<b>Ušetřete si peníze, nepoužívejte Open Source</b>

...a firewallem
2Nipal: ted si me dostal, hlavne s tim BIOSem. Myslis si ze prolomit heslo do BIOSu je nejakej problem? Mozna pro sekretarku, ale ver, ze je to otazka par minut a staci ti k tomu sroubovak :o) Otevres kompl, najdes jumper oznaceny CMOS_CLEAR, prehodis ho do aktivni polohy, pockas asi 5sec, vratis zpatky, zapnes kompl. Vlezes do BIOSu (uz bez hesla), das loadnout nejaky rozumny default (setup default), nastavis si z ceho bootovat, savnes config biosu, zasunes nejake CD s live - linuxem a jedes :o)

I opensource programy mohou byt VELMI kvalitni - napriklad jeden z nejkvalitnejsich MP3 encoderu (nebal bych se rict i nejkvalitnejsi) - LAME - je taky opensource :o)

Jenom ten Linux (unix) neni o tom, ze kazdy kdo si za to sedne hned dela zazraky - clovek tomu musi dat trochu casu. Ale vysledek se jistojiste dostavi. Proc asi vetsina profesionalnich serveru beha na unixech? Proto ze ty firmy nemaji na to, aby si koupily Wokynka?

Vzdycky kdyz instaluju Win tak se hrozne bavim u tech hlasek co tam bezi - system WIN je jeste stabilnejsi, DOSove hry pobezi rychleji a spolehliveji, spousta novych doplnku a pruvodcu :o)) Vzdycky ve skole tecu kdyz mi vyskoci bublina s hlaskou "Na plose jsou nepouzivane ikony, kliknutim spustite pruvodce vycisteni plochy...." To uz je na me trochu moc.
jj, LAME rulez - tomu se nic nevyrovná!
Nastesti se ve windoze da vetsina nepotrebnych "wizardu" zneskodnit..
Na vymaz hesla z cmos staci vyndat tak na pul hodky baterku a je to...
BUGER: kompik s extra nastavenima, ktery hned tak z defaultu nerozjedes a linux na ne nenainstalujes? aha, vymontujes disk, uz ti "ctu" myslenky :))) jde o to, ze pokud je pocitac "as is", tak to neprolomis ;)

"Proc asi vetsina profesionalnich serveru beha na unixech?"
to je pravda. ale co to ma co do cineni s linuxem? to sou dva rozdilne systemy ;)

Bohudik neziju na jizni polokouli a nenavstevuju zoo.

Nipal
Linux a unix su sice dva rozdielne OS, ale linux vychadza z Unixu. A dobre nastaveny linux sa unixu co do bezpecnosti dokaze vyrovnat.
A este na margot dobre zaheslovaneho biosa a tak podobne. Co tak namiesto vymontovania hardisku pouzit Windows XP. Strcit nanho niejaky pekny program pouzit vyndows a flash biosu. Bac a je po hesle. Tod preco pani autori windows XP dali moznost aby windows dokazal flashnut bios?
Smazat heslo flashem biosu? Heslo je ulozene v cmos...
jo, heslo je v CMOS... melo by tedy byt ;)

Ještě pořád jsem letos v zoo nebyl. Naštěstí nemusím jet ani nikam do Antarktidy. A Linus asi neuměl zeměpisnou biologii... je to seveřan, nebo ne? :))
No když bude šikovnej programátor, kterej dokáže vlízt na paměť biosu, tak je to v kytkách... Nevím asi to maj vychytaný, ale co když je tam díra. kompe těž se. A jen taková poznámečka. BIOS je utrejch. Nevěřil bych mu. Protože, když někdo chce dostat data, tak obvykle za každou cenu. Bedna nebedna. Když už chceme diskutovat o tom, jak zabezpečit OS, tak winXP umí jednu bezva věc. Umí zašifrovat klíčem 1024 bitů soubory. No a než to rozluštíš, budou Vánoce... Pochopitelně ani Linux nezůstal pozadu. ext3 to taky myslím zvládá.. No jedna věc co linuxu upříti nelze: Může existovat bez grafickýho rozhraní. Chci vidět takovej windows alá dos. ještě jsem neviděl... A pochybuju, že by XPčka tak spokojeně běžely na P166...
P166? Pri dostatecnym mnoztvim RAM by mohly bezet i pouzitelne, kdyz se vypne skinovani a par zbytecnejch procesu...
No chtěl bych to vidět. Ale asi by to taky šlo. A otázka jestli jen použitelně nebo i spokojeně... A stačlilo by jim 64MB RAM ?
No to absolutne nestacilo.. Oficialni minimum je 128, a vzhledem k vykonu CPU bych jeste pridal.. A rikam, jen pouzitelne, spokojene dost tezko.. :)
Když použijete kernel s šifrujícím ovladačem (nebo zapatchovanej kernel přímo), může si bootovat dotyčnej jak chce, k datům se jen tak nedostane.
Bohužel, už roky se čeká, kdy bude i "ofic" jádro mít přímo šifrování. Zatím to tak ani v 2.6 není...
Ale kdo chce, mraky možností má samozřejmě už i teď.
Uz, ked nieco nemyslel som na vymazanie hesla. Ani zakodovany bios tudle na tom zalezi. Skusali ste niekedy programovat bios. Urcite nie. Tak si to skuste. Zoberiete a presvedcite bios, aby nezacal butovat z harddisku, ale zo siete (taky fajny linux). Mimochodom tato diskusia nema vyznam kazdy uzivatel ma svoj vlastny OS. Ale ty co namate na open source tak ho nepouzivate (amateri). Chcete vsetko naraz nic postupne a pri tom vam unikaju podstatne veci v ovladani PC.
ad ovládání PC - to uniká právě opensourcerům - nápovědy nikde, uživatelsky to taky není přívětivý. nejsem blbej, ale dobře ovladatelný program poznám... linux to není (a bohužel windows taky ne, ten je opačný extrém)
nipal co je podla teba najlepsi OS
Dobře ovládatelný není vždy nejlepší. A osobně si nemyslím, že linux je špatně ovládatelný. Dá se v něm dobře bastlit. Líp než ve winech... Sorry Nípale, ale musím tě zařadit do kolonky BFU. A hlavně: jak často se objevuje nový jádro pro win ?
Majkls:
Linux s GNOME je myslím velmi dobře ovladatelný...
Je sice pravda, že jsem proti Wokenicím a vůbec proti celému Mikrošrotu mírně zaujatý, ale budiž...
Na Linuxu je jedna chyba - Méně aplikací než na Woknouzech...
Kdyby jich bylo víc, Mikrošrot by se stěhoval na Mars - neměl by šanci...
Tak by to mělo být...
Jukněte na http://www.alt-f4.cz/
www.alt-f4.cz znam skoro nazpamet :-)
Skoda jen , ze jiz nebyly dlouho aktualizovane...
> Nipal

