<b>Ušetřete si peníze, nepoužívejte Open Source</b>

Dobrá. Netvrdím, že linux je nejlepší. Každej OS má svý mouchy. Ale prostě když řekneš, že je špatně ovladatelnej tak sem docela vypěnil. Pracuju s ním cirka rok až rok a půl a za tu dobu sem se s ním naučil dělat takový kousky, co snad s windows jako takovejma ani nejdou. Jo k tomu jádru: Jak často vychází nový jádro pro win? Určitě ne častějc než za 2 měsíce, očemž stejně pochybuju a navíc: kolik má win vývojovejch řad jader, na kterejch soustavně pracuje. Neříkám, že to je vždy výhoda, ale zase na starší železa... Osoobně jsem vyzkoušel řadu 2.2.xx 2.4.xx 2.6.xx; existuje ještě 2.0.xx, přičemž 2.6.xx jsem si kompiloval sám. Není to zase tak velkej problém. Po pár prvotních zradách (člověk si s tím musí umět vyhrát) mi chodilo zcela bez problému. A ta rychlost. No teď moc neexperimentuju, jelikož jsem měl děravej HDD jsem to musel celý přeinstalovat a zůstal jsem u distribučních 2.4.18.
A ty co nechtěj, ať se v tom nerejou a zůstanou si u okýnek...
PS: linux není nejbezpečnější. Nejbezpečnější je údajně FreeBSD...
Nema IMHO cenu hadat se o tom, jak je ktery OS bezpecny... To zalezi predevsim na tom, co u neho sedi za usera.. Kdyz je user debil, ani nejbezpecnejsi OS nebude bezpecny...
No jo, pořád ;) Hustíte to do mě horem dolem, ale asi me moc dobře nechápete... nuže zodpovím pár dotazů

knower: rozštěpenost programů - každý vypadá jinak, některé jsou tam víckrát, půlka z nich je na hovno (netvrdím, že ve win tomu tak není). dále, nehledal jsem konkr. ten... L D... Péé (nevím, esli to speluju dobře), ale jednöduše řečeno něco ve smyslu "Apache troubles" "Mysql troubles" apod.

Majkls: když umíš tak umíš... tvoje věc. ne všem se líbí ovladatelnost linuxu a každej je jinej... já jsem se pomalu z neustálýho přehlašování do roota a zpět málem ZBLÁZNIL. tomu říkám ovladatelnost ;))) A myslíš že se mi okýnka líběj? Ale co mi zbejvá, já lepší alternativu oproti windows "zatím neznám".
Pokud se nepletu, tak z usera lze udělat roota. Ale většina znalců to nedělá. V unixu existuji taky uživatelský práva, tak jak ve windows. Unix je na tom však lépe.

Je pravda, že linux není pěkný, ale přece nemůžeš chtít ty grafický kraviny, kterým si windowsy brzdí systém.

>> já lepší alternativu oproti windows "zatím neznám".
Tak zkus XpDe(http://www.xpde.com/). Máš aspoň Windowské prostředí na linuxu.

Jinak. Nechce se mi tady rozpytlávat všemožné bláboliny. Blbečci ať zůstanou u windowsu. A ten kdo chce, ať si linux (FreeBSD) vyzkouší, čí používá.
Tomík: někde jsem ve tvém příspěvku zahlédl "blbečci ať zůstanou u windows"... to už jsi kapku přeťáp, kámo. Netvrdím, že by člověk s IQ 130 nemohl bejt blbeček, ale tvrdit, že win je pro blbečky, je už značnej úlet. Windows je stejně dobrej systém jako Linux, ať už se to někomu nelíbí nebo ne - každý je dobrý v něčem, každý zase někde propadá na plné čáře. Ovšem tvrdit o jednom ze sysů, že je pro blbečky, může fakticky pouze blbeček. Prober se a nemluv z cesty.

ad prostředí - nejde mi o efekty, jde mi o použitelnost... asi těžko se mi bude ovládat něco tmavého se zeleným písmem, nebo něco s nelogicky řazenýma menu či ikonkama, případně pooomaaaaliiinkuuuu vyjíždějící menu a blikající tlačítka... razím názor - "vzhled by měl být dobrý, rozmístění prvků a rychlost ovládání je ale důležitější"... bohužel já jsem dost náročnej uživatel, takže asi nikdy nebude prostředí, kde bude všechno "po ruce". A abych ho začal vytvářet, to bych se musel nejdřív pořádně naštvat.

