Flame - XHTML vs. HTML

Aby se to tu trošku rozhejbalo, tohle by byl flame jak vyšitej, snad se udrží ve svých mezích ;)

Co mi vadí na XHTML:
1) zabere více místa = více bajtů = delší načítání stránky
2) není stopro podporován dnešními prohližeči
3) začíná se strašně odchylovat od původní idey - být co nejjednodušším a nejméně ukecaným jazykem pro tvorbu webových stránek

Co mi vadí na striktní verzi HTML 4 a všech striktních XHTML:
Nepodporuje (či spíše nezná, prohlížeče jej podporujou) atribut target u elementu a, čímž se někdy mohou stránky stát nepoužitelnými.
1) U me to je naopak
2) No to je kvuli tomu modremu E :D Ale stejne nevyuzivam nepodporovane veci
3) Vzdyt on je jednoduchy. Pane, videl jste nekdy XHTML zdrojak?

ad target:
Prave ze target je podle me nepristupny, je to spatne, hnusne, podle, debilni (pardon), divne .... proste target nesnasim.
XHTML zdrojáků jsem viděl plno... myslím, že bez toho X by hodně bajtů ušetřili.

ad target:
Jak ho teda chceš řešit? Atribut target je ta nejjednodušší a nejpodporavetelnější možnost.
Mno a co jsi videl navic v tech XHTML, ja zas videl vic v tech HTML zdrojacich. Btw target je uplne na nic. Pockej chvili .... uvedomis si to.
Cau.
Mam taky problem. muzete mi nekdo poradit? Name strance se mi nezobrazuji nektere obrazky, a kdysw na ty zobrazujici kliknu, misto jejich zvetseniny se mi objevi "error 404", tato chyba se mi obevi i pri nacitani vedlejsich stranek. Predem dekuji za odpoved. Mrvin
Cau.
Mam taky problem. muzete mi nekdo poradit? Name strance se mi nezobrazuji nektere obrazky, a kdysw na ty zobrazujici kliknu, misto jejich zvetseniny se mi objevi "error 404", tato chyba se mi obevi i pri nacitani vedlejsich stranek. Predem dekuji za odpoved. Mrvin
Fakticky a pratkicky je to dnes porad jeste uplne jedno...
Co se targetu tyce - nebylo by lepsi ponechat rozhodnuti na uzivateli, jestli chce nove okno nebo ne?

No a jeho pouziti ve framech - myslim, ze framy uz jsou minulosti.
Co je v XHTML zbytečně navíc:

xml opičárna hned na začátku... myslím že nějaký to <?xml... > a že to je nějaký kódování, přitom k tomu účelu slouží <meta ... > tagy
každý nepárák má o dva bajty navíc - mezeru a lomítko, např <hr />
hodnota každého atributu musí být v uvozovkách, i když je jednoslovná či dokonce žádná
dále tu je toto: selected="selected", checked="checked"
a nejvíc mě vadí <![CDATA[...

Je skutečně XHTML kvůli pouhému pocitu modernosti třeba? Já volím použitelnost a rychlost, nikoliv frajerství "Hele já mám stránky v XHTML, to je žůžo, co?"

A ten u toho targetu by mne fakt zajímalo, jak je možný, že ho w3c odepsalo, asi jim to nemyslí... jsou stopro situace, kdy je target třeba, melte si klidně co chcete ;)
DoubleThink: mno pokud třeba je na nějaké stránce kam se složitě přihlásil a je odkaz "ven", nebo do sekce, kde třeba není navigace apod. (v případě, že nejsem v framech) - např. webový chat uvnitř webbased onlinové hry, tak je stopro lepší otevřít nové okno, než se znovu přihlašovat nebo brouzdat historií.
Nípal: Chaty stranou, to je jina pohadka.
To uzavreni a uvozovky: No a? Nejakych par bajtu mi nevadi, pokud ma stranka pod 35 KB, tak jsem v pohode. XML deklarace byt nemusi a nedoporucuji ji, protoze pri ni se IE hodi do quirka. CDATA taje neni nutne. Apod. Jinak treba v HTML (4.0) jsou ruzne opicarny typu bgcolor, font apod. ktere zdrojak rozsiruji vice nez XHTML.
bgcolor? font? dekuji, nechci, to ja nepouzivam, i bez toho se HTML 4 obejde ;)

XHTML 1 je prostě ukecanější než HTML 4 ;)