Tak se mi zda, ze mas mozna podobny problem jako autor zde komentovaneho clanku. K bodu a) v tvem prvnim komentari. Jsi proste liny nekoho se zeptat a co vic, sam se kouknout. LDP (Linux Documentaion Project), ktery si muzes stahnout v cestine te zanedlouho cteni provede kompletni vic nez zakladni praci v linuxu.

Jinak pochybuji ze jsi k win cetl nejakou prirucku. Prace napr. v KDE (graficky propracovanejsi nez explorer) je stejne intuitivni jako v prostredi win.

A ktvemu nazoru na OpenSource. Asi vlastne nechapes co to je, protoze ve vysledku je to program, ktery stale upravovan = mene chyb, vice stability.

Kazdy muze mit svuj nazor, ale na veci, ktere okusil, o kterych neco vi. A to
te s autorem clanku vyborne spojuje. Z tvych komentaru je jasne ze o dane problematice vis velky kulovy.
knower...

ad 1) aha, a o tom LDP mám vědět? heh to je právě ono - v Linuxu není na to nikde jasný odkaz ;) V gůglu když to dám hledat tak mě to zahltí sračkama ;)

2) Ony jsou k win příručky? Jsou, ale nepopisují mnohdy ani to co potřebuju umět ;) Stejně je to s linuxem ;) Příručky k němu prostě nepopisujou to co potřebuju já a já jsem asi dost atypická forma života :)))

3) Patle se na něm tolik lidí, že se mi nezdá jednotný. TO má být dobrý program? Program se má používát, nezáleží, jaké obsahuje bugy, ty by neměly být znát a hlavně by se ten program měl dát používat ;)

4) Já toho OpenSourcu okusil dost. Vím své ;)
Majkls: Pro mě za mě si mě zařaď kam chceš, já jen říkám, že nejednotný operační systém (jako třeba Linux - teď nemám na mysli jádro, ale to co je kolem, ty programy, nebo např. nemožnost více administrátorů, to mi na nich vadí) je nahovno.

K té ovladatoelnosti - dobře ovladatelný systém je nutnost. KDE je sice velmi dobře ovladatelný, ale kazí to ta strašná rozštěpenost programů, které s Linuxem jsou tradičně kombinovány.

PS: Názor na Win jsem možná neřekl úplně, ale aby bylo zhruba jasno, na které straně spektra jsem, tak říkám jednoznačně, že se mi nelíbí ani Gates, ani Linus. Dobrou noc.

PPS: K tomu jádru - ono existuje cosi jako Windows Update. Jádro to sice zrovna není, ale to je aspoň udělaný tak spolehlivě, že stačí jeho aktualizace v podobě nového OS ;)

PPPS: Srry že jsem to nenacpal vše do jednoho příspěvku, ale dlouhé příspěvky by se vám taky nelíbily.
Když to po sobě čtu, tak vidím ty reakce, které asi budou následovat :) Linuxeři, nechci vám kazit iluze, ale abyste něčeho dosáhli, budete muset ještě hodně makat. Vím že to není lehké, možná se někam probojujete, ale zatím... zatím je Linux pro pár "bláznů" a pro servery. Ke mně domů si bude hledat cestu ještě dlouho, prostě stále ještě není tím, co bych od něj očekával. Dobrou noc
> Nipal

pri hledani pomoci googlu to mas jako prvni nalezeny odkaz. Nekolik dalsich na prvni strane s vysledkem hledani na to taky odkazuji tak nevim o jakych "srackach" mluvis...
ad 2) opravdu nevim co potrebujes delat pod win co neni v priruckach. Chtel jsem tim jenom rict ze pochybuju ze ses windows ucil z knizek. Diky plne grafickemu GUI jsi se urcite vetsinu veci naucil intuitivne. Kdybys alespon zkusil napr. KDE, ktere jsou graficky na vyssi urovni, zjistil bys ze to tak v linuxu jde taky. Nevim o jake "rozstepenosti" programu mluvis.. Moh bys mluvit konkretne.
Jedina nevyhoda Linuxu je skutecne jen nedostatek klidne i komercniho CAD a grafickeho softu.. Jinac je Mrkvosoft odepsanej.. :/