ad práva rootu v linuxu - jestli se nepletu, nejdou dát a nejdou dát... existuje cosi jako přihlášení se jako superuser, ale ani to nefunguje absolutně jako root. Stejně tak nezabere dát člověku všechny skupiny a všechna práva, pořád nebude moct všechno jako root. Prostě v linuxu je jeden jediný absolutní vládce všeho - root. Ve windows je to naštěstí jinak a jde to tam nastavit snadněji ;)
I windoze mohou byt bezpecna, kdyz neni uzivatel hovado.. stoji to dost prace a namahy s konfiguraci (u linuxu je to btw mnohem snazsi) a instalaci 3rd party programu (ZoneAlarm, Kerio, AVG, atp., atd.), ale jde to..
Nipal>
Nehovor rozpravky o linuxe. Stiahni si LDP. A malo by tam byt nieco o sudo, su a podobnych prikazoch. Tie sluzia na docasne prebratie privilegii uzivatla, root alebo akehokolvek ineho uzivatela. Druha samovrazebna cesta je. Dat seba ako uzivatela do skupiny root a vela prikazov pojde ako root. Neodporucam na vlastne riziko. To ze nieco nevies neznamena ze to nejde. Pytaj sa a niejaky linuxak ti iste odpovie. Su to obycajne ochotny ludia. A to ako vyzera grafika. To sa da nastavit. Ak sa ti nepaci existuju aj komercne verzie grafiky pre linux. Ale treba za nich zaplatiti ako za windows :) Vid od spolocnosti Corel a podobne. Hladaj!
linuxroot: jo, su nefunguje stoprocentne - napriklad na praci se soubory, ktere smi manipulovat jen root, nelze ;) stejne tak priradit uzivateli prava rootu z nej neudela roota. Mimochodem ja tyhle postupy znam a prave u nich vim, ze nefunguji spolehlive ;)

A nenadaval jsem na grafiku, ale na rozvrzeni ovladacich prvku, ale to je blbe ve vsech sysech a kazdy user je jiny ;)
No přiznejme si, že linuxy nejsou tak uživatelsky přívětivé. Ovšem dostane se vám za to sladké oměny. Specielně ti co rádi bastlí se na linuxu vyřádí. Ale myslím si, že kde není taky špatný. Ty videa, co se mi na widlích cukaly, ty běžely pod linuxama naprosto bez větších problémů; takže věřte nevěřte... A co se týče tozložení ovládacích prvků: není problém pozměnit...
na widlích se cuká video? o tom jaksi nevím... to spíš se cukávalo na linuxu, v novějších verzích tučňáka už to docela šlape.

mno, já myslel pozměnit totálně, přestrukturovat programy atd... ;) nejde to ani ve win, ani v tux. bhžl :(
Jo na Windowsech se cuká video. Pokud máš pomalý komp (466Mhz). V linuxu to jede v pohodě bez cukycuk. MPlayer rulez.
Tak tak.... Mplayer je Mplayer :)) Eště jsem nevyřešil jeden problém: win-1250 znakovka. Nemohl jsem nikde najít, jak jí tam zadat. Neví někdo jak na to ?
Mplayer asi není Media Player, co? :-)
majkls: Použít windows, nebo si to v linuxech někde nastavit ;) Určitě to někde jde.

tomík: já mám zase problémy s rychlostí bootování linuxu ;) to než najede...
hanyZ: V podstate ano, je to media player, ale ne ten mrvosofti samozrejme :-)
majkls: Stahni si "font-arial-XX-cp1250", kde XX velikost fontu. Jeho obsah pak zkopíruj do "./mplayer/font", pak by se to mělo zobrazit normálně.

Nipal: Rychlost bootování závisí na počtu služeb. Nepotřebné můžeš vypnout. Aspoň si mezitím přečteš řádky :-) Je to zajimavé čtení.

Sojkovec: MPlayer neporovnávej s media playerem. Není to to samí. MPlayer je mnohem lepší.
Tomík: Mam na mysli, ze Mplayer (Gmplayer) je prehravac zaznamu, ano mnohem lepsi :-)
>>> Majkls

Stahni si hacknuty fonty, asi nejjednodussi reseni. Nemusis pak resit v jakym jsou kodovani. Viz. http://aa.vslib.cz/silk/linux/titulky.php
no já už to vyřešil stáhnutím z oficiálních stránek. Jinak dík za radu..
K těm Linuxum-
Jdou sesíťovat s widlema 2000 Profesional? Naklofe se s windowsem?
mam linux od Suse 8.1 Live Eval CZ
Měly by jít. Jediný, s čím sem měl problém byla znakovka, ale to je spíš otázka konfigurace sabmy. Sesíťvávaly je s s horšíma věcma, třeba win3.11 win95 dokonce s dosem :))
Jde to, zkousel jsem to, samba funguje, ale jen jsem to vyzkousel, nikdy nepouzival... (Linux s Win2000/XP, 98, 95)
A nemohli by jste mi nastínit jak? Linuxy nemám ani měsíc a je to pro mě španělská vesnice :-)

Jinak, když se to zesíťuje, tak by měl i fařit i net přes nějaké proxy, ne?
v /etc/smb/smb.conf je konfigurace samby. Pokud umíš trochu anglicky, tak ke každý položce máš nějakej komentář. Pokud potřebuješ vzdálenou správu, použij SWAT.
soubor smb.conf nemůžu najít :-((

Co je swat?