Počítač se vypíná, paměti odchází srát... :(

Jsem nešťasten. Před pár dny to začlo. Počítač se během normální činnosti sám od sebe vypnul. ale nebylo to tak, že by se jen restartoval. Prostě se jakoby vypnul (Jako bych podržel power) , vypnuly se větráky, po chvilce se zase vše rozjelo... Pak začal další problém, začaly mi padat programy jako hrušky (Firefox i IE, ICQ, PSP a další).

Tak jsem nabootoval z diskety MemTest a ten odhalil vadnou ramku. Mám (měl jsem:-/ ) 3 sdram dimm moduly (128, 128 a 32) Vylučovací metodou jsem odhalil chybový (jeden 128) a vyřadil ho.

Asi dva dny to jelo v pohodě, všechny programy jely spolehlivě, i když pomaleji (přeci jen -128 mega) a pak zase vypnutí a hrušky se vrátily :( další memtest, další modul(32) v řiti.

Teď už to nechci zapínat, aby mi to neodrovnalo i ten poslední. Čím to může být? Zdroj? (Je starý cca. měsíc, fortron, na který jsem slyšel jen chválu) Nějaké kolísavé napětí? (Předtím to nikdy nedělalo) Nějaká jiná komponenta? Sw chyba? Napadá někoho něco? Zažil někdo podobný opruz?

Díky

Jo a není to ani blaster, sasser nebo jiný vir , xpéčka mám zaplátované, odplevelené a zaantivirované...
Může to být
1.) špatný "přívod" elektřiny do paměťových karet
2.) nekompatibilnost s jiným hardwarem
3.) špatné ovladače základní desky
4.) záplata widlí (špatná záplata mi shodila lan kartu a zdroj)
5.) nedostatečné zajištění paměťové karty na motherboardu
6.) špatné kabely (ad 1)
typoval bych, že je někde přepětí. to znamená vzít voltmetr a měřit a měřit a měřit. Ale můžou bejt i divný ramky, i když tak bych to neviděl.

Nejdříve bych změřil zdroj holej. jestli je 5V stdby. pak ho zkusit spustit signálem (nevím, kterej pin to je na konektoru) a proměřit všecky napětí. Neměly by se lišit víc jak o +- 5%. Když bude vše ok vzít desku, vybrakovat ramky a změřit impulzní zdroje na desce (nejlépe u kondenzátorů). Toť rada. víc nevim.
> to znamená vzít voltmetr a měřit a měřit a měřit.
Hehe, to bych nezkoušel (hlavně u zdroje ne). Kdyby byla závada ve zdroji, tak to servis neopraví, pokud na to nemáš záruku (nebo mám alespoň takové zkušenosti). Oprava zdroje na vlastní pěst bych doporučoval jen profesionálům, ale někdy se i jim, oprava zvrtne a zdroj je v háji....
Napadlo mě: blbne chipset, jednu dobu mi neustále padal comp, dlouhodobě jsem ho sledoval a pak jsem přilepil chladič na chipset a bylo po problémech. - zkus to nechat vychládnout a vrazit tam zpátky paměti. Jestli to pojede aspoň chvilku, zkus prstem, co bez chlatiče moc žhaví (bacha na puchýře). Mě se to taky projevilo až za nějakou dobu (zaprášilo se to nebo co).
Pak mě napadlo, že mohly lehce zkorodovat patice na pamětech. - zastrčit paměti a zakvedlat s nimi.
Nebo obojí. - zakvedlat, chladit....
Třeba mě ještě něco napadne.
Zkus vysledovat (jestli budeš mít tu odvahu), kdy to padá. Mě to padalo, když byl na sběrnicích provoz (většinou grafika), tak jsem myslel, že mi odchází grafika, ale nebyla to pravda.
Dík všem za návrhy.

Já vycházím z toho, že předtím vše fungovalo v pohodě. Pak jsem vyměnil case + zdroj. Téměř měsíc to jelo v pořádku a pak začly ty problémy. Ještě mě napadla jedna věc. Mám starou grafiku : Rivu TNT2. Ta měla na sobě prťavý malý větráček, který měl už úplně zmršené ložisko a řval jak tur. Takže jsem ho během výměny casu odmontoval a zkusil jet bez něho. Kontroloval jsem to a jevilo se to bezproblémově. Navíc velký case, dobře odvětraný, teplota minimální. Nemohlo by to být tím? :-/

Michael Le :

ad.
1) ?
2.) Nemyslím, měnil jsem jen to výše, předtím vše olrajt.
3.) Taky nemyslím.
4.) Já to s tím záplatováním nepřeháním. SP1 + podle potřeby. Spíš ne
5.) Řek bych, že ne...
6.) ?

Majkls: No, nejsem zrovna elektrikář;) Mohl bych tam zkusit namontovat starý zdroj, ten jel bez problému, ač byl trochu hlučnější...

Marek: Paměti drží dobře, řek bych... Ten chipset, hmm :-/
Ta nechlazená nVidia. Ono většinou větráčky bývají jenom tam, kde jsou potřeba. To by taky mohlo být ono. Zatíží to nevhodně čipset a pak to dělá skopičiny jinde. Fakt to zkus prohmatat, jak to kde žhaví.
..ještě ty paměti. Ony mechanicky možná drží. Občas se to ale hodí elektricky vyčistit. V nouzi stačí to zakvedlání. Jinak jsem úspěšně vyzkoušel "ošmirglování" kontaktů pamětí obyčejným papírem. Zkoušej, uvidíš. Při nejhorším to hoď po nepříteli. (-;
Marek: Dík, vyzkouším tvé rady... Z okna bych to házel nerad. Onassis zase nejsu :D
hanyZ: Pokud bys zjistil, že to je tou grafikou, tak mám na prodej GeForce 2 MX 400. Je to sice šmejd (trochu lepší, než máš teď), ale psát kód se na tom dá. Cena? Třeba 450kč. Větráček nemá a nikdy neměla :-)
Marek: Tak ono to snad fakt zabralo (klep, klep) Podařilo se mi vzkřísit jednu ramku šmirglem :) Druhá je však zřejmě dead :/ Na vgu jsem nasadil ten větráček. Chipset na desce jsem zkoušel a je docela cool, je na něm tenoučký pasivní chlaďour.

mirrda: Dikes, ale asi si zítra koupím Radeona 9250. V Alfě bratru za 1700 s daní. Žádný zázrak, ale na psaní blogu stačí :) Navíc má tv-out a dvi... Pokud bych se ale přece jen rozhodl hamounit, tak se zítra ozvu :) Uvidím, co se mi podaří vydolovat z matrace, i nějaká paměť by bodla...
Na "šmirglování" kontaktů se výborně hodí obyčejná školní guma. Obsahuje úlomky skla a ty dokáží hezky vyčistit zašlé kontakty.