Ohodnotte prosim muj web :-)

Caute.. chtel sem si udelat osobni web.. teda spis blog. Tahle myslenka me chytla uz davno tak sem ji taky uskutecnil Mohly by ste ohodnotit ?

www.slax2.xf.cz ..
zrovna pisu RS a do 3 dnu rozjedu blog. Co by ste zlepsily?
Češtinu...
Nemám teď moc času (kdyžtak na to kouknu více večer), ale z letmého pohledu alespoň 3věci:

1) Proč text v obrázku na pozadí (http://slax2.xf.cz/slax.gif) není vyhlazený? To chceš mít kostrbaté pozadí?
2) Proč je v menu položka "odkazy" o tolik větší než ostatní?
3) Trochu lépe zahrnout lištičku s odkazy do stránky (např. podtržení při najetí není skoro vůbec vidět), ať lépe zapadne. Takto je opravdu jako klasická "reklamní lišta".
Osobní stránky mívají zásadní chybu: Jsou o ničem. Netuším, jakými tématy se chceš zabývat v blogu, ale veřejné úvahy o tom jestli mám či nemám mononukleózu mi jako nejvhodnější téma nepřipadá.

Zkus psát o něčem, co tě skutečně zajímá. Třeba tipy pro WoW, něco o CoD4, vlastní mapy do takových her, o tom, jak se ti který film zamlouval, galerii wallpaperů, ...

Je mi záhadou, proč sis vybral název slax2. Přitom jsi stránku psal ve Windows (PSPad ve Slaxu není). Nikde jsem o něm nenašel ani zmínku.
Kit: Nevím jak ve Slaxu, ale v Gentoo (a Wine) PSPad funguje bez problémů :)
<HTML>Uprav menu tak, abych se nemusel s myší strefovat na jeden malinkej text (proč to nefunguje na celý ten čtvereček, ale jenom na ten malej textík v něm?).

Jinak jak už bylo řečeno - obsah vůbec nic moc (viz Kit) a ten otočený text v pozadí je kostrbatý (viz Freeze; navíc nechápu pointu http://127.0.0.1 - proč uvádíš adresu mých tajných stránek?).

Celkově hodnotím 2/10 (zachraňuje to jen jakási skrytá čistota kdesi vzadu).</HTML>
Freeze: Jenže kdo by používal PSPad v Linuxu, když má na výběr velké množství jiných kvalitních editorů? Asi jen ten, kdo ještě nevyzkoušel VIM nebo Emacs.

Ve Wine jsem už rozjel ledacos, ale raději používám nativní programy. Autor PSPadu prý o portování na Linux neuvažuje.

Nípal: Ten šibal Jakub má určitě doma rozjetý WAMP a pomocí něho se vloupává do tvých tajných stránek :-)

Troch mě zarazilo, že domovská stránka není index.php, ale home.php. Nevidím k tomu důvod.
Tak jsem zase zpátky.. a vezmu to pěkně popořadě (bude toho asi více :)..

Celkový vzhled:
a) příliš malé položky v menu; odkaz na jinou podstránku by měl být celé "barevné pole", případně dohodit na pozadí malé obrázky (využít css preload) s hover např. s lehkým(!) efektem stínu/světla kolem písma.
b) žlutou barvu možná trochu rozjasnit; s tou tmavou žlutou to vypadá ponuře..
c) kostrbatý text (o kterém jsem už psal a zmiňoval jej i Nípal) by možná stálo za to otočit o 180 stupňů; přecejenom "základem" stránky je levý horní roh (alespoň v Americe a Evropě), ten si představ přímo navrchu..
d) reklamní lišta působí výrazně, ale odkazy v ní už tolik ne (subjektivní) - jsou až moc nalepené na kraji prohlížeče a rámečku lišty..
e) stránka začíná 10px pod lištou, čekal bych proto stejné odsazení i dole (pod copyleftem a informací o optimalizaci)..

Sekce Úvod:
a) nesourodé uspořádánínovinek (pominu-li fakt, že novější by měly přijít spíš nahoru než dolů :) ; podivné zalomení delšího textu pod datum..
b) zbytečně velký prostor pro reklamu (i když to je asi neduh webu "ve vývoji"..

