Mimo téma vládne

Ach jo, tohle mě otravuje :-(

Já ti absolutně nezazlívám, jestli používáš nebo nepoužíváš diakritiku, když se ti tak píše rychleji. Je mi to šumák, přečíst to umím, děkuju za optání.

Tadyto je ale WZ fórum, ne IRC plné vývojářů UNIXu, a těžko můžeš chtít, aby se zdejší zvyklosti radikálně měnily kvůlivá tvým zvykům odjinud.

"Svoboda" u mě není nutit všechny k osekání jejich jazyka, ale nechat každého, ať si škrábe, jak uzná za vhodné.

Podle tebe jsem ovšem "méně schopný a neperspektivní jedinec" a asi bych měla skočit z okna. Dík, že to děláš pro mé dobro :-p
<HTML>>>Jinak, bez diakritiky samozřejmě píší jenom analfabeti

V tom pripade jsem analfabet, protoze bez diakritiky pisu do fora, pisu maily, pisu SMS, pisu vsude vsechno (az na vyjimecne pripady). Delam to nejen kvuli rychlosti ale predevsim kvuli kompatibilite.. n</HTML>
> To, ze neco muzu roztahnout do tolika odstavcu je dano predevsim tim, ze to mohu rychle napsat a neztracim tolik casu, jako bych to psal s diakritikou.

…čímž se elegantně staráš o to, aby se s tebou míň lidí hádalo, protože spoustě kolemjdoucích ty sáhodlouhé litanie nestojí za přečtení.

Drtivá síla myšlenek tkví v jejich krátké a pádné formulaci, která strhne davy ;-)
Richard: Ale no tak. Samozřejmě jsem to myslel ironicky.
Pokud Ypkis píše, že diakritiku používají leda neperspektivní či méněschopní jedinci nebo něco takového (Což teda, mimochodem, dost silně zavání Hulánem), tak jsem prostě napsal taky takový kec, nic víc.

A vůbec. Tohle je vážně debata o hovně. Takové jsou sice v "pokecu" (odmítám tomu říkat "mimo téma":) skoro všechny, ale tahle mě navíc nebaví...
Tady jeden méně perspektivní člověk (já):
Já jsem si vždycky myslel, že inteligent se umí přizpůsobit prostředí. Když tam jdou psát české znaky, tak je tam píše, protože se to prostě rychleji čte. Když se neumím přizpůsobit, musím si najít vhodou výmluvu (třeba IRC). A že by se to pomaleji psalo? Jaký je rozdíl v napsání "z" a "ž"? Všechno je to jedno písmenko. Jo, "Ž", to je něco jiného, ale to se píše tak málo, že to snad ani nestojí za řeč. Navíc to vyváží rychlejší čitelnost.
Ne, to nemá cenu.
Ypkisi:

Nepotřebuji nikoho (narozdíl od Tebe) urážet, takže neřeknu, co si o Tobě myslím (protože to musí být už každému jasné), ale přesto se vyjádřím k ostatním bodům:

-Diakritiku používám podle toho, jakou mám náladu a podle příležitosti.

-To, že neznáš žádného slušného programátora je mi úplně jedno. Slušný programátor, který vyrábí programy pro takový lamy (sorry, neber to jako urážku, vždy´t je to pravda) jako ty, musí používat diakritiku, protože hromada uživatelů prostě text bez diakritiky nesežere.

-Umím se vyjádřit i jinak, než Diakritika Rulez, dřív jsem se vyjadřoval i k odborným tématům. Ale poslední dobou už mě baví jenom hádání s Ypkisem, takže už přispívám jen do Pokecu. Je mi líto, ale nemám trvalé připojení k internetu a webdesign je pro mě pouze koníčkem.

-Někdo kdo nemá s WZ nic společného: doufám, že to bylo na Ypkise. Já na WZ web mám, jenom ne veřejný.

-S tím svým článkem na PcSvětě už přestaň machrovat.

-Ypkis je tu přece jako propagátor satanismu, ne?

Pat:

-z cizich jmen si nikdy legraci nedělej. Není to vůbec vhodné. Bude to trestáno kázeňsky.

