(o: OHODNOŤTE ČLÁNEK O HARDDISCÍCH :o)

Jak se vám líbí článek o pevných discích? Psal jsem to dost dlouho, tak ať si to alespoň někdo přečte... http://www.honza.wz.cz/harddisk.php
nic moc :)
chtelo by to vic obrazku, treba k fyzicke organizaci dat na hdd (stopy, sektory)
ty obrázky co tam jsou teď jesm nikde nestáhl.... celý jsem to dělal já! A fyzickou organizaci dat časem kdyžtak přidělám.
Mne sa to celkom paci, aj ked takmer vsetko som vedel. Chcelo by to tam dat nejake zaujimavosti, co by kazdeho zaujalo.
Mi se ti líbí, dozvěděl jsem se z toho dost.
to jsem poctěn.... časem to rozšířím o hrozně pojmů
Dobry krok k vysoky skole (pripadne k stredni). Pokud uz v nem nejsi.

Tomík.
Jsem na osmiletym gymplu v kvartě... ano správně v devítce.
Tak bych rek, ze to je chudy. Chtelo by to rozebrat.
jj, chtělo by to ten hdd rozebrat a kouknout se dovnitř ;)
Mě to přijde takové páté přes deváté, neuspořádané, výhody můžu vysvětlovat až vím jak to shruba funguje, tedy nakonec. Nevím kde jsi vzal informaci, že disk má průměrně 3 plotny, i kdyby jo, je to naprosto zbytečná informace, navíc tam máš obrázek se dvěma plotnama. (-;
270 km/h sis vymyslel, možná je to rekord, ale průměr bude tak půlka, možná míň. (při průměru plotny 10 cm (a tak velké nejsou) a 10,000 ot/min. je to 0,1*3,14*10000 m/min. Na km/h je to ještě /1000 * 60. To je jestli dobře počítám cca 190 km/h. A to je fofr. většinou bych typnul ty disky tak poloviční, takže do 100 km/h Navíc 10000 ot/min je dost extrém ještě dnes).

Navíc je tam (podle mě) na to málo obecných informací, moc speciálností typu Thermal callibration, ... Od kdy se otáčky motoru měří v km/h taky nevím.

Ale jinak to není špatné, nenašel jsem tam nic, co by nebyla pravda. (-;
měl bys tam mít místo 10000 m/min m/s

A ta rychlost tam byla spíše pro zajímavost.
otáčky jsou za minutu, nikoli za sekundu, takže tam pak je skutečně m/min.
Jinak je to prima, možná bych to učesal tak, že bych začal páskou přešel přes disketu, kde se hlavičky šoupaly po povrchu, pak se to roztočilo rychleji a hlavičky se vznesly na vzduchovém polštáři (tak to funfuje), Pak se přidaly plotny, snižovala se výška vznášení, zhušťovaly se stopy a hustota záznamu, navíc se to celé zmenšovalo, pak se stalo, že ne každá stopa měla stejný počet sektorů, ... atd atd. Psát se o tom dá týdny. (-;