Pomozte: Linux Mandrake 10.0

Poradte prosim, jak mam prejit na Mandrake 10.0. Budu tam potrebovat nejake drivery ci tak neco? Jak tam rozchodim internet? Potrebuju o tom vedet co nejvice informaci, tak sem kdyztak hodte nejakej odkaz, ale skoro vubec se zatim v linuxu nevyznam, tak hazejte jen 100% lamacke odkazy.

Diky, mirrda
1) - budeš určitě potřebovat rozdělit disk ( asi 5GB na linux+ 200MB na swap ři 192 MB RAM)
2) - určitě si nainstaluj konqueror a doporučil bych KDE, ale to je otázka zvyku.
3) - drivery pravděpodobně potřebovat nebudeš, pokud nemáš něco extra novýho nebo něco od nějakého neochotného výrobe. Jinak na nvidii se daj stáhnout u nich na stránkách a ATi dala k dispozici rererence, takže podpora na většinu karet je v jádře.
4) - dobře si zapiš hesla.
5) - nikdy nepouštěj kde a xka pod rootem
6) - když budeš něco potřebovat udělat jako root, vlez si do konzole, dej su root a pak udělej příslušnej příkaz.
7) - doporučuju stáhnout videa ze silicon hill archivu(ftp.sh.cvut.cz). Jsou to sice přenášky na ČVUT, ale myslím, že poslouží dobře.
Jestli máš ten Linux z Computeru č.15-16/2004, tam je DVD Mandrake Linux 10.0 Cz i se vší dokumentaci, v časopisu je vše vysvětleno.

Já bohužel i když mám předplatné s DVD mi příšlo jen CD :-((((((((. Musel jsem reklamovat.
podle adresy ---.195.108.194.contactel.net mas nejspis internet pres telefon (nenadavej mi jestli se pletu). linux ma minimalni podporu pro softwarovy modemy. existuje sice nekolik driveru pro linux, ale na jejich rozchozeni je zapotrebi dobra znalost linuxu. externi modemy fungujou normalne, pripojeni pres kabel taky.
Kdysi jsem měl taky softmodem a než se patlat s instalací ovladačů (stejně jsem tenkrát žádný nenašel) tak jsem ho prodal a koupil si externí (RS232C), u kterého nejsou ovladače potřeba.
Instalace připojení k Internetu je součástí instalace novějších SuSE a tuším i Mandrake. Je tam na to průvodce připojením.
u mandrakeu bych se nebal
Nedavno jsem to instaloval, tak t isnad moje lamerske postrehy k necemu budou.
1) Ja linux nejdriv zkousel jenom z Live CD. Me se osvedcil cesky Danix (www.danix.cz)
2) Pred instalaci je potreba prerozdelit disk. Perfektne to zvladnul Partition Magic. Staci uvolnit misto, nova partition a swapka se vytvori pri instalaci.
3) Graficky desktop KDE je hodne intuitivni, zakladni operace se v nem daji rychle zvladnout.
4) Drivery jsem zadne nepotreboval, veskery software si to naslo samo, podporovanyho je toho uz dost. IMHO, pokud mas Chipset VIA ses za vodou.
5) Internet nevim. Me ho to pres WiFi rozjelo samo a bez problemu.
6) Jestli s tim jeste nemas zkusenosti, urcite si nejakej casek jeste nechej Widle.
7) Parkrat jsem zavital na tvuj blog a koukam, ze delas weby. KDEcko ma krasnej textak, KWrite a ten umi zvyraznovat syntaxi, ale to jen tka btw :-)

Kdybys cokoliv potreboval, tak se na me obrat, snad to nejak vyresime, popr. nekdo jeste pomuze.