Věra Oravová
» IE zobrazí validní stránky nejlépe «
nesmyls :-D :-D
uvedu příklad: píšeš v XHTML 1.0 strict... pár atributů nedáš do uvozovek. pár tagů napíšeš velkými písmeny. u obrázků nemáš alty, tagy zapomeneš ukončit lomítky... a hele 50 chyb v kódu na světě. a nic z toho nemá vliv na správné zobrazení v různých prohlížečích. Dejme tomu že dodržuješ základní pravdila a neumisťuješ blokové elementy do řádkových, a nepřekrýváš tagy. V takovém případě opět musím říct, že IE ti stránky správně nezobrazí. Tady nejde o validitu, ale o správně napsaný css.
Např.: děláš stránku, a koukáš na to furt ve firefoxu. pak se na ni podíváš v opeře, a stačí tak 2 - 3 řádky navíc do css pro optimalizace (a naopak).... no a pak strávíš další 2 hodiny optimalizací pro IE6, a další hodinu optimalizací pro IE7...
Peťa
» Vsichni hackeri si prostuduji dokumentaci a zacnou sepisovat vsechny chyby «
A proč asi? ;-) najdou chyby v linuxu, upozorní na ně (páč byli doteď s linuxem spokojení), a přístě už to bude kvalitnější. najdou chyby ve vidlích, nikomu to neřeknou, a nadělají co největší border, páč vidle nemaj rádi. to si přece mrkvosoft nemůže dovolit, ne? :)
Peta:
myslím, že by sis měl zjistit, na čem běží který prohlížeč:
- MSIE: zapomeň na jádro Win, je to Trident (Tasman pr IE na Macu)
- Opera: Presto (staré verze Elekcra?)
- FF a spol.: Gecko
- Konqeror: KHTML! (žádný Gecko! Fuj!)
- Safari: WebKit
- a ještě jsou další, ale ty už teda neznám ...
Věra Oravová: " Vždyť IE zobrazí validní stránky nejlépe."
:)))))))))))))))))))
Zapomeň ... právě naopak: IE dodržuje standardy NEJHŮŘ ze všech prohlížečů, se kterými jsem se setkal (nepočítám mobilní prohlížeče)
Schválně si (nejen) IE otestuj: http://www.webstandards.org/action/acid2/
Tom: Opera 7,8 - Presto, Opera 9 - Merlin, Opera 10 - Peregrine
Tom (manual.wz.cz)
Jadro je pro mne naprosto nepodstatne. Mi staci vyzkouset si par HTML tagu, CSS, JS a hned vim, na cem jsem.
Jo, maji proste vlastni jadra, le chovani je podobne nekteremu z tech 2. To je pro mne jako autora stranek podstatne. Nebo si muzu nainstalovat vsech asi 100 prohlizecu a optimalizovat pro kazdy zvlast. (pocitam i stare a textove)
"Vždyť IE zobrazí validní stránky nejlépe."
Validni stranky a zobrazeni jsou 2 ruzne pojmy.
Validita je spravnost HTML kodu. Muze se jednat o uvozovky u parametru nebo tez o zapomenuty tag. Uvozovky nemaji prilis vliv na zobrazeni, zapomenuty tag ano.
Zobrazeni, to ma kazdy prohlizec vlastni. Zpusob, jakym zobrazi html kod. Na validite mu prilis nezalezi, s nekterymi chybami si poradi lepe, s jinymi hure (zapomenute tagy).
Pak mas na jakpsatweb krasny clanek o modelech, kde
FF treba uvazuje sirka bloku = width + padding
IE treba uvazuje sirka bloku = width
Coz je dost veliky rozdil, pokud si nastavis padding 20px.
Pak uz ti validita 100% nepomuze.
To je proste rozdil v zobrazeni stejneho HTML kodu.
Ale zalezi na sablone, kterou si pro zobrazeni zvolis.
Je mozne zalozit diskusi, co je kde zobrazuje lepe a jak by to melo vypadat, ale vzhledem k tomu, ze nejsi programator prohlizece, tak je to asi zbytecne, nikdo tve navrhy asi nepouzije. (uz jsem to zkousel, kdysi)
Hlavni problem totiz je, ze IE nema nikde popsane, jak ktery prvek zobrazuje. Je jakasi dokumentace na MSDN, ale presny popis zobrazeni a funkci IE neni popsat.
Opet z duvodu hackovani (skodicu), protoze IE je ve smes derave.
Hm, mě se zobrazování stránek v IE líbí víc než v ostatních prohlížečích. Taky jsem ráda, že IE skousne i chyby. :-)
Jejda vy tady máte znalosti o prohlížečích. Mě u prohlížeče zajímá jen to, jak mi zobrazí stránky.
Věra Oravová (verkadesign.wz.cz)
"Mě u prohlížeče zajímá jen to, jak mi zobrazí stránky."
Presne :)
Ale kdyz stranku udelas ve FF oki, pak vetsinou staci par oprav pro IE, treba s podtrzitkem.
body {padding:10px solid #000;_border:100px solid #000;}
Opacne je to o dost slozitejsi.