Hmmm... tak asi jsem to jaksi taksi rozbil... prostě za žádnou cenu se v ms-dosu nemůžu dostat na jinou jedtku kromě a: a b: a myslím, že bych potřeboval na d: na cd-romku... SAKRA! že já to vůbec dělal...
V BIOSU si nastav bootovani z CD a pak ti instalacka nabehne sama. Btw nechces zkusit Linux?
No někdy ho asi skusit chci, ale teďka to dělám kvůli tomu, abych se mohl připojit na net a ten programmyslim funguje jenom ve win...
Hmmm, ale ako se to dělá?! Jsem v biosu a nahoře zmáčku "boot" a co tam pak... V tomhle sem úplně stracenej...
First Booting Device -> CDROM
Second ... -> Hard Disc (to se v kazdym biosu jmenuje jinak)
Third ... -> empty
případně tam házíš pořadí, tak tam dej cd,c , nebo cd,a,c
Mno jo no... Jenže ejá mam ňákej bekanej BIOS... Já nemam takovej ten klasickej kde sou obrovský sloupec, já mam... jmenuje se AwardBIOS Setup Utility .... Tam ňák vůbec nic neni...
to ti bhžl neporadím ani přes majl ;) na tyhlety věci nejsem odborník :(
Hmm.... já sem v tomhletom úplná lama...
Ale prostě já bych věděl, jak to nastavit, kdybych měl ňákej normální bios,ne tenhleten zelenej... malej... hnusnej...
Já teda mám award bios a tam dám prostě > Advanced BIOS Features Setup > First Boot Device, Second Boot Device atd.
Pokud máš nějaký netradiční bios, tak jdi na stránky phoenix technologies a tam si najdi manuál ... Jinak nevím
Co tohle?
http://www.phoenix.com/NR/rdonlyres/EEB89E24-3EA7-46F0-84F9-3A428F8F6CA8/0/biosawardgeneric.pdf
meca: Jak si v tom nadlidskym ukolu pokrocil? :D (neber to osobne)
A jé, tady někdo moc kouká na "Kukuřičné děti" ;-)
>>TEN KDO KRACI ZA RADAMI <& >> Řeknu to slušně... vysral jsem se na to! Koukal jsem se k několika dalším lidem a já mam prostě ňákej úplně teplej bios... prostě nemůžu najít, kde mam nastavit, aby to vzalo první cd-romku... ale to už je jedno, čekám na známýho, ten mi tam nainstaluje win 2000, aspoň tam teďka nebudu cpát 98...
Jo, neboj... já vim, že prostě v tomhletom sem lama a prostě pro mě to je nadvesmírný úkol...
>> já mam prostě ňákej úplně teplej bios
LOL, tak to jsem jeste neslysel, ze by biosy menily sexualni orientaci :-)
>> kde mam nastavit, aby to vzalo první cd-romku
Nejspis nikde. Melo by to projit autodetekci. Pokud to nejede, pak je mozna spatne nastaveny jumper (Master, slave, CS,...)
Hele můj bios je možnej všeho... možná to je i zoofil...
Jo aha, tak jumper... Nevim skoro ani co je bootovací jednotka...
Zavaril sis to sam, kdybys napsal ze mas w98 a tak by to slo vsechno jinak, nebyl by problem v tom ze bootovaci disketa nedokaze precis data z NTFS (takze ani místní disk c:), misto partion magic v8 by ti stacil 6.0. Rozdelil by sis disk jak sem psal ja a mel bys na kompu 2 OS (os - mno radsi to napisu lowercase ;D) a jak sem psal ja rucne smazal stary windle. Pak bys hodil na c: ty w2k a mel bys to pojisteny 2x.
>>Nejspis nikde. Melo by to projit autodetekci. Pokud to nejede, pak je mozna spatne nastaveny jumper (Master, slave, CS,...)
Sojkovec: Na to bych to videl jenom kdyby si tu mechaniku pripojoval sam ale to asi nevyjde...
Bude nejspis spatne vysmahly cedo s prepsanym MBR, ale to uz je ten OT
>> nebyl by problem v tom ze bootovaci disketa nedokaze precis data z NTFS
Ale jo, existuje dosova utilitka readntfs, ktera umozni cist NTFS pod dosem (alespon z casti)
>> Bude nejspis spatne vysmahly cedo s prepsanym MBR, ale to uz je ten OT
AFAIK CDka nemaji MBR
>>Ale jo, existuje dosova utilitka readntfs, ktera umozni cist NTFS pod dosem (alespon z casti)
Ja sem nerek ze by to neslo, nemusel by to hledat a rovnou z diskety by se podival na FAT32 disk.
>> AFAIK CDka nemaji MBR
No voni ceda maji i jinej souborovej system nez FAT12/16/32, NTFS, EXT2/3 coz? Kazdopadne je tam nekde zavadec systemu kterej se nacte pri bootovani ceda, ja sem tomu (ze zvyku) vzdycky rikal MBR...
>> Kazdopadne je tam nekde zavadec systemu kterej se nacte pri bootovani
nemyslis nahodou boot sektor? MBR je na neco trochu jinyho
Kdyby to nekoho zajimalo tak je to ISO9660
MBR je boot sektor na FAT discich?
Napr. Nebo taky novejsi UDF.
tam nemel bejt ten otaznik (?) ted vy vypada ze se ptam!
>> ted vy vypada ze se ptam!
Drsny moc, ja mam dneska fakt dost ROFL
>> MBR je boot sektor na FAT discich
To ne. MBR obsahuje informace o tom, jak je disk rozdelen, atp. Boot sektor je na kazde parition, kdezto MBR je jen jeden, hned na zacatku. Moc se to nevi, ale tahle cast disku zustane netknuta formatovanim, takze je-li v ni virus, neodstrani se formatem.