Chaty nestranou, proste atribut target je treba... a i na jine veci, zakladem celeho toho webovskeho kolotoce je tento citat:

"Cesky (i jakykoli jiny) uzivatel internetu je vetsinou debil, ktery jen hleda informace... zato se nechce ztratit."
Bylo by mozna dobre si uvedomit, ze nova verze HTML uz nebude... ted uz se bude pokracovat vyhradne v XHTML. Takze za nejakych 3-5 let nebude zbyti, nez prejit na XHTML
Btw kdyz mas vsude target _blank, tak je pak uzivatel zmaten, ze ma otevrenych 10 stran apod.
No a? Tak nová verze HTML nebude... ani nemusí bejt žádná nová verze (X)HTML, protože účel jazyka je plněn dokonale a XHTML už do něj jen přidává nepraktický zobecňující blbosti. Kdyby se tak pánové z w3c pustili do CSS a přidali barevné přechody, více pozadí v jednom prvku... to bych bral. Ale "vylepšovat" něco, co už plní dokonale svůj účel, mi připadá zbytečné.

Zůstávám u HTML i kdyby ho zrušili ;)
#lama: všude ne, ale jen třeba v jednom nebo ve dvou odkazech ;)
> nepraktický zobecňující

nevim, ale tyto 2 slova se nehodi do jedne vety.

Kazdopadne to X je Extensible (=rozsiritelny). To znamena ze XHTML (potazmo XML) je univerzalni jazyk, ktery v budoucnu nebude slouzit jenom na zobrazovani stranek, ale treba pro nejruznejsi elektrospotrebice (mobily, chytre lednicky, atd...)

XHTML webdesignera nuti pouzivat tagy jako oznaceni VYZNAMU nikoliv PODOBY textu (tak jak byl jazyk HTML puvodne zamyslen)
pro spotrebice je nejlespi binar nebo XML... ale HTML?
az budes nekdy muset vyeditovat binarni konfigurak, aby se ti vubec rozebehla nejaka graficka blbustka, budes mluvit jinak a pet ody na textovy soubory :-). xml do configu je imho pekna haluz, blbe se to rucne edituje.

ad uvodni flame:
1) velikost - vis, ona taky existuje komprese dat na urovni HTTP protokolu. o kolik procent je vesti zdrojak stranky v xhtml nez "cisty" html? netvori vetsinu vetsiny stranek spis text nez tagy?
2) vysvetli.
3) vysvetli.
nechápeš, tvoje věc... xhtml obsahuje některé tagy (např. object), které nejsou kloudně podporovány. a k bodu 3 - XML na stránky je zbytečná zobecněnost, která jen zvětší zdroják.

k té kompresi ... musí ji podporovat prohlížeč... i když ji asi všechny brausry podporujou, přes telnet už to nevysosáš a tak prohlížeče, které si dělají začátečníci, vořou a vořou...

ad prevaha tagu nad textem... nekdy netvori, jde o to, kolik informaci stranky nesou, je mozne, ze lama pages maji text pod 50% celkoveho objemu dat, to je celkem mozne, ale to je problem autora, ne HTML.
> k té kompresi ... musí ji podporovat prohlížeč... i když ji asi všechny brausry podporujou, přes telnet už to nevysosáš a tak prohlížeče, které si dělají začátečníci, vořou a vořou...
to uz je trochu overkill, ne? kdyz uz sosas stranky telnetem, tak samozrejme i ty komprimovany vysosas, protoze komprese se zapina jenom tehdy, kdyz ji browser podporuje. doporucil bych ti lynx/links, ten ma trochu vic user-friendly ovladani nez telnet :-)

> a tak prohlížeče, které si dělají začátečníci, vořou a vořou...
ehm?

> ad prevaha tagu nad textem... nekdy netvori, jde o to, kolik informaci stranky nesou
ja psal "vetsina vetsiny stranek", jo, vzdycky jsou vyjimky...

> xhtml obsahuje některé tagy (např. object), které nejsou kloudně podporovány
vysvetli. uved nejlepe konkretni priklad.
Btw XHTML je jednodussi nez HTML, nemas tam zbytecny atributy a tagy, ktery se daj jednoduse nahradit CSSkem.
Kdyz uz jsme u komprese, u modemaru je uz na urovni PPP...
Sojkovec: PPP? Proste Profesionalnich Prohlizecu? :D
point to point protocol :-)