Problém se zapínáním PC

Zdar lidi,
potřeboval bych helfnout s jednim problémem. Mám kompjůtr 700MHz, s deskou SiS, 128MB RAM, GeForce 4 MX 64MB. No a když ho zapnu a nabíhá operační systém, tak se tam stane nějaká chyba. Když pak PC restartuju, tak už to naběhne v pohodě. To se mi stávalo u Win98, tak jsem tam dal WinMe a Mandrake Linux 10 a u obou to dělá dál. U windowsů to buď hodí tu modrou obrazovku, ať pokračuju libovolnou klávesou a když něco zmáčknu, tak to nic neudělá, nebo mi win naběhnou, ale když pak zapnu nějakej program, hodí mi to nějakou chybu a program se nespustí. Pak zase pomůže jen restart. No a Linuxy se při nabíhání úplně seknou, takže tvrdej restart... Nevíte prosím vás náhodou, čím to může bejt? Mě už to vážně nebaví furt pouštět PC napodruhý či napotřetí. Jo a ještě bych měl dodat, že když při chodu náhodou restartuju (normálně i na tvrdo), tak naběhne v pohodě, jde prostě jen o zapnutí PC.

Dík za odpovědi, Bery
Když vše selže, tak format a rozdělení disku.
To nemůže nic přežít :-)
Tenhle problém jsem už někde viděl. Každopádně jeho příčinou je to, že při jeho startu se něco nedokaže napoprvé rozběhnout. Na vině může být cokoliv, především jak moc je procák přetaktlej a jaký je větrání.
vadné RAMky, vadný HDD, konflikt HW, skvrny na slunci, atd.... atd.....
Tvůj problém je přetíženej zdroj - na hranici funkčnosti.
Špendlík: Formátama už to párkrát prošlo a furt stejný.

Nípal: procesor neni přetaktovanej, větrák nějakej obyčejnej na desce, ale funguje, to jsem kontroloval...

DoubleThink: Možná ty skvrny na slunci by mohli bejt příčinou :o)

Pete: Ty už ses s tim setkal? Nebo z čeho tak soudíš? Tvůj důvod mi přijde nejzajímavější... a možná i dost pravděpodobnej, protože ten problém jsem dřív neměl... Začalo to tak nějak po přidání vypalovaček a grafárny...


A ještě bych měl jednu otázku, windowsy mi kopírujou a vypalujou maximální rychlostí okolo 1MB/s a Linuxy okolo 6MB/s, nevíte čím to je? Dost mě to v těch win štve.

Dík, Bery
Tak to asi bude zdrojákem. Tím, že jsi přidal další komponenty, se zdroj více zatíží. Možná by měl stačit 250W, nejlépe 300W.
Ještě předtím zkus tu vypalovačku vyjmout a zkus jestli komp jede. Aspoň máš jistotu.

U těch rychlostí. Máš ve Windowsu zaplí DMA? Jestli ne, tak to bude tím. DMA zrychluje přenos mezi daty.
K prvni otazce bych jeste mrknul jakej mas bios na desce. Update mi uz nejednou pomohl ve vecech ve kterych bych ani neveril, ze muze mit vliv.

U druhy otazky mohou mit vliv neaktualni ovladace pro win...
Ja bych to tipnul na zdroj, jestlize nemas pretaktovano....
Koukám. To s tím zdrojem, to je zajímavý. Tohle se mi fakt ještě nestalo. Ale RAMky vypadaj podobně, ačkoli když vidím tu konfiguraci - ta bude asi hodně žravá. Ale 300 případně 450tka to spraví :))
Majkls: Me uz ano, stal jsem u pripadu, kdy 200W zdroj nebyl nejak schopen uzivit 2 HDD + GF4 Ti
Tak takovou techniku nemám. Sem rád, že žiju :)). To bude asi tím....
no tak kupovat novej zdroj se mi do tohohle kompu nechce, budu to muset nějak přežít...

Tomík: DMA? Co to je? Kde to zapnu?
DMA = Direct Memory Access (Primy pristup do pamti)
Primy prenos dat mezi zarizenim a pameti, data nejdou pres CPU, pro hdd to zapnes v biosu, pak v samotnem systemu ve spravci zarizeni..
DMA se ve win tváří jako zapnuté, ale možná je to nějaká stará verze... kdo ví....

Dík
DMA chtej obcas widle zapnout rucne, v linuxu viz `man hdparm`. zkusil bych bios update, tady to vypada, ze pri studenym startu stroje se neco nenainicializuje, prip. nainicializuje blbe. jednoznacne hw problem, protoze pravdepodobnost stejneho bugu ve win a v linuxu je pomerne miziva.
BTW muze to byt nekompatibilitou komponentu.. Kamosovi napr. nesel spustit napoprvy PC.. kvuli grafice, kterou MB spatne zinicializovala, az napodruhy sla
coz je pak na reklamaci/update fw/update biosu.