povolené?

ahoj, chci se zeptat za jakých podmínek můžu dát na své stránky písničky? mám své písničky které jsem nazpívala já, ale jsou třeba z muzikálu apod. Je možné je na stránky vložit nebo vkládat můžu jen pokud jsem já autor písničky? děkujumoc za odpověď
Podle mě je to v pohodě, zejména pokud je hudba z muzikálu také tebou interpretovaná. Viz §2 odst. 4 autorského zákona:

Předmětem práva autorského je také dílo vzniklé tvůrčím zpracováním díla jiného, včetně překladu díla do jiného jazyka. Tím není dotčeno právo autora zpracovaného nebo přeloženého díla.

Takže jsi autorem nahrávky, přičemž si ale nejsem teď jistý, jak to bude se závazky k autorům, osa atp., ale to je už jiná otázka. Když teda jsi autorem nahrávky, tak umístěním na internet dáváš konkludentně souhlas se šířením. Z toho vyvozuji, že umístění takové hudby není v rozporu s pravidly webzdarma.
děkuji!
Non_E: něco k zamyšlení: "Když teda jsi autorem nahrávky, tak umístěním na internet dáváš konkludentně souhlas se šířením."
Takže pokud si uložím nějaký stream z internetu (třeba písničky z iRádia) a dám jej na web ke stažení, tak neporušuji žádné zákony, protože jsem technicky autorem nahrávky?
Tom, Non_E: Je potreba rozlisovat 2 veci, a to je autorske pravo a autorstvi.

Autorstvi dusevniho zbozi nalezi VZDY tomu, kdo danou vec stvoril, a nelze jej prodat ani se ho zreknout (proste kdyz jednou napisu pisnicku, tak mi uz do konce lidske existence patri autorsvi).

Na druhou stranu autorska prava jsou zbozi a muzes je prodat (napr. vydavateli).

Je otazka, do jake miry je to, ze pisnicku nazpivam, "tvurci zpracovani". Jiste je (Tome!), ze ulozeni streamu tvurci neni... Soucasne neni receno, ze kdyz jsem nabyl ja autorska prava na svou nahravku, tak vydavatel autorska prava na text a melodii ztraci! Takze bych byl radsi opatrny...
Jen dodám, je to myslím tři roky, co zástupce Ochranného svazu autorského chtěl platbu za písničky, které zpívali žáci prvního stupně ZŠ na své besídce. A řešilo se dost dlouho, jestli na to OSA má právo... ;o)
cort: Z naroku na autorskou platbu jsou vyjmuty pouze 2 pripady, a to liturgice ucely a vzdelavaci ucely, takze toto by asi mohlo spadat do toho druheho :-\
Tož v hospodě si Goťáka už radši nezabékám... :o)
no já to mám nazpívané jako pololetní práci na střední škole, takže to určitě spadá pod vzdělávání. takže doufám že s tím problémy nebudou...
tohe: mě je to tak zhruba jasný, já jen že Non_E to napsal tak, že si prostě nešlo nerejpnout... :)
Jinak o OSA mám své vlastní mínění, ale přepisovat ho sem nebudu - ani internet nevydrží všechno :)

Blongie: podle mě se OSA snaží akorát vytřískat prachy a pokud jsi nazpívala jednu - dvě písničky a máš to jenom jako nějaký školní projekt, tak tě s největší pravděpodobností OSA mine bez povšimnutí protože ze studentů se moc peněz vytřískat nedá, že?! ;)
Tom: rejpnul jsi docela správně, ale v tu chvíli jsem neposuzoval legalitu, ale soulad s pravidly webzdarma, kde se praví:

Je možné na serveru umístit vlastní MP3?
Ano, zakazané je pouze šíření či skladování mp3 souborů, jejichž autor nedal povolení k jejich šíření. ....

Proto jsem se zabýval tím, kdo je autorem. Mám ale tušení, že někde je i klauzule zakazující činnosti v rozporu se zákonem, jen ji nemůžu najít.