WZ:

-Omlouvám se Ti za své trapné, flameové, neodborné příspěvky. Doufám, že jsi zhovívavé a omluvíš blbosti vytvářné jedním šíleným vývojářem.
IMHO je psaní bez diakritiky diskriminace. Někteří lidé si neumí dostatečně rychle ta diakritická znaménka doplnit a textem bez diakritiky je trápím.
Odborně bych přispíval, kdyby tu (z neznámých důvodů) byla diskuse (správně se to píše se dvěma s) o Pascalu, Delphi (X), C, C++ atd.
A ještě pár ran Ypkisovi:

<pastnaypkise>

Rammstein RuleZzZ
a Landa taky

ĚŠČŘŽÝÁÍÉŤĎŇÁÉÚŮÍÓ´ˇ´´ˇˇ´´´´ˇ´´´´ˇˇˇˇˇ´´´

a pro jistotu:

ŔŚĹĽŃĆ

</pastnaypkise>
Ypkis: jenom lamy největší dělaj weby bez diakritiky
>diskuse (správně se to píše se dvěma s)

nikoliv, i diskuze je správně :)
Takze pekne postupne.
---
Freya:
Po nikom nechci aby psal bez diakritiky, pouze poukazuji na to, ze to je velmi moudra volba. Svoboda pro me znamena prizpusobit svuj textovy projev tak, aby byl pristupny pro vsechny a odpovedel v adekvatnim case, tedy rychle jsem ho napsal. Ta 'meneschopnost' ci 'neperspektivnost' je samozrejme pouze pocitacova.
Nechci strhavat davy, pouze obsahle pronest svuj podlozeny nazor obsahujici dostatek argumentu na to, aby proti nemu lide meli jen vecne pripominky, jako treba ta tvoje. Nejsem nejaky adamson, abych rekl 'DIAKRITIKA SUX, BEZ DIAKRITIKY RULEZZZZZZZ'. Tim mozna strhnu davy, ale davy koho?

Richard, souhlasim.

Marek z Markova:
Netyka se to pouze Z`, ale i R` ci C`. Pri psani textu s diakritkou je treba mackat klavesy na vetsi plose. Muzeme klidne udelat maly pokus, kdo rychleji nejaky text s diakritikou a kdo bez ni. Ale ted mam zkrehle prsty z venku :] Vyvazeni rychlejsi citelnosti je opet sporne, me to v zadnem pripade za tu namahu nestoji. Dulezita je predevsim rychlost stvoreni textu a ona kompatibilita.

Adamson:
Nechtel jsem te nijak urazet, pouze konstatovat, jak se mi jevis. Slusni programatori prirozene do programu pisou diakritiku, avsak to se tyka takrka pouze programu s GUI pro platformu win32. Je to jeden z tech mala pripadu, kdy se to vyplati, jelikoz emulovat softy pro Windows na Linuxu/UNIXu neni nutne, skoro vzdy lze nalezt nejakou alternativu a v nejhorsim pripade clovek tech par nesmyslnych znaku prekousne.

Pokud se umis vyjadrit jinak nez diakritika rulez, predved. S mym clankem na PcSvete nijak nemachruji, pouze jsem upresnil tuning mych windows v jinem threadu a poskytl tak o nem zajimave informace v podobe recenze na program, ktery je jeho zakladem, na externim serveru, nemluve o tom, ze link uvedeny vyse v tomto threadu je odkaz na seznam mych clanku zde publikovanych, kteryzto se porad rozsiruje a s machrovanim nijak nesouvisi, pouze jsem chtel utrit stvoreni, ktera tvrdi ze nejsem schopny psat bez diakritiky, jsem analfabet a podobne blaboly.

Se satanismem nemam nic spolecneho a je to dle me stejne vyjadreni lidske slabosti jako treba krestanstvi. Ale je mnohem vic cool, to zase jo :]. Nevim jak si na to dosel, ale pokud si to opravdu myslis, nelze se nez jen pousmat.

'zhovivave' je blbost. Spravne se to pise se S. Nerikam, ze sem taky nesypu jednu kravinu za druhou, ale kdyz uz jsme v tom :]

Odborne se lze vyjadrovat i nad obycejnymy zalezitostmi jako je treba tento flame.

mirrda:
Imho je to naopak. Text s diakritikou je diskriminace. Kdyz si ji nekdo neumi domyslet, nemam mu stejne co rict, protoze by muj text asi ani nepochopil a take by ho mohl cist 'na pul voka' a nic by z nej nemel.

Adamson:
Tvoje past me nijak neublizla, pouze potvrdila mou domenku o tve inteligenci a smyslu pro humor. Krome toho, ze je tvuj blok textu naprostou kravinou, je nezbytne si povsimnout faktu, ze se ani nejedna o validni HTML ci XHTML, a tento tag neni ani v zadnem jinem skriptovacim ci programovacim jazyce. Na Ypkiscript si pockate, a takoveto klacky si pod nohy hazet stejne nebudu.

