Vlastní atributy

Pěkný den.

Chtěl bych se zeptat, jak je to s atributy, které si vymyslím. Mohu to bez problému používat?

Například když vytvořím atribut "odkaz" do tagu anchor <a href="..." odkaz="nekam">, tak když přes jQuery vypíšu $(this).attr('odkaz'), tak to vypíše obsah mnou vymyšleného atributu. Zkoušel jsem to v Chrome, Mozille i ve starém IE a ve všem to jde.
Má to nějakou zásadní nevýhodu, kvůli které bych to neměl používat?

Děkuji.
Věc se má takhle.

Na jednu stranu nelze používat vlastní atributy. HTML má přesně danou definici podle DTD. Pokud tam přidáš neznámý atribut, pak tuto definici porušíš. Což se projeví převážně na validaci stránky. Cizí atribut neprojde validátorem.

Na druhou stranu, pokud ti nejde o pravidla, pak není důvod, proč bys cizí atribut nemohl použít. Prohlížeče pro zjednodušení používají obecný parser, takže se do parseru promítne jakýkoli atribut, a můžeš je pak používat. Třeba jak jsi uvedl.
Osobně si myslím, že na validaci až tak nezáleží, pokud to nebude přímo "hnus". Raději budu mít stránku ne úplně validní, ale s tím, že mi to půjde, než to mít 100% validní bez možnosti použít něčeho pro zjednodušení práce.

A děkuji moc za odpověď.
Základní pravidlo webových prohížečů zní: Ignorovat neznámé tagy a atributy. Pokud tedy použiješ vlastní atribut, bude ho prohlížeč ignorovat včetně hodnoty. Pokud použiješ vlastní non-HTML tag, prohlížeč ho bude ignorovat, ale zachová text uvnitř tagu, jako kdyby ten tag neexistoval.
Když ho ignoruje, jak s ním poté může JavaScript pracovat?
Ignorovat ve smyslu zobrazení. Každý tag i atribut je součástí DOMu, ale ne všechny vlastnosti se podílí na vytváření výsledného grafického obrazu.

Jazyk HTML byl navržen tak, aby byl rozšiřitelný. Konsorcium W3C brání živelnému množení nových značek a atributů (zmíněnými validátory), ale prohlížeče s nimi pracovat mohou. Pokud tag či atribut splňuje formální podmínky, Javascriptu je úplně jedno, jestli je to v souladu s W3C nebo ne.