chcel by som si doma nainstalovat linux, nepoznate nejaku stranku na ktorej by bol nejaky navod ako zacat? A aka verzia je najlepsia pre lamy ako ja?
Diky moc
mno co takhle to hodit pod Fedora Core 2, je to pekny, barevny a klikaci ;-)
http://linuxiso.org/
jinak ty tutory najdes urcite na www.abclinuxu.cz
S Linuxem jsem začínal na Mandrake. Přiložena je i pěkně napsaná příručka pro začátečníky. Dále je plno informací pro začátečníky i na Internetu... Co, jak, proč, kde, kam, kudy, a nejčastější problémy při přechodu z Windows.
slackware 9.0 a bichla pouzivame linux
Fedora.. to je lepsi pockat si do 1.11. na FC3, slacky jsou dobry, skoda ze nemaj rpm, Mandrake je dobrej pro zacatky, takze MDK nebo Fedoru, vyber si.
mirrda: Mno dobre, RH vsechny ovlivnil. SuSE jde no... ale je to proste komerce, nic tam neni, stara verze... FC3 je mnohem aktualnejsi a vybavenejsi a open source.
Debian... A dyť je to všehcno stejné. Stejné jádro, stejné knihovny, akorát jiný instalátor, případně grafické klikací nastavování. Já jsem konzerva, mě se nejvíc líbí instalátor debiana a na nastavení ppp (dialup) klikat nepotřebuju....
Marek> to sem taky kdysi resil a stejne sem nakonec musel klikat :{
Já ne, já jsem si přečetl návod... ;-)
Nerad bych tu rozjel flame, ale fakt je, že záleží na každým jednotlivci, co používá. Mám Debiany a Mandrake. Mandrake bych doporučil začátečníkům, zejména těm, co nemaj nervy narovnávat zmršenej systém po začátečních experimentech.
http://www.abclinuxu.cz/clanky/show/9503
A z vlastních zkušeností doporučuju NEIGNOROVAT hlášky typu "udělám to, ale může dojít k poškození, fakt udělat?". Já jsem to udělal a musel jsem celého debiana po několika letech úspěšného provozu přeinstalovat. Totoálně jsem mu rozbil ext2, vědomě, vlastním přičiněním a ještě jsem to odsouhlasil. Dobře mi tak.
Pozor na to. MDK je skvělá distribuce pro začátečníky, ale na novém stroji jsem nenainstaloval síťovou, ani zvukvou kartu. To začátečník nezvládne.
Já jsem to zahodil a instaloval Debian. Vše je OK.
MDK snad raději na rok, dva starý stroj, to snad ano.
Dalibor: To jsem se zasmal. Jak moc jsi zacatecnik? Ono to vetsinou byva opacne. Mandrake je jednoduchy a urceny prave pro zacatecniky. Dedian je same nastaveni a zacatecnik z toho bude mit hlavu kolem.
Uz pres dva roky pouzivam MDK a nenasel jsem zadne chyby. A to jsem měl všechny jeho verze (od 8.2 do 10.1). Sitovky by mel chytit bez problemu. S zvukovkou priznam se muze mit problemy. Ale nerekl bych, ze by to melo byt slozite to nastavit.
ještěk "slackware nemá rpm". Existuje balík, který se jmenuje alien, který předělá snad vše na vše rpm<->deb<->tgz a bůhví co ještě. Úspěšně vyzkoušeno, instaloval jsem si balíčky rpm ze suse do debiana. Akorát starší alieni neumí novější rpm, ale to je pochopitelné.
MDK je user-unfriendly :/
Jednou jsem hrál kousek jedné hry, ta se taky jmenovala MDK (mruder dead kill, nebo tak něco to znamenalo) (-;
MzM: Spíš Murder Dead Kill, né? ;)
Byla to to docela zábavná hra...
nanyZ, já jsem ji hrál jenom kousek. Měl jsem ještě PI200MHz, tak mi to moc nejelo. Ale zaujal mě tam zoom na střelné zbrani. To byl snad první. Dá se to ještě někde sehnat?
jo, MDK, to byla HRA! este ji mam schovanou...
Tonik> uploadni pls, at to nemusim hledat :}
Me kdysi hodne silne oslovila Operace Flashpoint.
Pat: co? cely cd? a jako kam?
promin nevim jak je to velky, rikals stara hra..
Pat: aha, tak ne cely cd, ma to "jenom" 220 MB...