazykem SVG, tak jako když píšu normální stránku jazykem HTML. Jenomže všade (interval.cz třeba) se řeší jenom grafika a nikde není nic o tom jak se formátují např. odkazy. Všechny ty články na které jsem narazil jsou dost legrační. Všude pitvají animace, primitiva ale nikde není napsáno jak se to dá potom použít :o) Nebo jsem asi nechápavej. Nebo ty články píšou programátoři pro programátory a zapomínaj na obyčejný lidi, který potřebujou úvodní příklad typu: napište <php? echo "hello world"; ?> do souboru index.php a spusťte v prohlížeči.
A serial na Zive jsi zkousel? http://www.zive.cz/h/Programovani/AR.asp?ARI=128214&CAI=2036

Ono SVG je taky jenon o grafice ;)
No právě že vůbec není. Už jsem to našel:

Scalable Vector Graphics můžete do vašich www stránek aplikovat dvěma způsoby. V prvním případě můžete vložit SVG soubory do HTML nebo XML použitím <embed> tagu. Druhá možnost je užívání SVG jako samostatného typu dokumentu.

Konečně to někdo napsal, hned na začátku článku.
stip:
Přijde mi, že vůbec nevíš, k čemu SVG slouží. SVG je XML, které popisuje vektorou grafiku (prostě si "napíšeš" vlastní obrázek), přes SVG webovou stránku neuděláš... Nehledě na to, že Explorer ani SVG nezná.

"Konečně to někdo napsal, hned na začátku článku."
Ale napsal to dost blbě. Chci vidět, jak do obecného XML vložíš soubor SVG přes element <embed>. Tak ještě jednou. SVG můžeš buď vložit přímo do XHTML stránky prostřednictvím jmenných prostorů anebo linkovat do HTML či XHTML stránky jako externí soubor. Buď přes <object> anebo <embed> (předpokládám, <embed> jsem nezkoušel).

"No a v CSS třeba jako pozadí to SVG použít nejde?"
Ne.
Nesouhlas. To, že je možné v jazyce SVG použít odkaz, znamená, že lze použít SVG dokument coby internetovou stránku.

Internetová stránka obsahuje text, grafiku a odkazy. To vše SVG umí. Například nelze vytvořit internetovou stránku ve Flashi (i když vám to bude kdekdo tvrdit). Flash lze použít jako spustitelnou aplikaci, ale prakticky vždy vloženou do HTML dokumentu (i když třeba ten dokument obsahuje pouze hlavičku a jedinný tag object).

Že Explorer SVG nezná bych se hádal. Sám o sobě jistě ne, ale to je stejné jako kdybys tvrdil, že prohlížeče neznají Flash. V současné době je podpora SVG v prohlížečích řekněme 90 %.
>>Že Explorer SVG nezná bych se hádal. Sám o sobě jistě ne, ale to je stejné jako kdybys tvrdil, že prohlížeče
>> neznají Flash. V současné době je podpora SVG v prohlížečích řekněme 90 %.
90%. Kde beres tu jistotu? Ono tech 90% je spise IE a ten standardne SVG nepodporuje (odzkouseno). Podpora SVG je v soucasnych prohlizeci - Firefox 1.5 a Opera 9, mozna i IE7.
Ale nechci tu flamovat. Je to jen muj nazor.
Muj Explorer SVG zná a zobrazuje.
stip:
Teda opravdu nejsem expert na SVG, ale Explorer šestka sám o sobě SVG nevykreslí, maximálně s pluginem, který si jen tak někdo nenainstaluje. Máš těch 90% nějak doložených? (i kdyby to těch 90% bylo, pořád je to málo)

"Nesouhlas. To, že je možné v jazyce SVG použít odkaz, znamená, že lze použít SVG dokument coby internetovou stránku."
Jakože to teoreticky asi možné je, ale v praxi jsem to neviděl, asi tak. Ale to už jsme mimo téma, jak vložit SVG do stránky už jsem odpověděl, kdyby to stále nešlo, pošli link na stránku.
A nezobrazí ie u vloženého svg objektu aspoň nějakou výzvu ke stažení pluginu?
Ne. Bud se objevi hlaska ke stazeni souboru, nebo nic.
Priklady si lze otestovat treba z Zive. Odkaz jsem uvedl nahore.
Zopakuji to znovu:

Že Explorer SVG nezná bych se hádal. Sám o sobě jistě ne, ale to je stejné jako kdybys tvrdil, že prohlížeče neznají Flash. V současné době je podpora SVG v prohlížečích řekněme 90 %.

Překlad pro lidi nechápavé:

Explorer potřebuje na SVG plugin. Nevidím v tom problém. Potřebuje ho i na Flash a nikdo se tomu nediví. Můj Explorer mi nabídnul při zobrazení SVG licenční smlouvu s Adobe. Nic víc. Nic jsem neinstaloval a SVG se mi zobrazuje. Asi proto, že vlastním zároveň Adobe Ilustrator.

Každopádně Explorer je jednou provždy minulost. Nevím proč to řešíme. Jestli nechcete zkoumat možnosti nové technologie jenom proto, že je nepoužitelná s IE5 tak prosím.

Ale mě by zajímalo, jestli jste někdo narazil na stránky napsané kompletně jako dokument SVG. Rád bych je viděl a poučil se tak z praktické aplikace.
stip:
a já bych znovu požádal o nějaký důkaz, že SVG se zobrazí 90% uživatelům, tj. že většina IEčkářů má instalovaný plugin. Plugin na Flash už je skoro samozřejmost, což bych ale rozhodně netvrdil o SVG. Prostě a jednoduše - máš těch 90% nějak ověřených nebo střílíš od boku jak tě napadne? A IE má pořád zdaleka největší podíl mezi prohlížeči, takže bych tento prohlížeč ještě nějaký čásek řešil.
Pokud se budeme stále zabývat IE tak se nikam nedostaneme. Lidé přejdou na jiné prohlížeče pokud k tomu budou mít důvod. Pokud jim jiné prohlížeče nabídnou větší možnosti než stávající a oni ty možnosti budou moci využít. Pokud tedy nebudeme my tvůrci stránek (jejda to zní megalomansky) nové technologie používat nikdy s poptávkou po plné podpoře v prohlížečích nepohneme.

90% není střelba od boku (to není mým zvykem), ani to není kvalifikovaný odhad (na to nejsem dostatečně kvalifikovaný). Je to převzaté číslo od jednoho odborníka na SVG, jmenuje se Martin Hejral, publikuje na intervalu a já mu v tomto směru prostě věřím. Jinak to podložené nemám.
Mimochodem bych znovu zdůraznil, že tvrzení znělo:

V současné době je podpora SVG v prohlížečích řekněme 90 %.

To číslo se rozšířenosti jednotlivých prohlížečů netýká. Říká nám že uživatel, který se rozhodne používat jeden z deseti možných prohlížečů, bude schopen zobrazit SVG grafiku v devíti z nich.