Sekce Odkazy:
a) odkaz na google nevypadá jako odkaz (vzhledem k tomu, že v okolí není text); u odkazu chybí hover efekt (je tam jen přidání bílého rámečku, který není skoro vidět)..
b) nepochopil jsem proč jsou některé odkazy v "šedém rámečku", zatímco zbytek textu ne; Použití modré barvy (stejné jako pro odkaz google) vzbuzuje dojem klikacího odkazu ač se o odkaz nejedná. A naopak přímé napsání názvu domény by jako odkaz být mohlo ("jpw.cz" a "webzdarma.cz")..
c) zvláštně použitá červená barva u ikonky; celá tahle podstránka působí chaoticky..

Sekce O mně:
a) divná červená přerušovaná čára uprostřed (použita i v jiné sekci), moc výrazná; proč není třeba stejná jako podtrření nadpisů?
b) jen drobnost.. píšeš "kdo chce něco vědět, ať napíše", ale e-mail neuvedeš (hodil by se minimálně odkaz na formulář)..

K sekcím Kontakt a Galerie asi není moc, co dodat. Přidal bych odsazení mezi formulářovými prvky a text "v rekonstrukci" mluví za vše.

Ke kódu (drobnosti)
a) vyskytují se zbytečné sekvence prázdných řádků (3-8)..
b) několikrát používáš tag nového řádku před blokovým elementem (<br> před <div>em apod..); globálně způsobují problémy, protože některé prohlížeče takovéto "nové řádky" ignorují, některé nee.

___
Je toho možná docela hodně, ale věz, že chybami se člověk učí. Věřím, že tě svými výtkami asi nepotěším (spousta lidí očekává jen odpověď ve stylu "jůůůů, máš nádherný webík"). Věz však, že chybami se člověk učí.
Kit: vim je skvělý, ale používám jej zřídka (jen když není žádné gui). Největší problémy mi totiž dělají omylem použité klávesové zkratky "dd" :) A 4/5 času stejně trávím u Win...tzn. PSPad vítězí ;)

Nípal: Vidím, že 127.0.0.1 se stává více sociálnější. I já tam mám svůj "profil" :)
Freeze: VIM používám prakticky na veškerou editaci. Prvních asi 10 hodin s tímto editorem se mi "uzlovaly prsty", jak jsem byl nemotorný. Ovládání je odlišné od ovládání jiných programů. Je fakt, že málokdo z přítomných tuší, co udělá třeba '5>>', ale kdo přišel na logiku, tomu to vyhovuje.

Kolegyně v práci používá PSPad. Možná bych ho používal také, kdybych měl jen Windows a nemohl přebootovat do Linuxu.
Moje zkušenost s vim je taková, že to peklo na zemi. Je to jeden z nejméně user-friendly programů, se kterými jsem přišel do styku - ač věřím, že toto je více než vyváženo efektivitou práce v něm, pokud ho člověk ovládne. Linux je z téhož hlediska také peklem na zemi a vim do něj témto perfektně zapadá. Nicméně prý můj názor na Linux zhoršuje to, že s ním přicházím do styku prakticky jen ve škole (lab MFF na MS), kde je nakonfigurovaný pochybně. Nicméně OS, u kterého mi trvalo asi půl hodiny, než se mi povedlo otevřít soubor z flashdisku (a to jsem nakonec udělal tak, že jsem požádal kolegu na Windowsech, aby mi ho poslal mailem, a přes prohlížeč jsem si ho stáhnul), není pro mě. Pevně věřím, že Chrome OS (či jak je ten oficiální název) toto úspěšně překlene, neboť obecně proti Linuxu nejsem.

PSPad je fajn, a hodně lidí si chválí různé editory běžící na Javě.
Co se týká editorů na Javě, tak jsem si oblíbil FreeMind. Není to sice přímo editor, ale používám ho k tomu účelu teprve pár měsíců. Za velkou výhodu považuji přenositelnost dat mezi platformami (XML) a snadnou konverzi do spousty jiných formátů. Už jsem v tom i napsal webstránku. Nic o briketách :-)