Zavolání PHP skriptu z JS

Mám jednoduchý JS, které odpočítává čas do nuly. Když tento čas dosáhne posledních tří minut, z tohoto JS zavolám PHP skript, který zapíše data do databáze. Problém je v tom, že to řeším tak, že ten PHP skript vykonám v novém pop-up okně, které se pak automaticky zavře. Jenomže když někdo používá blokování pop-up oken, tak je toto řešení nepoužitelné ...
Toto je jen prvotní nápad, který jsem ani nezkoušel, ani nevím, jestli bude fungovat.

Co takhle iframe, který formátováním zmenšíš tak, že bude neviditelný (šířka 0, výška 0) a javasciptem do toho rámu zavoláš php skript a uložíš data.
Jasně, to by mohlo fungovat, vyzkouším, dík.
toto přesně řeší ajax. Tedy použiješ objekt XMLHttpRequest. Zbytek viz manuál.
<script src="soubor.php"></script> nefunguje?
tom, tohle určitě funguje, ale nedělá to to, co Pavero chtěl.
zbi (knizky.unas.cz)
Ajax - skryteho iframe
http://mracek.hostuju.cz/chat/index.php
Ajax - XMLHttpRequest
http://www.volny.cz/peter.mlich/www.htm#msub13
# www.volny.cz/peter.mlich (zdroj: minichat.txt)
# www.volny.cz/peter.mlich (zdroj: minichat.sql)
# peter-mlich.wz.cz PHP+MySQL+JSAjax minichat (14k) (POST)
Peta: ještě by to chtělo poladit:
Notice: Uninitialized string offset: 3 in /home/www/hostuju.cz/subdomains/mracek/chat/chat-setteditform.php on line 24 ;)
Tom (manual.wz.cz) to ber s klidem, sem to presunoval z jineho hostingu. Pokusim se nekdy si vzpomenout :)
tuším, že by mohlo fungovat něco jako

img=new Image();
img.src="cesta/soubor.php";

javascript by se měl pokusit natáhnout ten obrázek (který ve skutečnosti vůbec nemusí být obrázkem) a tím vykonat ten script. Nevím, jak by reagoval na něco jiného, např. new Object()
mr.mare (mr-mare.wz.cz)
ciste teoreticky ano, prakticky vsak tomu da "myslim" hlavicku IMG (nezkousel jsem) a tim padem to jako soubor ignoruje. To bys takhle mohl nahravat viry.
peta: v tom případě je teda velice zvláštní, že to funguje a php skript se provede (zkoušel jsem) :-)
peta: Volat PHPcko pres IMG jde bez problemu. Sam to pouzivam a prohlizece to berou bez problemu. Mimoto tuto vlastnost pouzivaji i ruzne pocitadla.
jj - prohlížeče to nemusí nijak brát. bud tim PHP pomocí img funkcí mužeš vytvořit opravdovej obrázek - nebo prostě z toho nevyletze nic, prohlížeč to vezme jako obrázek ve špatném formátu a dál to neřeší. ale to PHP se neprovádí v prohlížeči, ale na serveru, takže to nevadí. akorát se to musí volat "šikovně" anebo si nějak pohrát s nastavenim kašování - pač jinak to ten prhlížeč (nebo proxyna třeba) zakašujou a budou to tahat jen z tej kaše místo ze serveru a ten php skript se neprovede
mr.mare (mr-mare.wz.cz)
Ok, mozne to je. Zatim jsem nic takove nepouzival. Cili dalsi takova metoda typu Ajax. Podle mne to neni moc bezpecne.
Hm, a z jakého úhlu pohledu? Z mého úhlu pohledu je to celkem bezpečné - stačí javascript a obrázky, to podporuje drtivá většina.
R.U.R. (jsrosa.wz.cz) img.src="virus.exe"; Proto to neni bezpecne
Peta: S tou bezpecnosti prehanis. Nerikam, ze je to bezpecne, ale taky to neni nebezpecne. Priklad img.scr="virus.exe" je prehnany, pac nebude fungovat. Tady jde o podstatu zpracovani. Kdyz do img das nejaky soubor, tak je jasny, ze se zavola a pripadne zpracuje na serveru (PHP), ale neco jineho je nacteni toho souboru v prohlizeci. Pokud neni soubor obrazek, tak jej nenacte a bude to brat jako pozkozeny nebo chybny soubor.
peta: virus.exe vážně nepojede. Kdyby jo, máš na každé více či méně pochybné stránce kupa virů, trojských koňů a podobné havěti.
taktak. pokud to bude třeba virus.png, tak to potom ano, ale byl bych na něj moooc zvědavej ;-)))
R.U.R: ani tak nemá šanci. Nevím jak v IE, ale mě FF obrázky nezobrazí, pokud jsou v nich chyby (čili "exáč" != obrázek) a hodí mi chybu že nejde zobrazit, protože obsahuje chyby.
nene, to byl pokus o vtip. měl jsem na mysli virus.png, type=image/png ;-)
třeba se jednou dočkáme obrázkového formátu, do kterého půjdou vpravit škodlivé kódy
R.U.R. : to tu uz mame, viz Microsoft a jeho skvely obrazkovy format WMF, napriklad
Ja pouzivam AJAX - na "našeptávač" (něco ako na http://www.mapy.cz ). Ale jde použít na úplně cokoliv.

Jenom jsem u něj zjistil takovou zapeklitost (přesněji u MSIE): MSIE cachuje pozadavky pres AJAX, tedy kdyz poslete 2x identicky pozadavek, vrati vam MSIE vzdy ten prvni.

Trochu me to zarazilo. Potreboval jsem na jednech strankach zobrazovat cas serveru a resil jsem to prave pres AJAX. No a koukam, ze v MSIE se mi to vraci vzdy na ten samy cas, a to jeste nekolik dnu stary ...

PS: Na pozadani zaslu kod...