Speciální Teorie Relativity

Je obecně známo, že těleso, blížící se rychlosti světla je stále težší a těžší a také potřebuje stále více energie, až je nekonečně těžké a potřebuje nekonečně energie. Z toho Albert usuzoval, že se nic nemůže pohybovat rychleji, než světlo. Ale co když je kolmě na těleso, pohybující se 99,9% rychlosti světla, vystřelen objekt, pohybující se 80% rychlosti světla. Tudíž se vůči sobě pohybují nadsvětelnou rychlostí.

Tento paradox tušim, že vysvětluje Einsteinova sepciální toerie relativity, o ní však nic nevim. Někdo z vás ano a podělí se se mnou o své znalosti...

Btw. Víte, co je to tachyon?
Specialni teorie relativity zni:

Sahnes-li na rozpalenou plotnu je sekunda jako hodina
Sahnes-li na rozpalenou zenu je hodina jako sekunda


:)))))))))))
Taky možnost.
STR jsme brali sice asi před měsícem, ale na tohle ti neodpovím. Já si pamatuju jen to, že pokud se budu tuším 1 rok pohybovat rovnoměrným stejsnosměrným pohybem rychlostí 200 000 km/h ušetřím asi 14 minut casu, oproti tem, kteří se budou pohybovat normálně.

Jinak pokud bys překročil rychlost světla a nebral ohled na 1. axiom STR, tedy "nelze překročit rychlost světla", budeš hubnout, vracet se časem a navíc se budeš natahovat, ale celej naruby.

P.S.:Neručím za absolutní správnost, nechce se mi to znova počítat a nepamatuju si vzoreček.
Jojo, při překročnení rychlosti světla (čož je údajně nemožné, ale osobně jsem to ještě nezkoušel) by se dala prolomit i časová hranice a v čase se vracet...
Pekna teoria s tym casom, ale svetlo predsa ide rychlostou svetla, ine energie tiez, ale s casom to nema nic. Vsetko ide linearne. Nie je na tuto diskusiu vhodnejsi niekto iny? Napr. ludia typu Einstein a spol.
teda, nevim, jestli zrovna na tomhle foru najdes odborniky :-)
2Michal: Einstein už nás bohužel opustil...

2jkt: Zkusil jsem to...
to nemelo bejt nic proti wz-istum, samozrejme...
jojo, za pokus krome $ za net nic nedas, a nekdy to da treba prace or skola...
No moment, sic jsem vas na chvili opustil... ale ne navzdy, takze klidek X...:o)).