sXmax:
Pokud se jedna o profesionalni firemni prezentace vetsich spolecnosti, nelze nez souhlasit, avsak v pripade osobnich stranek je to zcela na miste. V kazdem pripade by dle meho nazoru mel kazdy kvalitni web nabizet moznost vypnuti diakritiky ci alespon volbu kodovani.
Ypkis : Zíív :-o
Ypkis :: no asi se kvůli tobě budu věnovat IDNA, když už tu je takovej hezkej flamewar hacky/háčky, aby si měl důvod proč nadávat na diakritiku:-) jinak sem osobně přesvědčen, že háčky nejsou zbytečnost. Tvůj argument, že češtinu nezobrazím na drtivé většině fotnů, no budiž, ale češtinou se mluví v česku a tady se zobrazí v 95% dobře. Když to trochu přeženu: jak budeš číňana nutit psát bez obrázků? Je to zajímavé, možná že se to na irc i vyskytuje. Já, a myslím, že nejen já, jsem zastáncem toho, že není problém psát v češtině. chytřejší irc klienti taky uměj znakovky. Konec konců i v interfóru prosí uživatele, aby psali s diakritikou.
Odejmuti nadbytecnych pomocnych znaku z textu ho nijak neprzni.

Cinstina ma prakticky jen obrazky. Kazdopadne cina je zaostaly stat a na IRC moc lidi s ciny neni. Imho mluvi anglicky. Zkus mluvit na IRC s hackama, mezi lidma, a uvidis ten tanec :]

Nevim na jake interforum narazis, ale asi to nebude zadna slava.

hanyZ: Njn.
> Odejmuti nadbytecnych pomocnych znaku z textu ho nijak neprzni.
Ty znaky nejsou nadbytečné. Abys je plně nahradil, musel bys používat spřežkový pravopis z doby před Janem Husem:

"Pak vzrziew gezi∫∫ za∫tupi, wzgide na huoru, a kdiz ∫iede, przi∫tupichu k nemu geho vczedlnycy. A otewrziew v∫ta ∫wa, a vczie∫∫e gie a rzka: Blazeny g∫uu chudy duchem, neb ge∫t gich kralow∫twie nebe∫ke…"

> Nevim na jake interforum narazis, ale asi to nebude zadna slava.
:-D
Ypkis:
Ve většině diskuzí prosí uživatele, aby psali s diakritikou, např
Pravidla diskuze na JPW.cz, bod 3:
"Pište česky nebo slovensky a používejte diakritiku."

Jak řekla Freya, háčky a čárky nejsou nadbytečné ani pomocné, stejně tak jako, např. přehláska v němčině, švédštině apod.

BTW číst tohle vlákno je docela sranda :-D
Ypkis: Někdy je lepší toho napsat méně, pomaleji, s diakritikou a ještě to po sobě přečíst. Nechápu, co tím získáš, když na IRC napíšeš příspěvek o několik sekund dříve, i když v případě Tvých dlouhých příspěvků o tom pochybuji.

Shrnul bych to takto: Piš s diakritikou nebo bez ní, nám to vcelku nevadí. Pokud jsi však zastáncem názoru, že "diakritiku používají leda neperspektivní či méněschopní jedinci", tak na to namítám, že je to blbost. Ovšem to je názor proti názoru. Klidně si za ním stůj a já si budu stát za svým.

Ještě jsi mi neodpověděl, co máš za mašinu, která neumí zobrazit ISO 8859-2 a místo něj jen zobrazí čtverečky. To bude buď PDA nebo nějaký historický kousek.

Dále mi není jasné, proč má smysl používat diakritiku pouze do GUI pro platformu win32. Tím chceš naznačit, že třeba Linux/UNIX diakritiku nepoužívá?
Jestli sis nevsiml, nejsem Tomas Volka... co se Linux/UNIX tyce, presne tak.
<joke>Ypkis: Chodíš ještě do školy? V diktátech při češtině si taky nepoužíval češtinu? :)</joke>
Sorry, "nepoužíval diakritiku?"
Johny, je me patnact, tudiz do skoly chodim. Dokonce do te zakladni.
>> Ypkis 15. 11. 2004 06:20
>> Zacni pouzivat IRC a uvidis sama. Kdokoliv kdo ho nepouziva patri
>> vetsinou k tem mene schopnejsim, nebo aspon neperspektivnim jedincum.

No dobře, píšeš o IRC, ale vzápětí zdůrazňuješ, že je nutné psát bez diakritiky.

Jestli sis nevšiml, tak píši z Linuxu. Od doby, kdy jsem na Linux přešel, používám diakritiku ke své spokojenosti. Linux je totiž velmi dobře počeštěný, i systémové hlášky mi píše hezky česky včetně diakritiky.

Tak jakoupak máš historickou mašinku bez diakritiky?
Ypkis: Až vyrosteš kluku, tak snad časem pochopíš o čem je diakritika, zatim jsi ještě na to malej!

Tomas Volka: I můj mobil zvládá www stránky s diakritikou, takže by mě taky zajímalo na jaký fosílii surfuješ? Fakt lol :)
Kit,
Kompletni konfiguraci naleznes na mem webu zabijak.info .. avsak zas tak stara neni.

sXmax:
Idiot, ignored for life.